"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με μια «καταιγίδα» νομοθετικού έργου θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, να σηματοδοτήσει προς τους πολίτες τη συνέπεια μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών πράξεων. Βεβαίως, για την Κουμουνδούρου αποτελεί εδώ και καιρό παρελθόν το σύνθημα ότι η πρώτη πράξη μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων με ένα νόμο, με ένα άρθρο, καθώς κατέστη αντιληπτό από όλους ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται ωραίο, αλλά δεν είναι εφικτό. Επιπλέον, η προώθηση των νομοθετικών παρεμβάσεων που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να προετοιμασθούν, ώστε να έρθουν άμεσα στη Βουλή, εξαρτάται σε ένα βαθμό από την επίτευξη ή όχι αυτοδυναμίας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεωθεί σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τού ή των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Τα βασικά νομοσχέδια που έχουν επεξεργασθεί οι αρμόδιες επιτροπές του κόμματος αφορούν υλοποίηση δεσμεύσεων του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Ηδη, πριν από τις εκλογές, είχαν κατατεθεί στη Βουλή δύο εξ αυτών. Το πρώτο αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των αρχών της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Οφειλές – δάνεια

Το δεύτερο νομοσχέδιο που έχει ήδη παρουσιαστεί αφορά τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (φορολογικών και ασφαλιστικών) και «κόκκινων» δανείων. Για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές εισφορές προβλέπεται διακανονισμός, ώστε οι δόσεις που θα καταβάλλονται να μην υπερβαίνουν το 20% του ετήσιου εισοδήματος του υπόχρεου ή το 30% εάν ρυθμιστούν ταυτόχρονα και ασφαλιστικές εισφορές. Για την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα προβλέπεται η συγκρότηση σε όλη τη χώρα Περιφερειακών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του αυτοφώρου για χρέη προς το Δημόσιο και η προστασία από κατασχέσεις, όπως και η απαγόρευση πλειστηριασμών για οφειλές μικρότερες των 200.000 ευρώ και για μεγαλύτερες οφειλές, η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ.

Πέραν αυτών, που έχουν ήδη παρουσιαστεί, έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Δημοσίου, που αφορά την κατάργηση της αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας και την αποκατάσταση όσων έχουν θιγεί από την εφαρμογή των σχετικών μέτρων. Επιπλέον, τα νομοσχέδια που αφορούν την επαναχορήγηση σύνταξης 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς, τη δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης των απεργών από την κυβέρνηση, την επαναφορά της προστατευτικής έναντι των απολύσεων εργατικής νομοθεσίας, την ανασύσταση σε ενιαίο Οργανισμό των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και την επίλυση ασφαλιστικών προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατόμων με αναπηρία.

Στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι, επίσης, η διαμόρφωση νέου πλαισίου για τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θέμα στο οποίο επανέρχεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Για τη λειτουργία των ΜΜΕ, αναμένεται η πρόβλεψη για αδειοδότηση από μηδενική βάση για ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για την ΕΡΤ, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων που έκλεισαν το καλοκαίρι του 2013 και την επιστροφή όσων εργαζομένων μπορούν ή επιθυμούν. Η επαναπρόσληψη θα γίνει με συμβάσεις αορίστου χρόνου και καταβολή μισθών υπερημερίας από τις 11/6/2013 μέχρι την επιστροφή τους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν (με συμψηφισμό) τα χρήματα που εισέπραξαν για αποζημιώσεις ή ως επίδομα ανεργίας.

Με νομοθετική παρέμβαση θα υλοποιηθεί η απόφαση για τη συγκέντρωση των ανεξάρτητων αρχών υπό το γραφείο πρωθυπουργού, καθώς τη συνδέουν με τη μετάδοση προς τους πολίτες μηνύματος παύσης της ατιμωρισίας και ουσιαστικού ελέγχου φαινομένων διαπλοκής.

Η νομοθέτηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι, επίσης, στις άμεσες προτεραιότητες και η σχετική επεξεργασία αφορά μεταξύ άλλων την παροχή δωρεών ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά. Βεβαίως, η υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων, αλλά και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αναγνωρίζει το τρέχον πρόγραμμα, συνεπάγονται ένα νέο προϋπολογισμό.

Το επιτελείο

Ολα τα παραπάνω θα αναλάβει να τα διαχειριστεί το νέο οικονομικό επιτελείο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαρτίζεται από τον κ. Γ. Δραγασάκη, ως αντιπρόεδρο και συντονιστή του οικονομικού κύκλου, τον κ. Γ. Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών, τον κ. Γ. Σταθάκη ως υπουργό Ανάπτυξης και τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο ως υπουργό Ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναζητηθεί μη πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του προϊσταμένου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ στο κομμάτι της είσπραξης των φόρων ο επικεφαλής δεν θα είναι απαραίτητα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης