"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Το κυνήγι της τρούφας στα Μετέωρα – Mία δράση του Μουσείου μανιταριών και της Ένωσης Ξενοδόχων

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Μοναδική εμπειρία!», «ανεπανάληπτη!»: είναι οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις των παρουσιαστών και συντελεστών της δημοφιλέστερης εκπομπής μαγειρικών και ταξιδιωτικών εμπειριών της Κίνας «The XFun Foodie Club», αμέσως μετά το κυνήγι της τρούφας στην περιοχή των Μετεώρων, που διοργάνωσε και υλοποίησε πρόσφατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα.
«Ο Brio και η ομάδα του ανακάλυψαν πολλές, καλά κρυμμένες τρούφες, τις οποίες μετά ο τρουφοκυνηγός Χρήστος Πλεσιώτης μετέτρεψε σε μια κορυφαία τρουφομακαρονάδα, προσθέτοντας κι άλλα άγρια μανιτάρια. Η περιπέτεια συνεχίστηκε στο μουσείο, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του, να τραβήξουν πλάνα για την εκπομπή και να δοκιμάσουν μοναδικές γεύσεις μανιταριών», αναφέρει ο κ. Νίκος Πάλλας, διευθυντής του μουσείου και εμπνευστής της νέας δράσης, η οποία ξεκινά επίσημα σήμερα, 5 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ανέκαθεν θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερα πράγματα. Σκεφτήκαμε να διοργανώνουμε το κυνήγι της τρούφας σε συνδυασμό με τη μαγειρική μέσα στο δάσος, δηλαδή να φτιάχνουμε μια τρουφομακαρονάδα με τα μανιτάρια που βρίσκουμε εκείνη τη μέρα, σε ένα εξειδικευμένο σκεύος, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κάνει ταυτόχρονα 60 μακαρονάδες! Το καλό είναι ότι μανιτάρια βρίσκουμε όλο τον χρόνο, με εξαίρεση τους μήνες που έχει παγωνιά, χιόνι και πολύ κρύο.

Ειδικά η τρούφα είναι ένα υπόγειο μανιτάρι, το οποίο ανιχνεύεται κυρίως με σκύλο – μπορεί να τη βρει και γουρούνι, όμως ο σκύλος είναι πιο συνεργάσιμος με τον άνθρωπο. Υπάρχουν 5 – 6 είδη τρούφας. Πιο ακριβή και σπάνια είναι η λευκή. Από τις μαύρες, η μελανόσπορη μεταξύ των ακριβότερων ειδών. Για τις τρούφες ακούγονται κάποια ποσά εξωπραγματικά. Η πραγματική αξία της τρούφας μπορεί στις μαύρες να κυμανθεί από 250 έως 1.000 ευρώ το κιλό και στη λευκή μπορεί να φτάσει τις 3.000, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητά της. Επειδή, επομένως, η ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων μπορεί να προσφέρει όλα τα είδη τρούφας, το τρουφοκυνήγι καθίσταται μοναδικό στον κόσμο, αφού συνδυάζεται με την παρασκευή τρουφομακαρονάδας και την εμπειρία να ολοκληρώνεται με ξενάγηση και στα δύο μουσεία καθώς και επιτόπου γευσιγνωσία μανιταριών», καταλήγει.
Οπως έχει ήδη προγραμματιστεί, η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα υλοποιείται σταθερά κάθε Κυριακή, θα έχει διάρκεια περίπου 2,5-3 ώρες, ενώ το κόστος θα ανέρχεται στα 25 ευρώ κατ’ άτομο, τη στιγμή που σε άλλες χώρες το τρουφοκυνήγι κυμαίνεται από 70 έως 250 ευρώ. Επιπλέον μέρες θα προκύπτουν ανάλογα με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, με το κόστος να διαμορφώνεται πλέον σύμφωνα με τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Η δράση αυτή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών γίνεται σε συνεργασία με την Ενωση Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων, έτσι ώστε η προσφορά στους επισκέπτες εναλλακτικών δραστηριοτήτων να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση του χρόνου παραμονής τους στην περιοχή. Οπως δε επισημαίνει ο κ. Πάλλας: «Αν ώς τώρα τα Μετέωρα δεν είναι παρά ένας δίωρος προορισμός για τους επισκέπτες λόγω των μοναστηριών, εμείς προσπαθούμε να κερδίσουμε επιπλέον διανυκτερεύσεις.

Η Καλαμπάκα διαθέτει ξενοδοχειακή υποδομή, ωστόσο σήμερα έχει 3 εκατομμύρια επισκέπτες αλλά ούτε 600.000 διανυκτερεύσεις. Ευελπιστούμε να φτάσουμε στις 800.000, έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις όλου του νομού – σκεφτείτε σιγά σιγά να καθιερωθούν και στα εστιατόρια πιάτα με μανιτάρια αλλά και διανομή συνταγών στους τουρίστες… Με συντονισμένες προσπάθειες, ζωντανεύει όλη η πόλη.

Ηδη περιμένουμε πάνω από 10.000 κόσμο στη φετινή 2η Γιορτή Μανιταριού στην Καλαμπάκα, που διοργανώνεται στις 27-29 Αυγούστου».


«Χαρτογράφηση» τόπου
Προς το παρόν, με πυρετώδεις ρυθμούς γίνεται η «χαρτογράφηση» των περιοχών με τα μανιτάρια, προκειμένου να χαρακτηριστεί το μέρος «περιοχή τρούφας». Πράγματι, στους στόχους των διοργανωτών του τρουφοκυνηγιού είναι η σταδιακή επέκταση της δραστηριότητας αυτής σε καθημερινή βάση, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα –εκτός από την αδιαμφισβήτητη οικονομική ανάπτυξη που θα επέλθει– η ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων να κατοχυρωθεί ως ένας τόπος ταυτισμένος με μια μόνιμη και μοναδική στο είδος της δράση, διασφαλίζοντας παράλληλα τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Το φυσικό ένστικτο των τρουφόσκυλων
Lagotto Romagnolo ονομάζεται η φυλή του μοναδικού αυτού σκύλου με προέλευση την Ιταλία, του οποίου το φυσικό ένστικτο συνίσταται στην αναζήτηση τρούφας. Οπως εξηγεί ο κ. Χρήστος Πλεσιώτης, τρουφοκυνηγός και εκπαιδευτής τρουφόσκυλων, ο οποίος έχει εκπαιδευθεί στην Ιταλία, «η βασική εκπαίδευση ξεκινά από τον δεύτερο κιόλας μήνα και ολοκληρώνεται τον έκτο. Στην ηλικία των τριών ετών, το σκυλί φτάνει στο μέγιστο της απόδοσής του, καθώς τότε έρχεται η απόλυτη ωρίμανση».Χρησιμοποιούνται κι άλλες φυλές για τον ίδιο σκοπό; Σύμφωνα με τον τρουφοκυνηγό,«σαν τρουφόσκυλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά σκυλιά όπως setter, pointer, labrador. Εξαρτάται, ωστόσο, από τον κάθε τρουφοσυλλέκτη το πώς θέλει να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής – κάποια σκυλιά δουλεύουν με τον αέρα, που σημαίνει ότι απομακρύνονται περισσότερο από το αφεντικό ενώ κάποια είναι ιχνηλάτες και δουλεύουν στο πλευρό του. Ιδανικά, το σκυλί συνδυάζει αμφότερες τις ικανότητες». Πώς επιμερίζεται η εργασία στη διάρκεια του τρουφοκυνηγιού; «Το 70% της δουλειάς γίνεται από τον συλλέκτη», δηλώνει ο κ. Πλεσιώτης. «Χρειάζεται να γνωρίζει πού θα βάλει το σκυλί να ψάξει (εποχή, έδαφος, υψόμετρο, είδος). Εξίσου σημαντική και η εμπιστοσύνη στις ικανότητες του σκύλου μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εύρεση τρούφας. Οσο για το πού υπάρχει τρούφα, η εμπειρία μου έχει δείξει πως δεν υπάρχουν κανόνες. Βγαίνει όπου θέλει, αν θέλει και όποτε θέλει».


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης