"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

Το Μουσείο του Σπηλαίου Θεόπετρας έκλεισε 4 μήνες μετά τα εγκαίνια λόγω έλλειψης προσωπικού

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης κι Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας άνοιξε επισήμως τις πύλες του με τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου. Πρόκειται για έργο που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στο πλαίσιο του Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Με την εγκαινίασή του ουσιαστικά ολοκληρώθηκε μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 30 ολόκληρα χρόνια.  Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για ένα έργο που μπορεί ο σχεδιασμός και η αποπεράτωσή του να διήρκησε 30 χρόνια αλλά δεν είχε ζωή πάνω από 4 μήνες αφού έκλεισε πριν ακόμη λειτουργήσει.

Της Βιβής Μαργαρίτη

«Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας ενημερώνει ότι το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από τις 7/2/2017 για λειτουργικούς λόγους. Για την ακριβή ημερομηνία επαναλειτουργίας του Κέντρου θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας.

Έλλειψη προσωπικού

Η έλλειψη προσωπικού, είναι η αιτία για το κλείσιμο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας όπως μας ενημερώνει ο αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Μιχάλης Κόντος. Όπως εξηγεί, οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονταν με εργαζόμενους που δούλευαν με συμβάσεις οι οποίες έληξαν. Η έλλειψη προσωπικού καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του. Ως εκ τούτου θα παραμείνει κλειστό έως ότου διευθετηθεί το θέμα.

Παρέμβαση

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την άμεση επαναλειτουργία του μουσείου της Θεόπετρας. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου της Θεόπετρας αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμη δομή και σε ότι αφορά την παλαιοντολογική έρευνα γύρω από την ανθρωπογενή παρουσία στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας και της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και σε σχέση με την προετοιμασία της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία οι επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να ξεπεράσουν το ενάμιση εκατομμύριο. Στο πλαίσιο αυτό καλούν την αρμόδια υπουργό να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την στελέχωση του μουσείου.

 

Μουσειακός χώρος κι έκθεση

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης μεταφέρει τη φυσική εμπειρία του επισκέπτη από το χώρο της προϊστορικής εγκατάστασης στο μουσειακό χώρο μέσα από την έκθεση κινητών ευρημάτων και την επεξεργασία της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης με τη βοήθεια εποπτικού και ψηφιακού υλικού και ενημερωτικών κειμένων.

Η αρχαιολογική συλλογή περιλαμβάνει:

  • αντικείμενα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική),
  • τμήμα της στρωματογραφίας των επιχώσεων,
  • δύο ταφές της Ανώτερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής περιόδου,
  • αποτυπώματα των ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα,
  • σχέδια αναπαραστάσεων οικόσιτων ζώων και θηραμάτων,
  • ευρήματα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν στα προϊστορικά στρώματα,
  • κεραμικά σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα,
  • φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης