"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Το παραμύθι των τυριών με χαμηλά λιπαρά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Έλενα Παραβάνη

Έλενα Παραβάντη

Είναι η κλασσική πρώτη επιλογή τυριών για όσους κάνουν δίαιτα. Πολλά άτομα που με επισκέπτονταν για δίαιτα μου περιέγραφαν το κολατσιό τους η πρωινό τους λέγοντας μου με ικανοποίηση ότι τρώνε τοστ με μία φέτα μίλνερ-περιμένοντας να λάβουν την έγκριση μου και να τους πω μπράβο. Είναι τόσο διαδεδομένο αυτό το τυρί που η λέξη “μίλνερ” δεν χρησιμοποιείται σαν μάρκα, αλλά σαν είδος τυριού. Δηλαδή το κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά. 

Σήμερα πέρα από τα εισαγόμενα τυριά, υπάρχουν και άλλες μάρκες και ελληνικές που παράγουν αυτό το είδος κίτρινου τυριού με χαμηλά λιπαρά διαφημίζοντας το ως υγιεινό και ως κάτι που τους έχει συστήσει ο γιατρός. Όμως, μάλλον άδικα τόσο καιρό ενοχοποιήσαμε τα κανονικά τυριά, για χάρη ενός κίτρινου, άνοστου τυριού.

Αρχικά να κοιτάξουμε πραγματικά τι σημαίνουν όλα αυτά τα ποσοστά και τελικά πόσο κερδίζουμε καταναλώνοντας ένα λάιτ τυρί. Βλέπουμε για παράδειγμα το Milner που περιέχει 40% λιγότερα λιπαρά από κανονικό κίτρινο τυρί όπως το γκούντα. Πράγματι ισχύει αυτό, μιας και έχει παραχθεί με γάλα με χαμηλά λιπαρά. Αν κοιτάξουμε όμως τις θερμίδες θα διαπιστώσουμε ότι η διαφορά με άλλα τυριά, ακόμα και με πολλά παραδοσιακά ελληνικά κίτρινα τυριά είναι μικρή, περίπου 30-40 θερμίδες. Άρα δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, ούτε θα σου χαλάσει τη δίαιτα.

Πέρα όμως από τις θερμίδες, τι γίνεται με τη χοληστερίνη; Νέα έρευνα από τη Δανία σύγκρινε δύο ομάδες όπου η μία κατανάλωνε 80 γραμμάρια κανονικό τυρί την ημέρα, και άλλη τυρί με χαμηλά λιπαρά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν επηρεάστηκαν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) και των δύο ομάδων και μάλιστα υπήρχε και μία μικρή αύξηση στη καλή χοληστερίνη στην ομάδα με το κανονικό τυρί.

Ένα άλλο στοιχείο που θα ήταν καλό να έχουμε υπόψη μας είναι η παρουσία του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος, γνωστό ως CLA. To CLA είναι μία ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία βρίσκονται σε πλήρες γαλακτοκομικά προϊόντα και έχουν συσχετιστεί με ευεργετικές ιδιότητες όπως προστασία από αθηροσκλήρωση αλλά και διαβήτη. Και τα τυριά με τις υψηλότερες ποσότητες είναι αυτά που παράγονται από πρόβειο γάλα όπως είναι πολλά από τα ελληνικά.

Να θυμηθούμε ότι η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή που περιλάμβανε μέτριες ποσότητες κανονικού τυριού θεωρείται διατροφικό πρότυπο. Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κανονικού τυριού (2-3 μερίδες την ημέρα) δεν φαίνεται να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας και για το βάρος μας. Επιπλέον, υπάρχουν παραδοσιακά τυριά ελληνικά και ξένα που έχουν χαμηλότερα λιπαρά από τον τρόπο που παράγονται. Γενικά τα φρέσκα μαλακά τυριά έχουν συνήθως λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τα σκληρά και τα πιο ώριμα.

Αν κανείς προσπαθεί να βελτιώσει την διατροφή του είτε για λόγους υγείας η για απώλεια βάρους είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιεί κυρίως ελαιόλαδο στη μαγειρική, να περιορίζει τα επεξεργασμένα αμυλώδη τρόφιμα όπως το κράκερ, κρουασάν και μπισκότα, να μειώσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικά επεξεργασμένου, να τρώει περισσοτερα λαχανικά, παρά να αποδέχεται άνοστα τυριά για να γλυτώσει 40 θερμίδες.

Πηγές

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/08/23/ajcn.116.134932.abstract

http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/63486.pdf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης