"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Το «Σχέδιο Ασκληπιός» αντικείμενο συνάντησης του Δημάρχου με τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το σχέδιο, που προβλέπει την επανακαλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών από τα ριζά του Κόζιακα, με νέες μεθόδους και καινοτόμες δράσεις, αποκτά πλέον πρόσθετη στήριξη από την Πολιτεία.

Η επιστημονική κατάρτιση του υπουργού (γεωπόνος) συνέδραμε ώστε να είναι πλήρως κατανοητή η παρουσίαση ολόκληρου του σχεδίου Ασκληπιός, από τον ειδικό συνεργάτη κ. Καλλιάρα και τον συνεργάτη της e-trikala κ. Γ. Χρυσόμαλλο. Ουσιαστικά τονίστηκαν, η αναβίωση της καλλιέργειας και χρήσης των φαρμακευτικών φυτών, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών (smart farming), η συνδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με εκπαιδευτές και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε νέους αγρότες που ήδη εκπαιδεύονται, η ενίσχυση της ποιότητας.
Τα βασικά αντικείμενα της συζήτησης, ήταν δύο:
– η ένταξη του Δήμου Τρικκαίων στις πιλοτικές περιοχές της χώρα για προγράμματα καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών
– ο νέος κόμβος καινοτομίας που ιδρύει ο Δήμος, με προτεραιότητα και στον πρωτογενή τομέα.
Η συζήτηση περιστράφηκε στην ανάγκη, να ενισχυθεί η ταυτοποίηση και διαφύλαξη των αυθεντικών φυτών του Κόζιακα (π.χ. ρίγανης), ώστε, με την επιστημονική βοήθεια από το υπουργείο, να αναδειχθεί η χρησιμότητά τους για θεραπευτικούς σκοπούς.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική η συνεισφορά στα τεχνολογικά ζητήματα, του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητή κ. Δημ. Βέργαδου (εργαστήρι Έξυπνων Πόλεων), παρόντος και του κ. Τσιώλη από το ίδιο Πανεπιστήμιο, καθώς και του διευθυντή του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», καθηγητή κ. Ν. Κατή, στα αμιγώς γεωπονικά.
Η συζήτηση δίνει τη δυνατότητα πλέον στον Δήμο Τρικκαίων να ενταχθεί και να συνεργάζεται με τους πλέον αρμόδιους φορείς, προκειμένου η πρωτοποριακή για τη χώρα με καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών, να προωθείται επιστημονικώς και με πλήρως αξιόπιστο τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης