"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Το φράγμα της Μεσοχώρας ήταν καταστροφή – Η εκτροπή πρέπει  να ενταφιαστεί πανηγυρικά και πραχτικά – του Χρήστου Καυκιά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το φράγμα του Ασπροποτάμου (άνω Αχελώος) κοντά στο χωριό Μεσοχώρα ήταν  και είναι ενταγμένο στο έργο εκτροπής του Αχελώου στον Θεσσαλικό κάμπο. Είναι διασυνδεδεμένο με το φράγμα της Συκιάς, που βρίσκεται δεκαπέντε χιλιόμετρα παρακάτω. Γι’ αυτό έχει ανοχτεί σύραγγα  παροχέτευσης  7,4 χιλιομέτρων από τον ταμιευτήρα Μεσοχώρας έως τις εγκταστάσεις Γλύστρας-Συκιάς.

Το φράγμα της Μεσοχώρας έχει ύψος 150 μέτρων, τεράστιο για υδροηλεκτρικό φράγμα και η λίμνη που θα δημιουργηθεί θα κατακλύσει τα χωριά, Μεσοχώρα και Αρματολικό. Είναι τόσο μεγάλο γιατί συνδέεται απόλυτα με την εκτροπή, η οποία απαιτούσε τεράστιους ταμιευτήρες  διασυνδεμένους μεταξύ τους…ικανούς να ποτίζουν το κάμπο της Λάρισας!..

Από το φράγμα της Μεσοχώρας μέχρι το φράγμα της Συκιάς (το δεύτερο φράγμα της εκτροπής), η κοίτη του ποταμού είναι 15 χιλιόμετρα μήκος. Αν και όταν το έργο μπεί σε λειτουργία, με εκτροπή η χωρίς εκτροπή, το τμήμα αυτό του ποταμού θα στερέψει ολοκληρωτικά τουλάχιστον για όλο το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι (από τον Μάη μέχρι τον Νοέμβρη).

Όλη η περιοχή του Ασπροποτάμου (άνω Αχελώος) θεωρείται υψηλού φυσικού κάλλους, είναι ένα από τα τελευταία άγρια ποτάμια οικοσυστήματα της Ελλάδας, το τμήμα δε που προβλέπεται να στερέψει και παρά την αδικαιολόγητη καταστροφή  που έχει υποστεί, είναι το ωραιότερο τμήμα  αυτού του οικοσυστήματος.

Αφού λοιπόν το φράγμα της Μεσοχώρας έχει αποσυνδεθεί από την εκτροπή, όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση, κυβερνητικά κόμματα, Δ.Ε.Η. κ.λπ., γιατί δεν τροποποιείται το έργο, έτσι ώστε να μην στερέψει  το ποτάμι και να μην κατακλυστούν τα δύο προαναφερόμενα χωριά; Στο τμήμα που προβλέπεται να στερέψει βρίσκονται 10 χωριά και κάμποσοι οικισμοί σφηνωμένα στα βουνά , που βλέπουν στον Ασπροπόταμο. (Αετός, Παχτούρι,Λαφίνα, Κορυφή, Νεράιδα, Θεοδώριανα, Γλύστρα, Κάψαλα, Μυρόφυλλο).

Τα υδροηλεκτρικά έργα θα μπορούσαν  να συμβάλλουν ίσως και σημαντικά, στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με αυστηρές όμως προϋποποθέσεις τις οποίες όμως  δεν  μπορεί  να εξασφαλίσει, το κράτος, υποχείριο των μεγαλοεργολάβων και  μεγαλοεπενδυτών!..

Του λόγου το αληθές αποδείχτηκε περίτρανα στα έργα εκτροπής(Μεσοχώρας, Συκιάς κ.λπ.) όπου μέσα σε 15-20 χρόνια, πρέπει να θάφτηκαν κάτω από γιγάντιους όγκους τσιμέντου, χώματος, κατακρημνίσεων βράχων 100δες εκατομμύρια ευρώ…κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς. Αυτά τα ποσά δεν πρόκειται να αποσβεστούν ποτέ. Κι αντί όλοι, οι διαχρονικά υπεύθυνοι, μαζί και οι θιασώτες της εκτροπής, να είναι απολογούμενοι ζητάνε και τα ρέστα.

Εξετάζοντας αναδρομικά την μέχρι τώρα πορεία αυτού του κυριολεχτικά καταστροφικού  έργου (τεράστια οικονομική σπατάλη, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος και που στην ολοκλήρωση μόνο του σκέλους της Μεσοχώρας συνεπάγεται εξαφάνιση δύο χωριών και αποξήρανση άλλων 10, συν επιπτώσεις στο τοπικό κλίμα) δικαιώνονται αυτοί που αντιτάχτηκαν ανεξάρτητα από πού εκκινούσε ο καθένας. Διαψεύστηκαν οικτρά οι άφρονες  που  συντάχτηκαν με τους συμφεροντολόγους, στο όραμα της εκτροπής  και την μεγαλόστομη εξαγγελία του Α.Παπανδρέου, που θα έκανε το θεσσαλικό κάμπο ..κήπο της ΕΔΕΜ!

Επανερχόμενοι, λοιπόν, λέμε ότι μπορούν  να γίνουν μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα, με απαράβατους όρους την προστασία του περιβάλλοντος και τον αποφασιστικό λόγο και ρόλο των άμεσα ενδιαφερομένων. Ένα τέτοιο  υδροηλεκτρικό φράγμα υπάρχει και λειτουργεί στην Γκούρα-παραπόταμο του Αχελώου- στην επίμαχη περιοχή.

Γύρω από τον θεσσαλικό κάμπο υπάρχουν δεκάδες ποτάμια, αρκετά απ’ αυτά είναι συνεχούς ροής που τον χειμώνα συχνά πλημυρίζουν, τα οποία θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της άρδευσης και να συμβάλλουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Η άποψη αυτή αγνοήθηκε και αγνοείται συστηματικά γιατί τα μεγάλα συμφέροντα προκρίνουν τα μεγάλα έργα (μεγάλες κονόμες) και όχι τις πραγματικές ανάγκες της αγροτιάς. Οι δε διεκδικήσεις αποπροσανατολίστηκαν εν πολλοίς στην εκτροπή και τώρα όψιμα αρκούνται στο να πάρουν από τον  πολύπαθο Αχελώο τουλάχιστον ηλεκτρικό ρεύμα!..

Ηχεί παράξενα η κριτική που γίνεται από τα δεξιά, στο έτσι κι αλλιώς συντηρητικό  Συμβούλιο της Επικρατείας. Ούτε είναι φρόνιμο να σιγοντάρεται ,συνειδητά ή μη, η κυβερνητική εξόρμηση ολοκλήρωσης  του έργου που μπορεί να καταλήξει και …προίκα σε κανένα μεγαλοεπενδυτή.

Δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστη  η βέβηλη και ανενδοίαστη  διαχρονική προπαγάνδα, ότι πάνω από τα βυθισμένα χωριά θα  προβάλλει μια νέα λίμνη Πλαστήρα, με όρμους και λιμανάκια!.. Για το πώς θα είναι αυτή η λίμνη αν οψέποτε γίνει, αρκεί να  δει κανείς τις λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου κ.α. στον ίδιο ποταμό, όπου δεν υπάρχουν  ούτε βάρκες, ούτε λιμανάκια με ταβερνάκια ούτε καν ακρογιάλια, παρά μόνο ..αποξυσμένες και απότομες όχθες, εξ αιτίας της μεγάλης αυξομείωσης του νερού. Να  σημειωθεί εδώ πως στα φράγματα αυτά δεν διακόπτεται η ροή του ποταμού και οι τουρμπίνες παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι κοντά στα αντίστοιχα φράγματα.

Σαν επίλογος                      

Το επιχείρημα ότι το φράγμα της Μεσοχώρας είναι ανεξάρτητο από την εκτροπή είναι παντελώς έωλο:

1)Γιατί η όλη κατασκευή του είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην εκτροπή η οποία  μπορεί να ενεργοποιηθεί σε πρώτη ευκαιρία.

2)Γιατί  η ολοκλήρωσή του, έστω και ως ανεξάρτητου έργου συνεπιφέρει όλες τις συνέπειες της εκτροπής στον άνω Αχελώο (κατακλυσμός των 2 χωριών, νέκρωση του ποταμού για 15-20 χιλιόμετρα, επίδραση στο κλίμα της περιοχής κ.λπ.). Η μόνη διαφορά με την πλήρη εκτροπή-καταστροφή, είναι ότι δεν θα αφαιρεθεί η ποσότητα νερού  από τον κάτω Αχελώο, πράγμα, φυσικά σημαντικό αλλά καθόλου διασφαλισμένο. Ο καθένας  από τους δύο παραπάνω λόγους από μόνος του είναι αρκετός για να μην ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Η άποψη αυτή ενισχύεται από την  ολοένα  επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή πού  δεν είναι καθόλου άσχετη (το αντίθετο μάλιστα) με το καπιταλιστικό σύστημα και τις  αντιλήψεις  που κυριαρχούν.

   Η εκτροπή πρέπει  να ενταφιαστεί πανηγυρικά και πραχτικά. Να διαμορφωθεί ειδικό σχέδιο αποκατάστασης του Ασπροπόταμου που είναι βαρειά τραυματισμένος απ’ αυτή την περιπέτεια και σ’ αυτό το πλαίσιο, αν είναι εφικτό, να αναπροσαρμοστούν οι υπάρχουσες κατασκευές και να λειτουργήσει ήπιας μορφής και πολύ μικρότερο υδροηλεκτρικό φράγμα με απαράβατους όρους: να μην κατακλυστούν τα χωριά και να διασφαλιστεί η συνεχής ροή του ποταμού.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η διαβούλευση για την Μεσοχώρα απαιτεί τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και όχι «κούφια» λόγια και ψευτοοικολογικά στερεότυπα

    (Κώστας Γκούμας – Τάσος Μπαρμπούτης)*

    Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε διαβούλευση η νέα περιβαλλοντική μελέτη που υπέβαλλε για έγκριση η ΔΕΗ στο αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για το υδροηλεκτρικό (ΥΗ) έργο Μεσοχώρας.
    Έτσι έρχονται και πάλι στην επιφάνεια διάφορα «επιχειρήματα» κατά της αδειοδότησης του έργου, με τελικό στόχο την κατεδάφισή του.
    Το «οπλοστάσιο» των αρνητών της Μεσοχώρας (δες εδώ {1} σχετικό κείμενο) δεν διαθέτει κάποια νέα επιχειρήματα, απλά αναπαράγουν την γνωστή ρητορική περασμένων δεκαετιών.
    Επειδή όμως το έργο είναι σύνθετο, πολλά τεχνικά ζητήματα χρήζουν επεξήγησης, κατά μείζονα λόγο που όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν πολλές συγχύσεις.
    Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της υπόθεσης, δυστυχώς, πολύ συχνά στρεβλώνονται ή/και εργαλειοποιούνται καταλλήλως από ορισμένους, με την ελπίδα να «κερδίσουν» οπαδούς γύρω από την «επαναστατική» διεκδίκησή τους για …κατεδάφιση του έργου !
    Θεωρούμε χρήσιμο συνεπώς να θέσουμε και να απαντήσουμε ταυτόχρονα σε κάποια ερωτήματα, προσδοκώντας ότι θα γίνουν καθαρά στην κοινή γνώμη.

    1. Ποιος είναι ο «Κύριος» του έργου και διαχειριστής ;
    Απ. : Είναι η ΔΕΗ, η οποία εδώ και 70 χρόνια έχει δώσει επιτυχή δείγματα γραφής στην παραγωγή ενεργειακών έργων, την τήρηση των κανόνων λειτουργεία και ασφάλειας, χωρίς αστοχίες. Η προσπάθεια κάποιων «αρνητών» να αμφισβητήσουν το κύρος της και να καλλιεργήσουν φόβο και αμφιβολίες στον κόσμο, προφανώς πέφτει στο κενό …

    2. Το ΥΗ έργο Μεσοχώρας είναι αυτοτελές ενεργειακό έργο ή μήπως συνδέεται με τον (κατάντη ευρισκόμενο) ταμιευτήρα Συκιάς, ο οποίος είναι έργο για την μεταφορά (εκτροπή) υδάτων προς την λεκάνη Πηνειού ;
    Απ. : Είναι αυτοτελές και αμιγώς ενεργειακό έργο.
    Η παραγωγή της ενέργειας θα γίνεται με αποφάσεις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ του διαχειριστή (ΔΕΗ), ΔΕΝ υπάρχουν δεσμεύσεις ως προς την ποσότητα υδάτων που θα «φεύγουν» από την τεχνητή λίμνη Μεσοχώρας μέσω του αγωγού προσαγωγής (μήκους ~7,5 χλμ. και διαμέτρου 6 μ.) και θα οδηγούνται στον ΥΗ Σταθμό Γλύστρας για παραγωγή ενέργειας, ενώ στην συνέχεια τα νερά θα οδηγούνται στην παρακείμενη κοίτη του ποταμού Αχελώου, συνεχίζοντας την πορεία τους προς νότο (σημ. όταν δημιουργηθεί και η τεχνητή λίμνη Συκιάς θα εισέρχονται σε αυτήν).
    Επίσης ΔΕΝ υπάρχουν δεσμεύσεις – και αυτό είναι καθοριστικό – ως προς τον χρόνο που θα απελευθερώνονται τα νερά της λίμνης Μεσοχώρας για παραγωγή ενέργειας, δεδομένου ότι η ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να φυλάσσει ποσότητες για την αρδευτική περίοδο. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβαίνει (μελλοντικά) στη Συκιά, η οποία θα έχει αυτές τις δεσμεύσεις. Το ίδιο επίσης συμβαίνει σήμερα με το γνωστό σε όλους ΥΗΕ Ν. Πλαστήρα που έχει δεσμεύσεις, αφενός προς τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού (άρδευση 160.000 στρ.) αφετέρου προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Καρδίτσας. Γι’ αυτό τα δυο αυτά έργα θεωρούνται «πολλαπλού σκοπού» και βεβαίως δεν είναι αμιγώς ενεργειακά.
    Συνεπώς, παρότι το έργο Μεσοχώρας προβλέπονταν αρχικά να συμβάλλει στην μεταφορά υδάτων στον κάμπο, μετά το 1995, με την απόφαση μείωσης των ποσοτήτων νερού προς μεταφορά, η Μεσοχώρα κατέστη ένα αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο.
    Όσα λέγονται για να συνδέσουν την Μεσοχώρα με την μεταφορά (εκτροπή) υδάτων προς τον κάμπο είναι «εκ του πονηρού», σε μια προσπάθεια να «μπλοκάρουν» την Μεσοχώρα, όπως συνέβη και με τη Συκιά.
    Όμως, ακόμη και το ΣτΕ, το οποίο στο παρελθόν είχε οδηγηθεί σε παράλογες αποφάσεις* σχετικά με την Μεσοχώρα, στην απόφαση 26/2014 αναγνώρισε με σαφήνεια την ΜΗ ΣΥΝΔΕΣΗ της με την μεταφορά νερού (εκτροπή).
    Ως προς τις ευθύνες για την επί 20 χρόνια εγκατάλειψή της σχεδόν ολοκληρωμένης Μεσοχώρας, προφανώς δεν είμαστε οι κατάλληλοι για να τις αποδώσουμε…
    ———————————————————————————————
    * Είναι χαρακτηριστική η στάση ορισμένων δικαστών οι οποίοι στην απόφαση τους 3478/2000 (εισηγητής Κ. Μενουδάκος) ακύρωσαν την απόφαση συνέχισης των έργων, γιατί παρατήρησαν ότι κατακλύζονταν οριακά ένα μοναστήρι στο Μυρόφυλλο (Αγ. Γεώργιος). Μόνο που δεν διάβασαν καλά στον χάρτη ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην κατάντη λίμνη Συκιάς και όχι σε εκείνη της Μεσοχώρας, την οποία όμως δυστυχώς, συμπεριέλαβαν στην ακυρωτική απόφαση !
    Άραγε λάθος ή σκοπιμότητα ; Ίσως η ιστορία δώσει κάποτε απάντηση…….

    3. Ποιο είναι το κόστος του ΥΗ συγκροτήματος (φράγμα, αγωγός προσαγωγής, και ΥΗ Σταθμός) Μεσοχώρας ; Υπάρχει προοπτική απόσβεσης ;
    Απ. : Το 2017, σε επίσκεψη επιτροπής φορέων στη ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι της διοίκησης και οι επικεφαλής των υπηρεσιών μας ενημέρωσαν ότι σε τρέχουσες τιμές η δαπάνη του έργου είχε ανέλθει στα 511 εκατ. ευρώ (στοιχεία ισολογισμού). Εάν σε αυτά προστεθούν περίπου 20 – 25 εκατ. που αναμένεται να απορροφήσουν οι απομένουσες εργασίες (χωματουργικά, επαναδιάνοιξη σήραγγας, αναβάθμιση ΗΜ εξοπλισμού – αυτοματισμών κλπ.) καθώς και το υπόλοιπο των αποζημιώσεων (κυρίως κάτοικοι Μεσοχώρας), το συνολικό κόστος (εκτίμηση) θα κινηθεί στα 600 εκατ. ευρώ περίπου.
    Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν καμία βάση οι ανεύθυνες κραυγές ότι δήθεν «κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν», «θάφτηκαν» και άλλα παρόμοια, ούτε βεβαίως ότι δεν θα αποσβεστεί το έργο. Ας σκεφθούμε μόνο ότι με βάση το σημερινό ύψος τιμής (χονδρική) της ενέργειας, το ΥΗΕ Μεσοχώρας θα φέρνει έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Ειδικά αυτό το στοιχείο αποδεικνύει τη ζημία που έγινε στην Εθνική Οικονομία, όταν το έργο αυτό παρέμενε εγκαταλειμμένο για είκοσι ολόκληρα χρόνια…

    4. Έχουν βάση οι ισχυρισμοί ότι η ΔΕΗ θέλει να «πουλήσει» την Μεσοχώρα σε ιδιώτες ;
    Απ. : Τον ισχυρισμό αυτό τον συναντούμε στην ρητορική συγκεκριμένων πολιτικών χώρων (πχ. ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας το 2015 και όχι μόνο), με στόχο – κατά την άποψή μας – να δημιουργήσουν μια εικόνα «συνομωσίας» ανάμεσα στη ΔΕΗ και ιδιώτες επενδυτές, χωρίς φυσικά να παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία, χρησιμοποιώντας όμως «πιασιάρικες» και λαϊκίστικες εκφράσεις (πχ. «προίκα» σε μεγαλοεπενδυτές κλπ.).Σε ότι μας αφορά δεν έχουμε παρόμοια στοιχεία.
    Παρατηρούμε επίσης ότι έως σήμερα η ΔΕΗ δεν πούλησε κάποια από τις δεκάδες ενεργειακές υποδομές που διαθέτει στον υδροηλεκτρικό τομέα.
    Φυσικά, με την λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς και τις ραγδαίες εξελίξεις, ιδιαίτερα με τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις (Τσίπρα και Μητσοτάκη), όπου, με βάση την «φιλοεπενδυτική» πολιτική τους και τους σχεδιασμούς τους (ΕΣΕΚ, νόμοι κλπ.), οι ιδιώτες ανέλαβαν τα «ηνία» της ενέργειας και οι τιμές ανέβηκαν στα ύψη, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε προβλέψεις. Κριτήριο πάντως για τον κόσμο που παρακολουθεί το θέμα πρέπει να είναι αυτά που ισχύουν σήμερα, δηλαδή ότι το έργο ανήκει στη ΔΕΗ και όχι φυσικά τα όποια παιχνίδια ή οι συναλλαγές μπορεί να συμβούν στο μέλλον, υπό το «άγρυπνο» βλέμμα των κυβερνήσεων (τις οποίες βεβαίως εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε…).

    5. Υπάρχει δυνατότητα «τροποποίησης» των βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου Μεσοχώρας ;
    Απ. : Μέσα σε όλες τις στρεβλώσεις, τις ψευτιές και την καλλιεργούμενη «θολούρα» για το εμβληματικό και πολύπαθο αυτό έργο, τώρα που το βλέπουν να μπαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης και λειτουργίας, επιστρατεύουν κάθε είδους λογικοφανή επιχειρήματα για να το μπλοκάρουν !
    Ισχυρίζονται ότι με ενδεχόμενη «τροποποίηση» πχ. μικρότερο ύψος φράγματος (!), με μεγαλύτερη ροή υδάτων στον ποταμό κλπ. θα έχουμε δήθεν μια «ήπια» παραγωγή ενέργειας….
    Πρόκειται για προσχηματική τακτική. Το φράγμα δεν είναι τούρτα για να το «κόψουμε» όπως επιθυμούν κάποιοι !
    Ο εκχειλιστής από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν «κονταίνει» ! Ο αγωγός προσαγωγής μήκους 7,5 χλμ. μέσα στην καρδιά του ορεινού όγκου δεν μετακινείται, ούτε αλλάζει την κλίση του !
    Επίσης η στάθμη της λίμνης (άρα και το ύψος του φράγματος) υπολογίστηκαν έτσι ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή απόδοση στην «πράσινη» ενέργεια που θα παραχθεί και φυσικά η βέλτιστη οικονομική απόδοση της επένδυσης, που ως γνωστόν προέρχεται από χρήματα όλων των Ελληνικών νοικοκυριών.
    Τέλος σε όλες τις χρονικές περιόδους του κάθε έτους και ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές, προβλέπεται ως υποχρεωτικός ΟΡΟΣ στην ΔΕΗ η διατήρηση μιας ελάχιστης ροής στον ποταμό (οικολογική παροχή), κάτι που εντέχνως παραλείπουν να αναφέρουν οι κάθε είδους «οικοτρομοκράτες».
    Φυσικά ούτε αυτές οι πονηριές και οι προσχηματικές «ευαισθησίες» τους για την φύση, δεν θα αποτρέψουν την λειτουργία της Μεσοχώρας.
    Και με την ευκαιρία, το μόνο «ζωντανό» στοιχείο της περιοχής που κατακλύζεται είναι ένα μέρος (το κατώτερο) του οικισμού Μεσοχώρας. Το Αρματολικό δεν κατακλύζεται.

    6. Τελικά το ΥΗΕ Μεσοχώρας επηρεάζει την κατάσταση στον θεσσαλικό κάμπο ;
    Απ. : Σε σχέση με τους ισχυρισμούς των αρνητών του έργου, ότι η Μεσοχώρα γίνεται για να …αρδευτεί ο θεσσαλικός κάμπος, η απάντηση είναι κατηγορηματικά ότι ΔΕΝ σχετίζεται με την άρδευση (δες ερώτηση 2).
    Όμως εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι η Θεσσαλία δεν είναι ελλειμματική μόνο στα νερά αλλά και στην ενέργεια !
    Δηλαδή η παραγωγή ενέργειας υπολείπεται σαφώς από την κατανάλωσή της. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι μόνο για τις 33.000 χιλιάδες γεωτρήσεις που λειτουργούν στον κάμπο καταναλώνεται ενέργεια περίπου 700 GWh ετησίως, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την (αναμενόμενη) παραγωγή του ΥΗΕ Μεσοχώρας !
    Με βάση αυτό το δεδομένο, η απάντηση στο ερώτημα είναι ΝΑΙ, η Μεσοχώρα θα επηρεάσει καθοριστικά την γενικότερη κατάσταση στον κάμπο, έστω και εάν τα νερά της δεν θα προσφέρουν το δημόσιο αγαθό της άρδευσης αλλά εκείνο της «πράσινης» ενέργειας για την κάλυψη μέρους των αναγκών.

    *Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ. Ε
    *Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔ-Θ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης