"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

«Ταλιμπάν» στα Μετέωρα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να τους βλέπουν τους πρόσφυγες ορισμένοι στα Μετέωρα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν τις μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές αντιλήψεις τους, με κίνδυνο να μετατρέψουν τα Μετέωρα σε συνώνυμο του σκοταδισμού.

Η δημοτική αρχή Μετεώρων, υποκύπτοντας σε πιέσεις της τοπικής εκκλησίας, μέσων ενημέρωσης και ομάδων με ρητορική από το οπλοστάσιο της Ακροδεξιάς, εμφανίζεται με δηλώσεις του δημάρχου και του αντιδημάρχου ενημέρωσης αντίθετη στη διεξαγωγή διεθνούς καλλιτεχνικού φεστιβάλ ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό, και μάλιστα πριν υπάρξει επίσημο αίτημα εκ μέρους των διοργανωτών.

Το επίσημο αίτημα υποβλήθηκε στον δήμο την Παρασκευή και αναμένεται η επίσημη απάντηση σήμερα ή τις επόμενες μέρες.

Ο λόγος για το κουκλοθέατρο δρόμου «To ταξίδι», με πρωταγωνίστρια την Αμάλ, που στα αραβικά σημαίνει Ελπίδα, μια εντυπωσιακή κούκλα με 3,5 μέτρα ύψος, που κινείται από δύο χειριστές στο έδαφος. Η Αμάλ είναι ένα κορίτσι εννιά χρόνων από τη Συρία, που ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι το Μάντσεστερ, για να συναντήσει τη μητέρα του.about:blank

Το φεστιβάλ διασχίζει οκτώ χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία), με στάσεις σε περισσότερες από εβδομήντα πόλεις, στις οποίες γίνονται εκδηλώσεις από τοπικούς φορείς και καλλιτεχνικές ομάδες. Στόχος, η γνωριμία μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι με διαφορετικούς πολιτισμούς και ο διάλογος για τον ξεριζωμό των προσφύγων, ιδίως των παιδιών.

Πρόκειται για παραγωγή τής Good Chance Theatre (είχε κάνει την παράσταση «The Jungle» το 2017 για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο Καλαί). Συνεργάζονται διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο Στίβεν Ντάλντρι (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), η παραγωγός των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, το 2012, Τρέισι Σίγουορντ, και η ομάδα κουκλοθέατρου της Νότιας Αφρικής Handspring Puppet Company.

Το φεστιβάλ έχει τη στήριξη σημαντικών καλλιτεχνικών οργανισμών σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα, βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και γίνεται με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και ομάδων και κοινωνικών φορέων.

Σύμφωνα με το επίσημο αίτημα των διοργανωτών, το πρόγραμμα στα Μετέωρα περιλαμβάνει πεζοπορία της Αμάλ, στις 29 Αυγούστου, το πρωί, για περίπου 45 λεπτά, στον παραδοσιακό οικισμό Μεσοχώρι, στο Καστράκι, για την οποία έχει δώσει άδεια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Το αίτημα δεν περιλαμβάνει εκδήλωση σε οποιονδήποτε χώρο της Ιεράς Μονής Μετεώρων ούτε σε άλλο εκκλησιαστικό χώρο. Παρ’ όλα αυτά, ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος έσπευσε με επιστολή στον δήμαρχο Θοδωρή Αλέκο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων να απαγορεύσει «την πραγματοποίηση και κινηματογράφηση ανάλογων δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων» και να διευκρινίσει ότι δεν δίνει άδεια για εκδήλωση ασκήσεων αναρρίχησης για παιδιά στο προαύλιο παρεκκλησίου, όπως αναφερόταν στο αρχικό πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί.

«Δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής», ισχυρίζεται ο μητροπολίτης, χωρίς να διευκρινίζει γιατί δεν συνάδει μια εκδήλωση που προάγει την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη.

Προκαλεί, επίσης, απορία η προσπάθεια του μητροπολίτη να υποκαταστήσει το υπουργείο Υγείας και να αποφανθεί ότι «ανάλογες δραστηριότητες δεν μπορούν να επιτραπούν και λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού και, μάλιστα, τη στιγμή κατά την οποία απαγορεύονται οι συναθροίσεις, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και λιτανείες […]». Ο μητροπολίτης, που τον Δεκαπενταύγουστο του 2020 αγνόησε επιδεικτικά το υποχρεωτικό μέτρο της παρουσίας πιστών με μάσκα μέσα στους ναούς, είτε ξεχνά ότι επιτρέπονται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο με τήρηση των μέτρων ή, χειρότερα, εφευρίσκει επιχειρήματα εκ του πονηρού.

Από κοντά και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπουτίνας, εντεταλμένος για θέματα Τουρισμού, ο οποίος βλέπει στην κούκλα Αμάλ «αλλόθρησκα – ισλαμιστικά ομοιώματα» και κρίνει την παρουσία της «ανεπιθύμητη», δηλώνοντας: «δεν κάνω καμία έκπτωση στη θρησκεία μου».

Αλλά και ο Σύλλογος Μετεώρων ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ βλέπει «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο», υψώνει σημαία αφύπνισης «απέναντι σε αυτά τα ξένα προς την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση φαινόμενα» και αναρωτιέται:

«Πώς γίνεται σ’ αυτόν τον αγιασμένο χώρο να τιμάται σαν άλλος θεός ένα ξόανο; Κάτω από τα πολυσταύρια των Μοναστηριών, τι δουλειά έχει μια μουσουλμάνα κόρη που συνδέθηκε με χορτοφαγία και τα συναφή και η πολύχρωμη πολύβουη συνοδεία της;»

Απέναντι στα εθνικιστικά και ακροδεξιά παραληρήματα εκφράζει ισχυρό αντίλογο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καλαμπάκας. «Ελπίζουμε ο τόπος μας να παραμείνει Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να μην εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Μνημείο Ξενοφοβίας. Καλώς να ‘ρθεις Αμάλ», υπογραμμίζει.

«Το Ταξίδι είναι ένα κινητό φεστιβάλ ελπίδας»

Οι διοργανωτές του διεθνούς φεστιβάλ δήλωσαν στην «Εφ.Συν.»: «Το Ταξίδι/The Walk είναι ένα δημόσιο καλλιτεχνικό έργο, ένα κινητό φεστιβάλ ελπίδας. Η πρόθεσή μας είναι απλά να ψηλαφήσουμε μαζί με τις κοινότητες που υποδέχονται την Αμάλ την ιδέα του καλωσορίσματος, της υποδοχής. Αν κάποια συγκεκριμένη κοινότητα δεν θέλει να υποδεχτεί την εννιάχρονη Αμάλ, που είναι η ηρωίδα του φεστιβάλ μας, το σεβόμαστε απόλυτα. Γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι παντού. Ακόμα κι έτσι πιστεύουμε ότι με Το Ταξίδι μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας μακρύς, ανοιχτός διάδρομος φιλοξενίας και φιλίας που διασχίζει την Ευρώπη.»

efsyn

Δημήτρης Αγγελίδης

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έλεος πια μ αυτή την “κρίση” αλληλεγγύης που σας έχει πιάσει εσάς τους αρθρογράφους και με καθε τρόπο, ακόμα και εν γνώση σας, παιζετε παιχνίδια με σκοτεινό σκοπό των ΜΚΟ. Δεν ειναι σκοταδισμός, δεν ειναι μίσος, δεν ειναι ρατσισμός. Ειναι το “επιβαλλόμενο” σχέδιο της Ευρώπης και των συμφερόντων, που , δεν τους ενδιαφέρει, η πολιτισμική και κοινωνική κουλτούρα των λαών, δεν θέλουν σύνορα, δεν θέλουν ιδανικά και ήθη. Έτσι γινεται ο λαός πειθήνιος, άβουλος και προθυμος να δεχτεί οτιδήποτε θελήσουν. Δεν υπηρέτησα και προστάτεψα, ακόμη και την ζωή μου θα έδινα, την πατρίδα μου, φυλώντας Θερμοπύλες για να χάσω τον πόλεμο απο θίασους συμφερόντων, όπως το έκτρωμα Αμάλ, που κάποιοι περιφέρουν και επωφελούνται σε βάρος λαών και συνειδήσεων. Φτάνει η πολύ αλληλεγγύη, ας κοιτάξουμε και την αλληλεγγύη στους Έλληνες.

    • Πολύ θα ήθελα, σε παρακαλώ φίλε υποκριτή, να μας δώσεις έστω και ένα παιχνίδι με σκοτεινό σκοπό μιας ΜΚΟ. Έτσι, για την εγκυκλοπαιδική μας ενημέρωση και να είμαστε στραβάδια. Επίσης, αν μπορείς να μας πεις τι εννοείς όταν λες Ευρώπη ; Φώτισε μας, σε παρακαλώ, για το «επιβαλλόμενο» σχέδιο της. Ίσως, έτσι, φυλάξω και εγώ…Θερμοπύλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης