"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Το «άγνωστο» υπεραιωνόβιο πλατάνι στη Ράξα Τρικάλων!

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται μια πηγή νερού και ένα μεγάλο πλατάνι (Platanus orientalis). Το μέγεθος του πλάτανου είναι ιδιαίτερα μεγάλο, και ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο δέντρο του κάμπου της Θεσσαλίας. Η διάμετρός του είναι αρκετά μεγάλη και φτάνει σχεδόν τα 4 μέτρα ενώ η περίμετρός του κορμού είναι περίπου 12 μέτρα!!! Το μέγιστο μήκος της κόμης φτάνει τα 21 μέτρα (!!!) και το ύψος του φτάνει τα 15 μέτρα.

Στο εσωτερικό του έχει μεγάλη κοιλότητα (κουφάλα), όπου έχει τοποθετηθεί ένα υποστύλωμα για την καλύτερη στήριξη του δέντρου. Η ηλικία του, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, και μπορεί να εκτιμηθεί, αν γίνει αποδεκτή η θεωρία ότι κάθε μέτρο της περιμέτρου αντιστοιχεί με 100 έτη ζωής (κανόνας που είναι λίγο αυθαίρετος καθώς κάθε είδος έχει διαφορετική αύξηση), σε περίπου 1200 ετών!

Οι κάτοικοι του χωριού

Οι κάτοικοι του χωριού πιστεύουν ότι το δέντρο πρέπει να γίνει Μνημείο της Φύσης, λόγω του μεγάλου μεγέθους και της ηλικίας του. Οι ηλικιωμένοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «όταν ήμασταν μικροί ρωτούσαμε τους ηλικιωμένους πόσο χρονών είναι το πλατάνι και μας απαντούσαν ότι όταν αυτοί είχαν γεννηθεί το πλατάνι ήταν ακριβώς όπως είναι τώρα!»

Άρθρα – Πηγές – ΠληροφορίεςΚάτοικοι της Ράξας Τρικάλων

Επιμέλεια – Κείμενο Χρήστος Ράμμος

Πλατάνι στη Ράξα Τρικάλων (photo by Xristos Rammos)
Πλατάνι στη Ράξα Τρικάλων (photo by Xristos Rammos)
Η κοιλότητα και το υποστύλωμα του πλάτανου στη Ράξα Τρικάλων (photo by Xristos Rammos)

http://wi-fi-votaniki.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης