"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

Το Φράγμα του Νεοχωρίτη και η συνάντηση της κολοκύθας – του Μιχάλη Μπαγιώτη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο εντυπώσεων, άσκοπων παρεμβάσεων και υποκριτικών ανησυχιών. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να διεκδικεί ούτε να διεκδικείται με όρους λαϊκίστικης προπαγάνδας και ανούσιων ελιγμών.

Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι νεόκοποι και ανελλιπώς έμμισθοι εκπρόσωποί της αναφέρονται σε έργα πνοής για τον Δήμο Φαρκαδόνας και της ευρύτερης περιοχής του κάμπου.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι το φράγμα του Νεοχωρίτη ποταμού ανήκει στα οραματικά έργα προηγούμενων αυτοδιοικητικών αρχών στις οποίες είχα την τιμή να συμμετέχω και ουδεμία σχέση έχουν με τις πρόσφατες ανούσιες και υποκριτικές προεκλογικές κορώνες των εν λόγω εκπροσώπων. Δεν έχουν καμία σχέση, γιατί το μόνο που τις συνδέει με το έργο είναι οι πρόθυμοι εναγκαλισμοί με τον κ. Υπουργό, ένα «μου είπε», «του είπα» και ως επιστέγασμα αυτής της… σοβαρής διεκδίκησης… μια κολοκύθα.

Μια «κολοκύθα στο πάτερο», όπως έγκαιρα είχα επισημάνει, ακριβώς τότε, διαχωρίζοντας τη θέση μου από τον κ. Μεριβάκη και την παρέα επιρροής του.
Αυτό που οι εκπρόσωποι του καιροσκοπισμού και του λαϊκισμού ανακαλύπτουν 15 μήνες μετά, τους το είχαμε επισημάνει με δημόσια παρέμβασή μας, τότε ακριβώς, όταν ο κ. Φάμελλος είχε επισκεφτεί τον Δήμο Φαρκαδόνας.

Είχαμε επισημάνει ακριβώς ότι «οι υποσχέσεις του κ. Φάμελλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά “κολοκύθια στο πάτερο” και ότι ο τόπος μας αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης».

Χωρίς καμμιά αμφιβολία, ο τόπος μας έχει ανάγκη από αναπτυξιακά έργα όπως το Φράγμα του Νεοχωρίτη ποταμού. Έχει ανάγκη, όμως, και από σοβαρό προγραμματισμό και σοβαρή αυτοδιοικητική δράση.

Η αποτελεσματική διεκδίκηση των αναπτυξιακών έργων δεν επιτυγχάνεται με ανέξοδες εξαγγελίες (βλ. αεροδρόμιο Φαρκαδόνας), με απλοϊκές επιστολές (βλ. φυσικό αέριο), με παρεπίμπτοντα και αιτήματα κυριολεκτικά του ποδαριού (βλ. υδροηλεκτρικό εργοστάσιο), με εναγκαλισμούς με την εκάστοτε εξουσία (βλ. Φράγμα Νεοχωρίτη).

Για την τελευταία περίπτωση μάλιστα θα πρέπει, πέραν της επιβεβλημένης ευγένειας που επιβάλλεται από και προς κάθε αξίωμα, να εξετάζεται η ουσιαστική συμβολή της κεντρικής εξουσίας στον τόπο μας και να ασκούμε ειλικρινή και αυστηρή κριτική στον κατάλληλο χρόνο και όχι σε προεκλογική περίοδο αποκλειστικά και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων και ψηφοθηρικούς λόγους.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το Φράγμα του Νεοχωρίτη ποταμού, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει η παραμικρή ουσιαστική ενέργεια και εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.

Ο συνδυασμός «ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ», τον οποίο έχω τη χαρά και την τιμή να ηγούμαι, έχει προτάξει στο πρόγραμμά του την εξεύρεση πόρων για την επικαιροποίηση των προκαταρκτικών και περιβαλλοντικών μελετών (λόγω της χρόνιας απραξίας αυτές που εκπονήθηκαν πριν από μια δεκαετία και πλέον δεν ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, κυρίως ως προς την ενδεχόμενη επιβάρυνση της λεκάνης απορροής του Νεοχωρίτη ποταμού από τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α.).

Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση της οριστικής τεχνικής μελέτης προκειμένου να διεκδικήσουμε με αξιώσεις και σοβαρότητα την ένταξη της κατασκευής του έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Το κόστος της επικαιροποίησης των αρχικών μελετών εκτιμούμε ότι θα κυμανθεί περί τις 100.000 ευρώ, η οριστική τεχνική μελέτη, περί το 1.500.000 ευρώ ενώ η κατασκευή του έργου εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει τα 40.000.000 ευρώ.

Συνεπώς, κύριοι, τα αναπτυξιακά έργα δεν κατασκευάζονται ούτε με ευχολόγια και λόγια του αέρα ούτε μέσα σε 15 μήνες. Απαιτείται χρόνος, σκληρή δουλειά από τον Δήμο και αρκετοί πόροι.

Τον χρόνο τον είχατε αλλά τον σπαταλήσατε, όπως σπαταλήσατε και το υπέρογκο απόθεμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, με το οποίο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι με άνεση θα μπορούσατε να καλύψετε τα έξοδα όλων των αναγκαίων μελετών, ώστε να μην υποδεχτείτε με άδεια χέρια τον κ. Υπουργό ή μάλλον να μην τον υποδεχτείτε με μία… κολοκύθα, υποσχόμενοι μάλιστα βαρύγδουπα, ότι αν γίνει το φράγμα (πώς άραγε… ως μάνα εξ’ ουρανού;) θα μετονομάσετε τον κ. Υπουργό σε δεύτερο Πλαστήρα!
Κύριοι, ας σοβαρευτούμε… οι δημότες μας το απαιτούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης