"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Τα Μετέωρα σταματούν το δρόμο της μαριονέτας που έγινε σύμβολο των προσφυγόπουλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Αμάλ είναι μια μαριονέτα 3,5 μέτρων που αντιπροσωπεύει, στα πλαίσια ενός μεγάλου καλλιτεχνικού πρότζεκτ, εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες στο μεγάλο τους ταξίδι προς την ελευθερία.

Το δικό της είναι ενδεικτικό: ένας δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

«Ακριβώς επειδή η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη αλλού αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναζωπυρώσουμε τη συζήτηση γύρω από την προσφυγική κρίση και να αλλάξουμε τον τρόπο που τη βλέπουμε. Ναι, οι πρόσφυγες χρειάζονται όντως τρόφιμα και κουβέρτες, αλλά χρειάζονται επίσης αξιοπρέπεια και τη δική τους φωνή. Σκοπός του Ταξιδιού είναι να αναδείξει τις ικανότητες των προσφύγων, όχι μόνο τις δεινές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει. Η Μικρή Αμάλ έχει ύψος 3,5 μέτρα επειδή θέλουμε ο κόσμος να μεγαλώσει όσο χρειάζεται για να την υποδεχτεί. Θέλουμε να μας εμπνεύσει μεγαλύτερες σκέψεις και ακόμα μεγαλύτερες πράξεις.»

Amir Nizar Zuabi, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ταξιδιού.

Η ιδέα για τη μικρή, 9χρονη Αμάλ είναι παραγωγή του Good Chance Theatre, ενός θεατρικού οργανισμού με ιστορικό πρωτοπόρων δημοσίων θεαμάτων με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. To “ΤHE WALK” έχει ως στόχο να περάσει ένα βασικό μήνυμα για τα παιδιά πρόσφυγες:

Μη μας ξεχνάτε.

THE WALK

Η διαδρομή της στην Ελλάδα ξεκίνησε από τη Χίο στις 10 Αυγούστου. Στις 27 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί να φτάσει Ιωάννινα και στον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά ενώ στις 28 Αυγούστου θα βρεθεί στη σκηνή του Ιτς Καλέ σε μία παράσταση μουσικής και χορού. 

Στις 29 Αυγούστου, είχε προγραμματιστεί μια περιπέτεια αναρρίχησης στα Μετέωρα, αλλά πριν λίγες ώρες ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Μετεώρων και στήριξη του Δημάρχου Καλαμπάκας, εκφράζουν την αντίθεση τους στην πορεία του κοριτσιού και δηλώνουν ότι 

“Δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση και κινηματογράφηση αναλόγων δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων, αλλά και σε κάθε άλλο περιβάλλοντα θρησκευτικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Σταγών και Μετεώρων, καθώς δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής”

Το ταξίδι της μικρής Αμάλ μάλλον διακόπτεται στα Μετέωρα. Το 9χρονο κορίτσι από τη Συρία, ένα σύμβολο ελευθερίας, ανθρωπισμού και ελπίδας αναχαιτίζεται σε μια περιοχή υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος για “θρησκευτικούς” λόγους. Μια ανατροπή ταξιδιού που μοιάζει πολύ τραγική, εν όψει και του αναμενόμενου κύματος προσφύγων από το Αφγανιστάν λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.

Ελπίζουμε πως αυτή η μικρή ανατροπή δεν θα την αποτρέψει από το να συνεχίσει το περπάτημα προς τη Λάρισα, όπου είχε προγραμματίσει να παρακολουθήσει, στις 31 Αυγούστου, μία διαδραστική συναυλία που θα δώσει ζωή σε τριακόσιες μαριονέτες.

Το πρόγραμμα ήταν την 1η Σεπτεμβρίου να κατηφορίσει προς την Ελευσίνα και στις 2 Σεπτεμβρίου να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παρέμενε για δύο ολόκληρες ημέρες. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα βρισκόταν σε μία εγκατάσταση ανοικτού χώρου με εικόνες από όνειρα ή και εφιάλτες από τον τόπο που άφησε πίσω της. Τελευταίος της σταθμός θα ήταν ο Πειραιάς, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. 

Χίλια πουλιά θα την αποχαιρετήσουν το πρωί στο λιμάνι με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία. Αναμένεται να δούμε τι εμπόδια θα συναντήσει εκεί.

Μιρέλα Διαλετή

LIFO

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταλάβει τι παιχνίδια, “παίζονται” σε βάρος, εθνοτήτων, λαών και ακόμη χειρότερα στις πλάτες αυτών των δύστυχων ανθρώπων που για λόγους ζωής, αναγκάζονται να φυγουν απο τα σπίτια τους. Όμως, δεν έχουμε κατλάβει επίσης, ότι κάποια πράγματα δεν ειναι αυτά που φαίνονται. Η περιφορά της μαριονέτας, για τη δήθεν ευαισθητοποίηση του κόσμου στο δράμα των προσφύγων, δεν ειναι τιποτα άλλο παρά μια μεγάλη μπίζνα ΜΚΟ που εδώ και χρόνια, βρήκαν ευκαιρίες και πλουτίζουν, αποκτάν επιρροή και δύναμη και χρηματοδοτούν με δικά μας χρήματα τις παρανομες εισροές, για να αποκτήσουν περισσότερα. Η Ελλάδα και οι περισσότεροι λαοί, έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγύη τους στο προσφυγικό. Χρόνια ολοκληρα, οι νησιώτες μας, βοηθάν αυτόν τον κόσμο. Η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να διαχειριστεί το θέμα, με αποτέλεσμα να μη μιλάμε πλεόν για προσφυγες, αλλά για παράνομους ( μόνιμους) μετανάστες που δεν έχουν καμία διάθεση να ενταχθούν στην κοινωνία, επειδή απλά μισούν τον δυτικό τρόπο ζωής. Δεν θέλω η χώρα μου να υποκλίνεται σε παράνομους μετανάστες, δεν θέλω να μου επιβάλλουν την “αλληλεγύη τους” και ούτε θέλω να βλέπω πολιτικούς να προσκυνάνε συμφέροντα και αφεντικά. Ευχαριστούμε, ΔΩΣΑΜΕ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης