"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.2 C
Trikala

Τα πτυχία πάνε εκλογές; – της Ευαγγελίας Μπίτζιου

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Πτυχία… Πως σας ακούγεται; Στα δικά μου αυτιά και μάτια ακούγεται και φαίνεται τουλάχιστον περιφρονητικό.. Πράγματι, τον τελευταίο καιρό και πάντοτε στο πλαίσιο της διεξαγωγής έντιμου (;;) πολιτικού αγώνα, ήτοι άνευ λασπολογιών και πάντοτε με λογικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα (;;), τα.. ‘‘πτυχία’’ χρησιμοποιούνται κατ’ ευφημισμόν, δηλαδή για να δηλώσουν μιαν εντελώς αντίθετη σημασία με ωραίο τρόπο, δηλαδή την έλλειψη γνώσης, κατάρτισης και γενικά την…ασχετοσύνη! Με μεγάλη μου λύπη δε, διαπιστώνω ότι και μια μερίδα συνδημοτών μας θεωρεί ακατάλληλους κυρίως τους πτυχιούχους και όσους μάλιστα έχουν να επιδείξουν και επαγγελματική εμπειρία ή και περαιτέρω κατάρτιση στον τομέα τους !

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Για όλα τα παραπάνω δηλώνω άπαξ δια παντός τα εξής:

Κατονοώ ότι ορισμένοι δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν ή να μετεκπαιδευτούν για οικονομικούς, κοινωνικούς άλλους οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους. Όλα ανθρώπινα είναι και μέσα στη ζωή.

Κατανοώ, επίσης, ότι ορισμένοι δεν σπούδασαν από επιλογή, διότι καλλιέργησαν συνειδητά τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί ικανότατοι επαγγελματίες στον τομέα τους και για αυτό τους υποβάλλω τα σέβη μου και τους συγχαίρω θερμά που τα κατάφεραν σε τόσο δύσκολους καιρούς.

Κατανοώ και συμμερίζομαι, ακόμη, την αγωνία όλων των συνδημοτών – μια που κι εγώ είμαι δημότης και μόνιμη κάτοικος του δήμου Φαρκαδόνας, εργάζομαι εδώ και το παιδί μου φοιτά στα σχολεία του δήμου μας – να εκλεγεί αυτήν τη φορά ένας συνδυασμός που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών, να ενσκήψει στα προβλήματα με ενδιαφέρον, να αναδείξει τις δυνατότητες του τόπου, να υποστηρίξει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους επιτηδευματίες και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας και των παιδιών μας.

Κατανοώ και αντιλαμβάνομαι την επιτακτικότητα ότι για όλα αυτά και για ακόμη περισσότερα χρειάζονται άνθρωποι γνώστες των προβλημάτων του τόπου, εργατικοί και ταπεινοί, τουλάχιστον όχι επιδειξιομανείς, άνθρωποι φερέγγυοι, αδιάφθοροι και όχι τυχοδιώκτες και καιροσκόποι, άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη μια θέση στον δήμο, για να αναδειχθούν προσωπικά οι ίδιοι και να επιβιώσουν, άνθρωποι που να συζητούν, να εκφράζονται δημοκρατικά και όχι «δειμοκρατικά», που να εστιάζουν στην εν τοις πράγμασι λύση κι όχι στο …πασάλειμμα για να κλείσουν τα στόματα των υποτιθέμενων αδαών.Το να θεωρούνται, όμως, αποκλειστικά και μόνον όσοι ΔΕΝ έχουν κανενός είδους επιστημονική κατάρτιση, πιστοποιημένη τεχνογνωσία, εργασιακή εμπειρία ή έστω ένα απολυτήριο βασικής εκπαίδευσης, καταλληλότεροι για τα δημόσια αξιώματα από τους αποφοίτους της τριτοβάθμιας και πλέον εκπαίδευσης, επειδή οι πρώτοι αντιλαμβάνονται μονοδιάστατα ή και καθόλου (λόγω έλλειψης σπουδών άραγε;) την κοινωνική  μόρφωση, το καταγγέλλω ως απαράδεκτο, επικίνδυνο και εν πολλοίς αντιδημοκρατικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για δημοσ φαρκαδονας

Πρώτον, διότι αυτές ο απόψεις απομακρύνουν τους νέους από κάθε είδους  εκπαίδευση και επιμόρφωση, ενισχύοντας την εσφαλμένη εκείνη πεποίθηση ότι τα πτυχία είναι άχρηστα.

Δεύτερον, διότι με τη στάση αυτή (η οποία είναι σχεδόν ανθρωποφαγική) αποθαρρύνουν όλους τους πολίτες- νέους και μεγαλύτερους- να λάβουν μέρος στα κοινά. Ο νόμος 4555/2018 στο άρθρο 10 αναφέρει ξεκάθαρα τα προσόντα εκλογιμότητας και παρότι πιο πρόσφατοι νόμοι (4571/2018 και 4587/2018) τροποποιούν άλλα άρθρα του, αυτό παραμένει ίδιο. Συγχρόνως στα άρθρα 11 και 12 του ίδιου νόμου αναφέρονται τα κωλύματα εκλογιμότητας. Ειδικά σε αυτά τα άρθρα αλλά και σε όποιο άλλο σημείο δεν αναφέρεται ότι αποκλείονται οι πτυχιούχοι με βιογραφικό ή άνευ, ή οποιοσδήποτε άλλος πολίτης λόγω έλλειψης κοινωνικής μόρφωσης, άγνοιας (;) των αναγκών και των προβλημάτων του τόπου ή άγνοιας των διαδικασιών σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου ή των εκάστοτε επιτροπών!

Τέλος, η κοινωνική μόρφωση συνιστά απόρροια της αυτογνωσίας που επέρχεται ύστερα από την αυτοκριτική· διαδικασία στην οποία μας βάζει η καθημερινή επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας και η συνεργασία  με σκοπό την υλοποίηση ενός στόχου κοινού πρώτιστα και κατόπιν ατομικού. Στο πλαίσιο αυτό εργάζεται, οικοδομεί τη γνώση και μαθαίνει πώς να μαθαίνει όποιος φοιτά (κι όχι ‘‘φοιτεί’’ όπως αναγράφεται σε μια βεβαίωση, έτοιμη και συντεταγμένη από το Δήμο, όπως μου είπαν, που πήρα για το γιο μου από τον Παιδικό σταθμό Φαρκαδόνας)  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παίρνει…μαντέψτε τι…πτυχίο! Όλοι ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να κατέρχονται στον πολιτικό στίβο. Ιδίως οι ἐν παιδείᾳ , όπως αποκαλεί ο Πλάτων τους πεπαιδευμένους στην αλληγορία

τους σπηλαίου, έχουν αμετάθετο χρέος. Προσωπικά δεν σκοπεύω να εξηγήσω ξανά τα αυτονόητα σε όσους δεν επιθυμούν να τα κατανοήσουν αλλά θα επικεντρωθώ σε πιο ουσιώδη που αφορούν το πρόγραμμα και τις προτάσεις του συνδυασμού μας. Όλα στην ώρα τους.

Μπίτζιου Κ. Ευαγγελία, Φιλόλογος

Υποψηφία με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση Δήμου Φαρκαδόνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης