"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Tρίκαλα – Το δίλημμα του Διαλεκτού θα γίνει το κακό ή το καλό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Του Χρήστου Σταμόπουλου, δικηγόρου, νομικού συμβούλου του Τ.Σ. Διαλεκτού.

Χρήστος Σταμόπουλος: Το τρις σκευωρείν ουκ ανδρός… – Κρήνη LIVE!

  Οι δύο συγκεντρώσεις – λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων του Διαλεκτού, η συλλογή εκατοντάδων υπογραφών κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού 5.800 ΚW σε θαμνώδη βοσκήσιμη πεδινή έκταση 160 στρεμμάτων, στην περιφέρεια του χωριού και δίπλα στο περίφημο πλατανόδασος, όπου γιορτάζουν την πρωτομαγιά τους οι Τρικαλινοί, οι παραστάσεις και οι διάφορες άλλες κινητοποιήσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό ανέδειξαν και έφεραν στο κέντρο της δημοσιότητας ένα προετοιμαζόμενο έγκλημα κατά της κτηνοτροφίας, της αγροτικής οικονομίας, του περιβάλλοντος και του χωριού που λίγο έλλειψε να το περάσει στα μουλωχτά η Δημοτική Αρχή Τρικκαίων.

  Είναι χαρακτηριστική δήλωση – αποκάλυψη, που έκανε στη Λαϊκή Συνέλευση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κ. Κρεμμύδας: «νομίζαμε ότι το χωριό συμφωνεί, αλλά μόλις μάθαμε για τη διαφωνία του Τ.Σ. και τις λαϊκές αντιδράσεις σας, αμέσως αλλάξαμε θέση ως παράταξη»!

  Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Γ. Καΐκης, μας αποκάλυψε στη Λαϊκή Συνέλευση ότι «κι άλλες ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, αφού τα βαλτωμένα κεφάλαια αναζητούν νέα πεδία να επενδύσουν».  Αλλά, προφανώς περιμένουν την πρωτιά αυτή να την έχει ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, γνωστός άλλωστε για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του και λάτρης της αποθέωσης των ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επενδύσεων.  Ένας σύγχρονος θατσεριστής, θα έλεγε κάποιος.

  Αυτή λοιπόν την πρωτιά στην Ελλάδα ετοίμαζε (ετοιμάζει ακόμα;) ο Δήμαρχος για το Διαλεκτό. ΜΙΑ ΚΑΚΙΣΤΗ ΠΡΩΤΙΑ.  Να ‘ναι δηλαδή το πρώτο χωριό, που παρά την ομόφωνη βεβαίωση του Τ.Σ. του, ότι η δημοτική έκταση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την τοπική κτηνοτροφία, ωστόσο φυτεύονται σ’ αυτήν φωτοβολταϊκά της ΔΕΥΑΤ, ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, που διέπεται από τους κανόνες του ιδιωτικού δικαίου, λειτουργεί δηλαδή με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και αύριο ένα ποσοστό της μπορεί να περάσει στους ιδιώτες, ενώ μεθαύριο μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ολόκληρη!!  Και τότε θα πίνουμε ένα νερό πανάκριβο και κακής ποιότητας. 

  (Εμένα τον ίδιο, όπως κατάγγειλα δημόσια, πρόπερσι η ΔΕΥΑΤ του κ. Παπαστεργίου μου έκοψε το νερό στο σπίτι, γιατί είχα οφειλή 65 ΕΥΡΩ!!).

  Στην κακόφημη πρωτιά που ετοιμάζει για το χωριό τους η Δημοτική Αρχή, οι κάτοικοι του Διαλεκτού, πέρα από ιδεολογίες και κομματικές παρατάξεις, ενωμένοι σαν μια γροθιά και συσπειρωμένοι γύρω από το Τοπικό Συμβούλιό τους, εκτός από μια μικρή μερίδα που συνδέονται ποικιλότροπα με τον Δήμαρχο ή παράγοντές του, αντιστέκονται με πάθος και επιμονή στην αρπαγή της γης τους.  Όποιος τους παρακολουθεί, καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω! 

 Γνωρίζουν ότι με τον αγώνα τους γράφουν ιστορία και φιλοδοξούν να ‘ναι το θετικό παράδειγμα, το παράδειγμα – πρότυπο για όλη την Ελλάδα που αντιστέκεται και αποτρέπει την αρπαγή της δημοτικής γης, την αρπαγή της γης των προγόνων τους, που με πρόσχημα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κι εμείς με τις ΑΠΕ είμαστε! – κάποιοι θα πλουτίζουν και θα ροκανίζουν τα κονδύλια, ενώ συγχρόνως θα ασελγούν πάνω στη φύση, τα δάση, τους βοσκότοπους, τα γόνιμα χωράφια και την ιστορία του τόπου μας.

  Γνωρίζουμε ότι όλες οι εξουσίες (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι), σε συμπαιγνία μεταξύ τους, βολεύονται με την υπάρχουσα νομοθετική θολούρα και την έλλειψη ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ.  Συμφωνούμε μ’ αυτό που έγραψε ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Χάιδος ότι υπάρχει κίνδυνος να «μετατραπούν ολόκληρες βοσκήσιμες εκτάσεις σε απέραντο πάρκο φωτοβολταϊκών πάνελ» και ότι πρέπει να παρθούν τα μέτρα ώστε «να μη διακινδυνεύσουμε την επιβίωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας» και εν γένει τον πρωτογενή τομέα.

  Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την ξεκάθαρη θέση του αντιπολιτευόμενου βουλευτή κ. Σάκη Παπαδόπουλου πως η απόφαση του Δ.Σ. Τρικκαίων για το Διαλεκτό «δεν είναι σωστή» και πως «χρειαζόμαστε την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Όχι όμως σε βοσκοτόπους – σε περιοχές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας ή σε καλλιεργήσιμη γη – σε περιοχές παραγωγικής αξιοποιήσιμης, βιοποικιλότητας…».

  Το εύρος των υποστηρικτών του δίκαιου αγώνα των κατοίκων του Διαλεκτού είναι μεγάλο.  Το δίκαιο αίτημα ενός ολόκληρου χωριού, του Διαλεκτού – να κάνει πίσω και ν’ ανακαλέσει την κατ’ αρχήν απόφασή του το Δ.Σ. Τρικκαίων για τον φωτοβολταϊκό σταθμό – βρίσκει καθολική αναγνώριση, «πλην των Λακεδαιμονίων», προς το παρόν.

  Οι κάτοικοι του Διαλεκτού, όπως έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε κοινωνικό και νομικό μέσο μέχρι την τελική και οριστική νίκη τους, απευχόμενοι να καταλήξουν στους δικαστικούς αγώνες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όπως πάντα κάποιοι επαγγελματίες αριστεροί τονίζουν την ύπαρξη τους δημιουργώντας φανταστικούς εχθρούς και μπλοκάροντας κάθε επένδυση.

    Αντί για φωτοβολταικά φυτέψτε στα χωράφια λεφτόδεντρα. Είναι οικολογικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης