"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

28.8 C
Trikala

Τον Μάρτιο του 2017 θα είναι έτοιμες οι Σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα ( Βίντεο )

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Πάσχα με τις Σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα και λειτουργία της πλήρους παράκαμψης του σημερινού δρόμου-καρμανιόλα θα έχουμε όπως όλα δείχνουν, ολοκληρώνοντας ένα έργο που ξεκίνησε με τα λιγότερα προβλήματα και έφτασε να είναι η τελευταία εκκρεμότητα του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου στο ypodomes.com η κατασκευή προχωρά, λύνονται τα τελευταία θέματα και τον Μάρτιο του 2017 το περίφημο τμήμα των 25 χιλιομέτρων θα δοθεί στην κυκλοφορία.

https://youtu.be/hMlbM_eu_3I?t=3

Αυτή την εποχή γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές στις μεγάλες Σήραγγες του έργου (Τ1: 2χλμ, Τ2: 6χλμ, Τ3: 3χλμ), προκειμένου να πιστοποιηθούν. Πως γίνεται αυτό; Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπάρχουν κάθε Σήραγγα άνω των 500 μέτρων πρέπει να περνά μία συγκεκριμένη διαδικασία πριν λειτουργήσει με ασφάλεια για τους χρήστες.

Στην περίπτωση των Σηράγγγων των Τεμπών και του Πλαταμώνα, αυτή την εποχή γίνεται η υποβολή του Φακέλου Ασφαλείας για τη λειτουργία τους και θα υποβληθεί στην Διοικητική Αρχή Σηράγγων που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών.

Με την έγκριση του Φακέλου Ασφαλείας ανοίγει και ο δρόμος για την λειτουργία τους μαζί με τα ανοιχτά τμήματα των 14χλμ που αποτελούν τα 25 χιλιόμετρα του τελευταίου τμήματος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκης, μήκους 500χλμ που αναβαθμίζονται.

Αναφορικά με την περίφημη συμφωνία Δημοσίου-Παραχωρησιούχου, με αμοιβαίες παραχωρήσεις και συναινέσεις πάμε για κλείσιμο της υπόθεσης και ολοκλήρωσης ενός έργου που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από γραφειοκρατικά προβλήματα παρά από καθαρά κατασκευαστικά.

Αξίζει να θυμίσουμε πως οι 2 μεγάλες Σήραγγες στα Τέμπη έχουν διανοιχθεί από το 2011 σε πολύ καλούς χρόνους. Τα προβλήματα που κληρονόμησαν οι Διευθύνσεις του Υπ.Υποδομών από την Εγνατία Οδό, οι απαλλοτριώσεις και τα περυσινά προβλήματα έφεραν το έργο σε συνεχή αβεβαιότητα και εκκρεμότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για σηραγγες τεμπων

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Η παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα είναι όμως το στρατηγικότερο έργο στη χώρα. Έχει το μικρότερο κατασκευαστικό αντικείμενο με μόλις 25χλμ νέου δρόμου, όμως η λειτουργία του θα σημάνει τη μείωση της χρονοαπόστασης σε μόλις 15 λεπτά (από 30-45 λεπτά που είναι σήμερα), ανεξάρτητα από τις καιρικές ή τις κυκλοφοριακές συνθήκες, με ασφάλεια και άνεση.

Η συνολική χρονοαπόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης αναμένεται να πέσει σε 4 ώρες και 15 λεπτά (με μέση ταχύτητα τα 120χλμ). Αυτό πρακτικά θα σημάνει και την ταχύτερη μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων οχημάτων καθημερινά συνολικά και στην παραπέρα μετακίνηση στην Εγνατία Οδό ή προς τις βόρειες χώρες των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.

Για παράδειγμα η μετάβαση από την Αθήνα στους Εύζωνους θα απαιτεί περίπου 5 ώρες οδήγησης ενώ μέχρι τον Προμαχώνας 5 ώρες και 30 λεπτά.

Το επόμενο βήμα για να ολοκληρωθεί πλήρως ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου μήκους 230χλμ είναι να ολοκληρωθούν και τα τελευταία έργα-παρεμβάσεις σε όλο το μήκος της διαδρομής από τις Ράχες Φθιώτιδας μέχρι το Κλειδί Ημαθίας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης