"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Το εντυπωσιακό σπήλαιο Θεόπετρας – εδώ έζησε ο άνθρωπος πριν 130.000 χρόνια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αντικείμενα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας, τμήμα της στρωματογραφίας των επιχώσεων, ταφές της Ανώτερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής περιόδου, αποτυπώματα των ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα, σχέδια αναπαραστάσεων οικόσιτων ζώων και θηραμάτων, ευρήματα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν στα προϊστορικά στρώματα, κεραμικά σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα, καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή… είναι ορισμένα μόνο από τα εκθέματα του Μουσείου Θεόπετρας τα οποία είναι πλέον  στη διάθεση των επισκεπτών.

mouseio-theopetras-ekthemata-5Μουσειακός χώρος κι έκθεση

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης μεταφέρει τη φυσική εμπειρία του επισκέπτη από το χώρο της προϊστορικής εγκατάστασης στο μουσειακό χώρο μέσα από την έκθεση κινητών ευρημάτων και την επεξεργασία της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης με τη βοήθεια εποπτικού και ψηφιακού υλικού και ενημερωτικών κειμένων.

Η αρχαιολογική συλλογή περιλαμβάνει:

  • αντικείμενα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική),
  • τμήμα της στρωματογραφίας των επιχώσεων,
  • δύο ταφές της Ανώτερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής περιόδου,
  • αποτυπώματα των ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα,
  • σχέδια αναπαραστάσεων οικόσιτων ζώων και θηραμάτων,
  • ευρήματα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν στα προϊστορικά στρώματα,
  • κεραμικά σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα,
  • φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή.

Στο Κέντρο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στους χώρους του σπηλαίου και να γνωρίσουν από κοντά με διαδραστικό τρόπο το χαρακτήρα και τη φύση των προϊστορικών κοινωνιών.

mouseio-theopetras-ekthemata-2Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό, που στοχεύει στη διαμόρφωση της πληρέστερης δυνατής εικόνας για τους τρόπους διαβίωσης των ανθρώπων και των κοινωνιών τους στις εκάστοτε προϊστορικές περιόδους.

Στο κτήριο έχει διαμορφωθεί επίσης  αίθουσα  πολλαπλών χρήσεων με διαδραστικές οθόνες αφής και ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα καθώς και χώρος προβολής εκπαιδευτικών ταινιών και διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η ανασκαφή ξεκίνησε το 1987 από την αρχαιολόγο κ.  Κυπαρίσση και συνεχίστηκε μέχρι και το 2005 οπότε και ξεκίνησαν τα έργα για την ανάπλαση και ανάδειξη του σπηλαίου με τη δημιουργία διαδρόμου επισκεπτών ο οποίος εξυπηρετεί και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Ημέρες κι ώρες λειτουργίας

Τρίτη έως και Κυριακή  8.00π.μ.-15.00μ.μ.

Τηλ. επικοινωνίας:24320 72196, 24320 72135

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης