"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Τουρκία: Οι εκκαθαρίσεις αποφασίστηκαν πριν το πραξικόπημα – Δημόσιες τουαλέτες το σπίτι του Γκιουλέν

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι τουρκικές αρχές σχεδίαζαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να τις εκκαθαρίσουν από τους «μη συμπαθούντες» -Πάνω από 8.651 στρατιώτες συμμετείχαν στο πραξικόπημα

Στην αποκάλυψη ότι οι τουρκικές αρχές σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να τις εκκαθαρίσουν από τους «συμπαθούντες» του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, προχώρησε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του Έσρα και τον πεθερό του για οικογενειακές διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα «στοιχεία» εντός του στρατού εξύφαναν τοπραξικόπημα αυτό αφού πληροφορήθηκαν ότι θα έπεφταν θύματα των εκκαθαρίσεων.

Ο Αλμπαϊράκ, που έχει παντρευτεί τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το πραξικόπημα από έναν πολίτη και ότι μόνο αργότερα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν. Ο τελευταίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Η οικογένεια Ερντογάν

Το YAS «ήταν έτοιμο να λάβει σημαντικά μέτρα για να καθαιρέσει τους αξιωματικούς και (κυρίως) τους στρατηγούς που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν», συνέχισε. Οι καθαιρέσεις αυτές στις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν ένα μόνο μέρος της γενικότερης εκκαθάρισης που επρόκειτο να συμπεριλάβει επίσης τη δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς.

«Οι άνθρωποι αυτοί που συμμετείχαν στα δίκτυα του Γκιουλέν είχαν ανακαλυφθεί και λίστες με ονόματα είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση», υποστήριξε ο Αλμπαϊράκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό μόλις το 1,5% των ενόπλων δυνάμεων στήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος, όμως οι γκιουλενιστές είχαν διεισδύσει στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου η οικογένεια Ερντογάν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα «από έναν πολίτη από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης» που έκανε λόγο για το πραξικόπημα. «Δεν είναι δυνατόν να κρίνεις λογικά μια κατάσταση βασιζόμενος μόνο σε ένα τηλεφώνημα», εξήγησε ο Αλμπαϊράκ. Όμως, στη συνέχεια ο Ερντογάν δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον Χουλουσί Ακάρ (οι πραξικοπηματίες τον κρατούσαν όμηρο) ούτε με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς και κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Μπορέσαμε να μιλήσουμε με πολλούς υπουργός και διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν κάτι ασήμαντο αλλά μια συντονισμένη απόπειρα πραξικοπήματος», κατέληξε ο Αλμπαϊράκ.


Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις: 8.651 στρατιώτες συμμετείχαν στο πραξικόπημα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής μας χώρας, συνολικά 8.651 στρατιώτες συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Χαρακτηρίζοντας τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα ως «τρομοκράτες του κινήματος του Φετιουλάχ Γκιουλέν με στολή», η ανακοίνωση του στρατού επισήμαινε ότι αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 1,5% των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας χρησιμοποιήθηκαν επίσης 35 αεροπλάνα, 37 ελικόπτερα, 74 τανκ, 239 τεθωρακισμένο και τρία πλοία, προσθέτει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ηγεσίας του στρατού ήταν ενάντια στο πραξικόπημα και ότι είναι πλέον σε θέση να αποτρέψει μελλοντικά ανάλογες απόπειρες.


Υπό κράτηση 15.000 και πλέον άνθρωποι

Για την ώρα, οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk σήμερα επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά.

Ωστόσο, παρά τις συλλήψεις και τις καρατομήσεις, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».

«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται (από τις αρχές). Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις (…). Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. Δεν έχουμε «καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να
υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Η «εκδίκηση» του Ερντογάν: Μετατρέπει το πατρικό του Γκιουλέν σε… δημόσιες τουαλέτες

Όλα αυτά λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως ο Ερντογάν μετατρέπει το πατρικό του Γκιουλέν σε δημόσιες τουαλέτες!

Ο συγγραφέας, κληρικός και πολιτικός Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει σήμερα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία μονοκατοικία στο τουρκικό χωριό Κορουτζούκ, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Ερζερούμ.

Μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, εκατοντάδες βιβλία που έχει γράψει ο αυτοεξόριστος κληρικός και πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν έχουν «πεταχθεί» από τους ιδιοκτήτες τους σε ποτάμια ή ριχθεί στην πυρά, σε μία προσπάθεια των Τούρκων πολιτών να αποδείξουν την αφοσίωσή τους στον Τούρκο πρόεδρο και να εκφράσουν το μίσος του για τους εχθρούς του. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Beyaz Gazete, o οποίος υποστηρίζει την Κυβέρνηση, η μετατροπή του πατρικού σπιτιού του κ. Γκιουλέν σε τουαλέτες θα γίνει κατόπιν απαίτησης των κατοίκων του χωριού. Μαθαίνοντας το νέο από μία πηγή του, ο δημοσιογράφος Latif Simsek πίστεψε αρχικά ότι επρόκειτο για αστείο. Στη συνέχεια όμως, ο ρεπόρτερ της εφημερίδας κάλεσε τον Δήμαρχο του Ερζερούμ, που επιβεβαίωσε την πληροφορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης