"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Τα παιδιά «συναντούν» τον Βασίλη Τσιτσάνη!

lafarm

Σχετικά άρθρα

rodi g
«2015, Έτος Τσιτσάνη» και το νηπιαγωγείο-παιδικός σταθμός «ΤΟ ΡΟΔΙ» μας χάρισε πριν λίγες μέρες μια ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή αφιερωμένη στον μεγάλο Τρικαλινό συνθέτη. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αφουγκραζόμενες τον παλμό της πόλης μας, που επί τόσους μήνες γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, προσέφεραν μια μοναδική ευκαιρία στα παιδιά και στο κοινό να γνωρίσουν τον μουσικό και άνθρωπο Βασίλη Τσιτσάνη και την κοινωνία που τον ανέθρεψε.
Μουσική, γνώση, δουλειά, μεράκι, χαμόγελα και άφθονο κέφι ήταν τα συστατικά της επιτυχημένης αυτής καλοκαιρινής γιορτής, που είχε τίτλο «στις πενιές του Τσιτσάνη».
rodi b
Στη σκηνή ανέβηκαν ταβερνιάρηδες, ρεμπέτες, μάγκες, κοκέτες, ναύτες, ψαράδες, καβουράκια, φυσικά ο γιος της Γερακίνας και ο ίδιος ο Τσιτσάνης! Για το σκηνικό επιστρατεύτηκαν τραπεζάκια, κανάτες και κρασοπότηρα, μπαγλαμάδες, ντέφια, βάρκες, οι βαλίτσες των ξενιτεμένων ακόμη και τα κύματα της θάλασσας! Η πλακόστρωτη ορχήστρα του θεάτρου, το φόντο της σκηνής με τα κυπαρίσσια και το επιβλητικό κάστρο των Τρικάλων συνέβαλαν στην δημιουργία ατμόσφαιρας αυθεντικού υπαίθριου γλεντιού με το κοινό να τραγουδά και να χειροκροτεί ασταμάτητα!
Ξεχώρισαν οι απαγγελίες των παιδιών, λόγια ατόφια από συνεντεύξεις του Τσιτσάνη στον Γιώργο Λιάνη, όπως συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο «Τσιτσάνης, Αιώνιος Καλπασμός». Επίσης, οι προβολές φωτογραφιών από τα παλιά Τρίκαλα έκαναν πιο εύκολο το νοερό ταξίδι στην εποχή που ο συνθέτης σεργιάνιζε στη γενέτειρά του.
Άλλο ιδιαίτερο στοιχείο οι εκτελέσεις των τραγουδιών, κλασικές και νέες, που έντυσαν μουσικά την παράσταση. Το κοινό ξεσήκωσαν οι «Ακρογιαλιές, δειλινά» και το «Συγχώρα με, Μουρμούρα μου» σε διασκευή των Imam Baildi και το «Πέφτεις σε λάθη» σε διασκευή Gadjo Dilo. Αισθήματα εντυπωσιασμού και κατάνυξης προκάλεσε η «Συννεφιασμένη Κυριακή» διασκευασμένη υποβλητικά από τον Vassilikos.
rodi a
Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης τα παιδιά αλληλοεπιδρούσαν και απολάμβαναν τη συμμετοχή τους ξεδιπλώνοντας τις εκφραστικές τους ικανότητες στον χορό, το θέατρο και το τραγούδι.
Το φινάλε έδωσε ο μικρός Β. που υποδυόμενος τον Τσιτσάνη μας χάρισε ένα ανεπανάληπτο ζεϊμπέκικο και απέσπασε τον θαυμασμό όλων! Αποχωρήσαμε με ανάμεικτα συναισθήματα ενθουσιασμού και παρηγοριάς, βέβαιοι ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσεως, όπως αυτή που περνάμε, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται με ζήλο κι αφοσίωση για την διαπαιδαγώγηση και την ευτυχία των παιδιών μας.
Ελένη Αλεξίου
φιλόλογος
καθ. κλασικής κιθάρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης