"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Τα χρέη των Τρικαλινών στη ΔΕΗ κοντεύουν τα 2,5 εκ ευρώ

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Έχουν προβεί σε διακανονισμό μόλις 700 καταναλωτές με το ποσό που ρύθμισαν να αγγίζει μόλις τις 217.238 ευρώ.  Δηλαδή, εκτός διακανονισμών μένει το ποσό των 2.093.802 ευρώ!

Σχετική εικόνα

Της Ελένης Χολέβα

εφημερίδα Η ΕΡΕΥΝΑ 

Τα χρόνια της ύφεσης έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση χιλιάδες Τρικαλινούς που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τα βασικά αγαθά όπως είναι το ρεύμα.  Ενδεικτικό είναι το ποσό που συνολικά οφείλουν οι Τρικαλινοί για λογαριασμούς της ΔΕΗ  που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα 2,5 εκ ευρώ περίπου, συγκεκριμένα 2. 311.041 ευρώ, και αναλογεί σε 13.224 καταναλωτές.

Από αυτούς και μετά από πολλά καλέσματα για ρύθμιση χρεών, έχουν προβεί σε διακανονισμό μόλις 700 καταναλωτές με το ποσό που ρύθμισαν να αγγίζει μόλις τις 217.238 ευρώ.  Δηλαδή, εκτός διακανονισμών μένει το ποσό των 2.093.802 ευρώ! Μέσα σε αυτά τα ποσά να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται και τα ποσά υπέρ τρίτων.

Οι οφειλές, στη Θεσσαλία ανά νομό ,-όπως παρουσιάζονται στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ-είναι αναλογικά με τον πληθυσμό οπότε και ο νομός Τρικάλων βρίσκεται στην τρίτη θέση σε ότι αφορά στις οφειλές. Ωστόσο, συγκαταλεγόμαστε στις περιοχές που εμφανίζουν ανησυχητική τάση που προκαλούν προβληματισμό για τις κοινωνικές προεκτάσεις που τη συνοδεύουν. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που η ΔΕΗ προχωρά σε πάγωμα των χρεών σε περίπτωση διακανονισμού, μιας και σε αντίθεση περίπτωση, η μη ρύθμιση και η ταυτόχρονη αδυναμία πληρωμής, θα σήμαινε τη διακοπή ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά, μιας και πρόκειται για ενεργούς λογαριασμούς χαμηλής τάσης, στις περισσότερες περιπτώσεις δηλαδή σε κατοικίες.

Για τους οφειλέτες της κατηγορίας έως 500 ευρώ, μπορούν σε εννέα μέρες από σήμερα, την 1η Φεβρουαρίου και μέχρι τις 30 Απριλίου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα διακανονισμού, το οποίο προβλέπει για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 500 ευρώ αναστολή πληρωμών τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αν πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς που εκδίδονται να έχουν έκπτωση 10% επί της αξίας κατανάλωσης. Δηλαδή του σκέλους του λογαριασμού που αφορά στην τιμή της κιλοβατώρας. Οχι για το τμήμα των λεγόμενων ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΕΤΜΕΑΡ, χρεώσεις δικτύου και μεταφοράς, ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κ.λπ.). Έτσι τα 500 ευρώ οφειλής θα μείνουν «παγωμένα» και μπορούν να τα αποπληρώσουν στο τέλος της χρονιάς.

Η ΔΕΗ, επίσης, για όσους έχουν χάσει την περσινή ρύθμιση των 36 δόσεων, δηλαδή είχαν υπαχθεί, αλλά δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς, έχει θέσει σε εφαρμογή και τη ρύθμιση της «Δεύτερης ευκαιρίας».

Πάντως, τα μέχρι τώρα δείγματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα σε κάθε περίπτωση. Η έλλειψη ρευστότητας, τα μειωμένα εισοδήματα, η φορολογική αφαίμαξη, αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην περιοχή, με τον κόσμο να ασφυκτιά κάτω από χρέη που δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν. Ακόμη και αν αυτά αφορούν μικρά ποσά.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης