"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Το ιστορικό χρέος της «κεντροδεξιάς»

lafarm

Σχετικά άρθρα

xatzigakis
τoυ Σωτήρη Χατζηγάκη πρώην υπουργού
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», Πέμπτη 28 Μαΐου, 2015

Ο ευρύτερος κεντροδεξιός χώρος έχει διαχρονικά αντιμετωπίσει βαθιές κρίσεις και σοβαρούς υπαρξιακούς κλυδωνισμούς. Σε μια ανάλογη ιστορική πρόκληση βρίσκεται η σημερινή «κεντροδεξιά». Με κατακερματισμένη την κοινωνική και πολιτική της βάση, με την απόλυτη σύγχυση στον ιδεολογικό της προσανατολισμό (ακροδεξιά στροφή) και με μια ξεπερασμένη από τα γεγονότα ηγεσία καλείται τώρα να βρει τον ιστορικό της βηματισμό. Σήμερα εξάλλου παρατηρούνται στον πολιτικό ορίζοντα αποχρώσες ενδείξεις πως η διεθνής συγκυρία αρχίζει ν’ αλλάζει. Είναι φανερό πως εγκαταλείπονται σιγά-σιγά οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες των «μονοδρόμων» της λιτότητας και των «αναγκαστικών» λύσεων των μονεταριστικών σκέψεων. Η ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι αλλά και το πακέτο Γιούνκερ αποτελούν ένα πρώτο σοβαρό δείγμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η σημερινή κεντροδεξιά, συνεπώς, για να καταστεί και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων οφείλει:

Πρώτον, να προχωρήσει σε αλλαγές στρατηγικής, εγκαταλείποντας τη μέχρι σήμερα ακροδεξιά της ιδεολογία και να υιοθετήσει εκ νέου τις δοκιμασμένες αρχές του Καραμανλικού «μεσαίου χώρου».

Δεύτερον, ν’ αλλάξει τη μέχρι σήμερα άγονη τακτική αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις υστερικές τρομολαγνικές της κορώνες. Γιατί, μια τέτοια ρητορική δεν μειώνει την αξιοπιστία της και απομακρύνει τους πολίτες που παραδοσιακά ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της.

Τρίτον, να ξεκαθαρίσει τις πολιτικές θέσεις και να διατυπώσει ένα νέο προγραμματικό λόγο που αναπόδραστα δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με εκείνον της κυβερνητικής της περιόδου.

Τέταρτον, να επανασυγκολλήσει το κατακερματισμένο πολιτικό και κοινωνικό της σώμα, αναπτύσσοντας συγχρόνως πρωτοβουλίες διεύρυνσής του, είτε με στελέχη του χώρου της είτε με στελέχη άλλων συγγενικών πολιτικών ομάδων.

Και πέμπτον, η σημερινή ΝΔ να πάψει να είναι ανάδελφο κόμμα και να προχωρήσει σε ευρείες συμμαχίες ασκώντας πολιτική εθνικής συνεννόησης και παραμερίζοντας τις πομφολυγώδεις διακηρύξεις περί «αριστερής παρένθεσης», που δεν πείθουν κανέναν. Συγχρόνως, οφείλει να συμβάλλει στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης. Γιατί ο εθνικός σκοπός θα πρέπει να υπερτερεί του στενά κομματικού συμφέροντος.

Τέτοιες αλλαγές, ωστόσο, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη σημερινή της ηγεσία, η οποία ευθύνεται, επιπλέον, όχι μόνον για την ιδεολογική και πολιτική νόθευση των αρχών της παράταξης αλλά και για την οδυνηρή της ήττα που τη συρρίκνωσε δραματικά. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι ανάγκη η ΝΔ να προχωρήσει σ’ ένα (έκτακτο) τίμιο και ελεύθερο συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα πάντα και κυρίως η εκλογή νέας ηγεσίας από την κοινωνική της βάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης