"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Τελεσίγραφο απο Μέρκελ-Γιούνκερ-Τούσκ: Μνημόνιο μέχρι την Κυριακή ή Grexit

lafarm

Σχετικά άρθρα

merkel

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να καταθέσει τις νέες της προτάσεις έδωσε στην Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι νέες, λεπτομερείς προτάσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις της έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας η κυρία Μέρκελ είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να υποβάλλει μια νέα αίτηση στο ESM για δάνειο η οποία και θα συζητηθεί.

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την πλήρης πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δέκα ημέρες.

Η κυρία Μέρκελ επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα την Τρίτη διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και σύμφωνα με τα οποία την επόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί άλλη μία Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα για αυτό και όπως είπε σε αυτή θα συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εξήγησε η κυρία Μέρκελ, η Σύνοδος θα γίνει με 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί το θέμα άφορα όλες της χώρες της Ένωσης το θέμα.

«Έχουμε όλοι μερίδιο στην εθνική κυριαρχία, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας. Ο κ. Τουσκ είπε ότι υπάρχουν κράτη εκτός Ευρωζώνης που θέλουν να συζητήσουν την κατάσταση», ανέφερε και σημείωσε: «Υπάρχουν ελάχιστες μέρες για το πώς θα πάμε παρακάτω. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα , αλλά υπάρχουν ακόμη 18 κράτη».

Ολάντ: Το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα άμεσα, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αν και εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί και μια συναλλακτική.

«Πρέπει να σκεφτούμε και αυτή την εναλλακτική, η οποία για εμάς, δεν ήταν ποτέ λύση», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, τονίζοντας πως η χώρα του θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Ολάντ εξήγησε ότι το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και για αυτό υπογράμμισε πως η επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι ακόμη εφικτή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ολάντ είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι μάλλον διετές, αλλά όπως τόνισαν οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Είπε επίσης ότι την Τετάρτη το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διαρκείας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ελληνικές ανάγκες.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες, ωστόσο, πρόσθεσε πως την ίδια ώρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου.

Τέλος, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως αν τελικώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης