"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

…Το “μαύρο” χρώμα και η επανάσταση του 1821…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το θέμα δεν είναι αν η αφίσα θα έχει τον Γιάννη Αντετοκουνμπο ή τον Γκάλη ή αν θα έχει την Εθνική του Γιούρο ή την Εθνική του πανευρωπαϊκου στο μπάσκετ ή ό,τι άλλο που μας πρόβαλε διεθνώς.

Ηλίας Καραμάνος :    “Κάποιος να μας ενημερώσει…” –
Ηλίας Καραμάνος

Το θέμα δεν είναι το “μαύρο” χρώμα που έχει το δέρμα σου αλλά το “μαύρο” χρώμα που έχεις μέσα σου Βασίλη Τσιαρτα.

Το θέμα είναι αν η κυρία με το “πλαστικό” βαλσαμωμενο προσωπάκι που ηγείται της επιτροπής για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, έχει σαν πρωταρχικό στόχο να αναδείξει την αξία της επανάστασης ως “μοναδικό” γεγονός με παγκόσμια ακτινοβολία.

Γιατί η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ίσως είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Όπως και να το δει κανείς, η εξέγερση ενός υποδουλωμένου λαού, όπως αυτή του ’21, είναι από μόνη της «σταθμός» στη παγκόσμια ιστορία. Είναι αυτή, που αποτέλεσε την αρχή για το τέλος της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που η κυριαρχία της είχε ξεπεράσει τα Βαλκάνια και έφτασε μέχρι τη κεντρική Ευρώπη και για 400 ολόκληρα χρόνια καταδυνάστευε μεγάλους πληθυσμούς, πολλών διαφορετικών λαών, μαζί τους και τον Ελληνικό.

Είναι η εξέγερση εκείνη, που σηματοδότησε το τέλος μιας κοινωνίας η οποία ήταν οργανωμένη πάνω στα φεουδαρχικά πρότυπα των τσιφλικάδων και των μεγαλογαιοκτημόνων.

Είναι η εξέγερση εκείνη που έδωσε το σύνθημα της απελευθέρωσης των λαών της νότιας Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολής και «σήκωσε» το ανάστημα απέναντι σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία-υπερδύναμη της εποχής.

Είναι η εξέγερση εκείνη που ανέδειξε το κοινωνικό-ταξικό πρόβλημα των καταπιεσμένων-σκλαβωμένων λαών, αλλά ταυτόχρονα πέρασε και το μήνυμα της ελευθερίας που ήταν και το ζητούμενο όλης της Ευρώπης εκείνη την περίοδο.

Αν σκεφτεί δε κανείς, ότι είμαστε ο μόνος λαός από τους σκλαβωμένους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σήκωσε το ανάστημά του, καταλαβαίνετε τη μεγάλη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Είναι η εξέγερση εκείνη που κατάφερε να δημιουργήσει ένα κίνημα, το οποίο «χρεώνεται» τη αποκαθήλωση της φεουδαρχίας στη Ελλάδα και την αρχή του τέλους του συντηρητισμού στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι η εξέγερση εκείνη που ο Ελληνικός λαός μόνος του τόλμησε, αγωνίστηκε, πολέμησε, και που θυσίασε ότι πολυτιμότερο είχε, την ίδια του τη ζωή.

Και για ότι αφορά τις προστάτιδες δυνάμεις, ο Κορδάτος λέει: … “Προστάτιδες δυνάμεις, όπως ξενόδουλοι πολιτικοί και άκριτοι ιστορικοί αποκαλούν την Γαλλίαν, Ρωσίαν και Αγγλίαν, δεν υπήρξαν ποτέ δια την Ελλάδα. Εάν ηγωνίσθησαν, έστω και με θυσίας ιδικάς των ακόμη, όπως κατά την εν Ναυαρίνω ναυμαχίαν, αι ανωτέρω δυνάμεις κατά τη διάρκειαν του ελληνοτουρκικού πολέμου υπέρ της Ελληνικής Επαναστάσεως, τούτου, επαναλαμβάνομεν το έκαμαν δια να προστατεύσουν τα συμφέροντά των”…

Αν κάτι πάντως πρέπει να διδαχτούμε από την επανάσταση του ’21, είναι ότι με μεγίστη ευκολία πριν καν απελευθερωθούμε και υποκινούμενοι από ξένες Δυνάμεις και κυρίως από την Αγγλία, επιχειρήσαμε να αλληλοσφαγούμε.

Έτσι μας “έσωσαν” στο Ναβαρίνο οι τρεις Εγγυήτριες” και για αυτό σωστά είπε ο Μανώλης Γλέζος, ότι το 1827 απελευθερωθήκαμε αλλά δεν ανεξαρτητοποιηθήκαμε.

Ενώ τον κυβερνήτη που θέλησε να φτιάξει ένα εθνικό σχέδιο για την επιβίωση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, τον Καποδίστρια, τον δολοφονήσαμε.

Πολλά λοιπόν τα μηνύματα της επανάστασης του 1821, που δεν αξίζει να επισκιαστουν ούτε από ρατσιστικά απωθημένα ούτε από την ματαιοδοξία και την προσωπική προβολή

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλα αυτά τα Υψηλά ιδανικά και τα διδάγματα της Ελληνικής Επαναστάσεως δεν πρέπει σημειολογικά να αποδοθούν καταλλήλως; Εξέλειπον οι Έλληνες Ολυμπιονίκες ή άλλοι που δόξασαν τον Ελληνικό αθλητισμό και βρήκαμε ως αντιπροσωπευτικό πρόσωπο τον Νιγηριανό; Μην είστε τόσο ισοπεδωτικοί!!! Και αφήστε αυτές τις ρηχότητες με τα χιλιομασημένα γνωστά τσιτάτα περί ρατσισμού και άλλων παρομοίων τετριμμένων!!!

  2. 1) Η επιτροπή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση λειτουργεί ως μανδύας εθνικοφροσυνης για να κρύψει την πιστή υποταγή στον ξένο παράγοντα (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Κομισιόν κλπ.). Το ίδιο ισχύει και για τις παρελάσεις.
    2) Ο ρατσισμός είναι φασισμός επειδή είναι πρωτογονισμός. Ο πρωτόγονος άνθρωπος προ πολιτισμού, ξεχώριζε τους άλλους ανθρώπους από το χρώμα δέρματος, τη φυλή, το γένος κλπ. Εξάλλου ο ρατσισμός είναι το δόγμα των πιο ολοκληρωτικών καθεστώτων (Χίτλερ, Μουσολίνι, Φράνκο, Μεταξάς, Σαλαζάρ κλπ.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης