"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Ταχύτερη παραγραφή για τα χρέη σε Δήμους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Διαγραφή παλαιών χρεών στους ΟΤΑ για δημοτικά τέλη και φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις προβλέπει διάταξη νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία περιορίζεται ο χρόνος παραγραφής στην πενταετία, ενώ παύουν να αναζητούνται χρέη τα οποία έως σήμερα μπορούσαν να βαραίνουν τους οφειλέτες ακόμα και για 14 χρόνια.

Όπως εξηγεί η ΠΟΜΙΔΑ με τις νέες διατάξεις ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται.

Η διάταξη ορίζει ότι οι Δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής). Για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους ΟΤΑ εισάγονται διατάξεις μεταβατικής ισχύος σύμφωνα οι οποίες προβλέπουν:

  • Τη διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.
  • Τη δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εντάξει στο νέο σχήμα ρύθμισης 36-72 δόσεων για τα χρέη της τελευταίας διετίας συνεπών φορολογουμένων και τις οφειλές προς τους Δήμους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (χθες στον ΣΚΑΙ), η νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων «αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους». Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο διάστημα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 30 ευρώ με το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις στο 4,37% και στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37 – 72 μηνιαίες δόσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης