"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

Τρία εκατομμύρια Γάλλοι φώναξαν «je suis Charlie»

lafarm

Σχετικά άρθρα

00000000000000000000000000000000000000000
Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου και όλος ο πλανήτης έστρεψε το βλέμμα στην πόλη του φωτός, που μετατράπηκε σε πόλη του τρόμου τα προηγούμενα 24ωρα, με το μακελειό στο Charlie Hebdo και τις επιθέσεις που ακολούθησαν, κοστίζοντας τη ζωή 17 αθώων, ενώ τρεις δράστες έπεσαν νεκροί.

«Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός», «Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε», «Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης»… περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έκαναν σήμερα μέτωπο στο Παρίσι κατά του φόβου της τρομοκρατίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των τζιχαντιστών.
00000000000000000000000000000000000
Πολύ πριν από τις 15.00, ώρα της προγραμματισμένης έναρξης της μεγαλειώδους, πρωτοφανούς πορείας που θα μείνει στην Ιστορία, η Πλατεία της Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης, είχε ήδη καταληφθεί από μεγάλο πλήθος. Κρατώντας γαλλικές σημαίες, χιλιάδες αφισέτες «je suis Charlie». Η Μασσαλιώτιδα ακούγεται από παντού. Δύο μικρά πανό «Je suis Charlie» γραμμένα στα αραβικά γίνονται δεκτά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Στη μία πλευρά της πλατείας είναι συγκεντρωμένοι οι «επιζώντες» του Charlie Hebdo, οι οικογένειες των θυμάτων, 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ενός λεπτού σιγή, φωτογραφίες και οι ηγέτες αποχωρούν.
0000000000000000000000000000000000000000000000
Πίσω τους, μαζί τους, από τις τέσσερις γωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας, πυκνά πλήθη διαδηλωτών κατευθύνονται προς την Πλατεία.

«Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο», «Είμαι η ελευθερία της ζωής», «Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι», «Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα» , «Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία». Κυριαρχεί η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός. Ολοι μιλάνε για , «ελπίδα», «ενότητα», «αδελφοσύνη», «ανεκτικότητα». «Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αυτό είναι η Γαλλία», λέει μία ηλικιωμένη γυναίκα

Πάνω από 2,5 εκατ. Γάλλοι στους δρόμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών και των οργανωτών, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Γάλλοι βρέθηκαν σήμερα, στο Παρίσι και στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της τρομοκρατίας,

Στο Παρίσι, ο βουλευτής Φρανσουά Λαμί, εκ των οργανωτών της πορείας, μίλησε για «μέχρι 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές» στο Παρίσι, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για μία πρωτοφανή κινητοποίηση, ο όγκος της οποίας είναι αδύνατον να υπολογισθεί.

Πρόκειται για μια λαοθάλασσα, έναν ωκεανό, ένα «τσουνάμι της Δημοκρατίας» που παρέσυρε και διέλυσε σήμερα, κάθε φόβο για οτιδήποτε θα μπορούσε να απειλήσει τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.

44 ηγέτες από όλο τον κόσμο στην κεφαλή της πορείας

Συνολικά, σήμερα στο Παρίσι, για να δώσουν το παρόν στην πορεία, βρέθηκαν 44 ηγέτες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο συγκέντρωση ηγετών, που θέλοντας να δείξουν ότι και οι ίδιοι «δεν φοβούνται», όπως φώναζε το πλήθος, περπάτησαν μέσα στον κόσμο χωρίς προσωπική φρουρά. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιανόητο έως τα τώρα, για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιού, ο οποίος περπάτησε σχεδόν δίπλα στον Παλαιστίνιο Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην πρώτη γραμμή της πομπής, δίπλα στον Ισπανό ομόλογό του Ραχόϊ, λίγο πιό πέρα από τον Βρεττανό Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αγκαζέ με την Αγκελα Μέρκελ βάδησαν στο μέσον της πομπής.

Στο πέρασμά τους ο κόσμος χειροκρότησε θερμά, με συνθήματα για την ελευθερία και το ιστορικό πλέον « Nous sommes Charlie» (Είμαστε Σαρλί).

Η πορεία των επισήμων κράτησε περίπου ένα ημίωρο. Επέστρεψαν στην προεδρία με τα πόδια, σε αντίθεση με τον ερχομό τους στο σημείο έναρξης, όπου είχαμε την ασυνήθιστη εικόνα των ηγετών να περιμένουν στη γραμμή προκειμένου να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε.

Εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό, στην πορεία του Παρισιού βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο και πιθανά τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα.
000000000000000000000000000000000000000000
Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που βρέθηκαν δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ στη σιωπηλή πορεία είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρινγκ-Σμιντ και της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε. Τη Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την Ρουμανία ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις και την Ουκρανία ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Επίσης είναι εκεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στην πορεία παραβράθηκε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Στο Παρίσι βρίσκονται επίσης ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά, καθώς και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα. Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ταξίδεψε στο Παρίσι, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ εκεί.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους.«Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ρέντσι.Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών.Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.«Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης