"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Ταινία η ζωή ενός Εβραίου στην Καρδίτσα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Παγκοσμίως θα γίνει γνωστός σύντομα ο Νομός Καρδίτσας και συγκεκριμένα δύο περιοχές του!


Τις τελευταίες ημέρες, τηλεοπτικό συνεργείο από κρατικό κανάλι του Ισραήλ βρέθηκε στην Καρδίτσα για να πραγματοποιήσει «γυρίσματα» με θέμα τη ζωή ενός Εβραίου στον τόπο μας τα «μαύρα» χρόνια της Γερμανικής κατοχής.


Πρόκειται για τον κ. Βίκτορα Βενουζίου, ο οποίος ήταν και ο πρωταγωνιστής των «γυρισμάτων» που έγιναν με αφηγήσεις και περιηγήσεις στα μέρη που έζησε στο Νομό. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βενουζίου, το τηλεοπτικό συνεργείο στάλθηκε από το Ίδρυμα «Γιάντ Βασσέμ», το παγκοσμίου φήμης μουσείο-αναμνηστικός χώρος, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο Ολοκαύτωμα. Συγκεκριμένα, ασχολείται επιστημονικά με την ιστορία του Ολοκαυτώματος και ιδρύθηκε το 1953 στα Ιεροσόλυμα. Το «Γιάντ Βασσέμ» σημειωτέον έχει 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.


Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκονται τα βιώματα του κ. Βενουζίου με τον διωγμό που υπέστη ο ίδιος και γενικότερα οι κάτοικοι Εβραϊκής καταγωγής στην Καρδίτσα από τους Χιτλερικούς.


Γίνεται μια περιήγηση στα μέρη που βρήκε καταφύγιο εκείνη την εποχή ο κ. Βενουζίου με βασικά χωριά τον ορεινό Αμάραντο στα Καρδιτσιώτικα Άγραφα και τον Παλαμά στον κάμπο.
Ο ίδιος ο κ. Βενουζίου τόνισε ότι το 1943 αποτελεί γι’ αυτόν κομβικό χρονικό διάστημα στη ζωή του καθώς κρύβονταν συνεχώς από του Γερμανούς κατακτητές περιφερόμενος από τη Φυλακτή της Λίμνης Πλαστήρα στον Παλαμά όπου διέμενε περίπου έξι μήνες και στη συνέχεια στον Αμάραντο (Μαστρογιάννη η παλιά ονομασία του), μέχρι τον Απρίλιο του 1944.


Να υπενθυμίσουμε ότι τότε, στο γραφικό χωριό των Αγράφων, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Βενουζίου, είχαν βρει καταφύγιο συνολικά 82 άτομα Εβραϊκής καταγωγής οι οποίοι τελικά διασώθηκαν χάρη στον ανθρωπισμό και τη γενναιότητα των Μαστρογιανιτών που τους προστάτεψαν φιλοξενώντας τους στα σπίτια.


Σε ένδειξη απέραντης ευγνωμοσύνης ο κ. Βενουζίου το 2017 πρωτοστάτησε στην κατασκευή ενός μνημείου σε μικρή πλατεία έξω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο (Δημοτικός Ξενώνας σήμερα) του χωριού. Ο ίδιος μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προβαίνει και σε διάφορες δωρεές προς υποστήριξη των λιγοστών πλέον μόνιμων κατοίκων του.


Στα τηλεοπτικά «γυρίσματα» ήταν παρόντες μια Ισραηλινή δημοσιογράφος, έμπειρο τεχνικό συνεργείο, εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Γιάντ Βασσέμ», αλλά και ντόπιοι που συνέβαλαν σημαντικά στις περιηγήσεις και αφηγήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης