"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.3 C
Trikala

Το «κάψιμο του Καλικάντζαρου», αναβίωσε στο Γριζάνο Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τελείται τα Φώτα μετά τον Αγιασμό των υδάτων.
Σύμφωνα με την παράδοση οι καλικάντζαροι εμφανίζονται τα Χριστούγεννα. Τις νύχτες μπαίνουν στα σπίτια από τις καμινάδες και κλέβουν τα φαγητά που βρίσκουν. Όταν τελειώσουν το φαγητό τους αρχίζουν να χορεύουν. Όλα αυτά μέχρι τα Φώτα μετά τον Αγιασμό των Υδάτων όπου ο Καλικάντζαρος, το κακό πνεύμα, πέφτει στην πυρά και καίγεται.

Η εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι του χωριού όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Γριζάνου «Ο Βλύζας» και του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Κοινωνικής Δράσης «Η Αγάπη», και παρά το τσουχτερό κρύο συγκέντρωσε τα βλέμματα του κόσμου που βρέθηκαν γα να δουν από κοντά για πρώτη φορά την αναβίωση του εθίμου στο Γριζάνο.

Το παρών έδωσε ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Λιούτας πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο της «Πέλιννα» κ. Κώστα Κοκκινίδη, τον Πρόεδρο της ΚΟΙ.Δ.Ε.ΦΑ και Πρόεδρο των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Καταστημάτων Κράτησης κ. Γιάννη Αναγνώστου και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γριζάνου κ. Αχιλλέα Κακαδιάρη.

Το έθιμο ολοκληρώθηκε με προσφορά εδεσμάτων σε όλους του παρευρισκομένους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης