"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Τεράστια η προσφορά του Γαρδικίου στη πατρίδα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Βαρύς και δυσανάλογα μεγάλος είναι ο φόρος αίματος που πλήρωσε το Γαρδίκι στους αγώνες του Έθνους. 

Από τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 μέχρι και το 1949, τα αρχεία του ΓΕΣ αναφέρουν ότι 47 Γαρδικιώτες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών υπέρ της πατρίδας.


Επίσης το 1943 κατά την επιχείρηση “Πάνθηρ” των στρατευμάτων κατοχής στη περιοχή του ασπροποτάμου, το Γαρδίκι θρήνησε ακόμη τρείς πολίτες νεκρούς, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στη τεράστια προσφορά του Γαρδικιώτη Εθνικού μας ποιητή, ευεργέτη και αγωνιστή Σπυρίδων Ματσούκα, που με τους στίχους και τους φλογερούς του λόγους ενέπνευσε χιλιάδες εθελοντές τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διασπορά.

Αλησμόνητη θα μείνει στην ιστορία των Τρικάλων, η απαγγελία των στίχων του μετέπειτα μελοποιημένου  “ύμνου” του Γαρδικίου ενώπιον χιλιάδων νέων από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου ” Ολύμπια” στην αρχή της οδού Ασκληπιού τον Οκτώμβρη του 1912 : “Παιδιά από τον ασπροπόταμο και το τρανό Γαρδίκι…” αλλά και η δωρεά στο τότε Βασιλικό Ναυτικό με χρήματα από εράνους που έκανε στους μετανάστες της Αμερικής και της Αιγύπτου, δύο αντιτορπιλικών( “Κεραυνός” και “Νέα Γενεά”).

Κωνσταντίνος Κουτσονάσιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης