"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Το σούπερ φεγγάρι της Δευτέρας θα είναι μοναδικό

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Τη Δευτέρα, θα απολαύσουμε το πιο σούπερ από τα σούπερ φεγγάρια. Και δεν έχει σημασία πού θα βρίσκεστε γιατί θα είστε σε θέση να το δείτε παντού (αν έχετε, βέβαια, καλό καιρό).
Από τη Νικολέτα Μακρή
 

Το φεγγάρι θα είναι στην πλήρη φάση του τη Δευτέρα, καθώς ο δορυφόρος της Γης φτάνει στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του (που ονομάζεται περίγειο), καθιστώντας το ένα σούπερ φεγγάρι. Την ημέρα εκείνη, το φεγγάρι θα εμφανιστεί περίπου 30% φωτεινότερο και 14% μεγαλύτερο από ότι όταν είναι στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τον πλανήτη μας (που ονομάζεται απόγειο).

Αλλά αυτό το σούπερ φεγγάρι δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα.

Την επόμενη εβδομάδα, το φεγγάρι θα φθάσει στην πλήρη φάση του ενώ θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του προς τη Γη,  για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και αυτή η συγκεκριμένη κοσμική σύμπτωση δεν θα συμβεί ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτό το μήνα είναι ιδιαίτερα σούπερ για δύο λόγους: είναι το μοναδικό σούπερ φεγγάρι φέτος που είναι τελείως γεμάτο, και αυτό είναι το πιο κοντινό φεγγάρι στη Γη από το 1948, την εποχή που ένα γαλόνι βενζίνης κόστιζε μόλις 16 σεντς» σημείωσε η NASA σε ανακοίνωση της, προσθέτοντας «Το φεγγάρι δεν θα ξαναγίνει τόσο σούπερ μέχρι το 2034».

Τα σούπερ φεγγάρια συμβαίνουν λόγω του γεγονότος ότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι τελείως κυκλική.

Όταν το φεγγάρι είναι στο κοντινότερο σημείο του προς τον πλανήτη μας, είναι πραγματικά περίπου 50.000 χιλιόμετρα πιο κοντά από ότι όταν είναι στο απόγειο.

Κατά μέσο όρο, το φεγγάρι είναι κάπου ανάμεσα στο πιο κοντινό και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του περιγείου το σεληνιακό σώμα δεν φαίνεται πολύ διαφορετικό στο νυχτερινό ουρανό.

Το σούπερ φεγγάρι είναι ένας όρος που έχει γίνει αρκετά viral αυτές τις μέρες.

Πολλοί θεώρησαν την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως σούπερ φεγγάρι ακόμα κι αν δεν αντιστοιχούσε αρκετά στον αρχικό ορισμό.

«Αρχικά το σούπερ φεγγάρι είναι ένας όρος από τη σύγχρονη αστρολογία για ένα νέο ή πλήρες φεγγάρι που συμβαίνει όταν είναι μέσα στο 90%  της πλησιέστερης προσέγγισης του στη Γη σε μια δεδομένη τροχιά. Πλέον ο χαρακτηρισμός αναφέρεται ευρύτερα ως μια πανσέληνος που είναι πιο κοντά στη Γη από το μέσο όρο» τονίζει η NASA σε μια ανακοίνωση της. Η πανσέληνος του Οκτωβρίου συνέβη, όταν το φεγγάρι ήταν πιο κοντά στη Γη από ότι κατά μέσο όρο, φθάνοντας σε πλήρη φάση μέσα σε μια ημέρα του περιγείου.

Ωστόσο, το σούπερ φεγγάρι του Νοεμβρίου είναι ξεχωριστό γιατί το φεγγάρι θα γίνει πλήρες μέσα σε δύο ώρες του περιγείου, συνεχίζει η NASA.

Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου θα είναι επίσης ένα σούπερ φεγγάρι και θα συμβεί παράλληλα με τη βροχή μετεωριτών Geminid, που θεωρείται μια από τις θεαματικότερες ετήσιες βροχές μετεωριτών.

Όχι, όμως φέτος

«Το λαμπρό φως του φεγγαριού θα μειώσει την ορατότητα της βροχής μετεωριτών πέντε έως δέκα φορές, μετατρέποντας τις συνήθως φανταστικές Geminids, σε μια αστρονομική υποσημείωση» καταλήγει η NASA.

klik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης