"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Τρίκαλα: “Μπλακ άουτ” σε 3 Κοινωνικές Δομές με τις ευθύνες να στρέφονται πλέον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τρικαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Μετέωρες και χωρίς κρατική χρηματοδότηση μένουν οριστικά τρεις από τις πέντε Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στα Τρίκαλα, εξέλιξη που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα, με τις ευθύνες να στρέφονται πλέον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τρικαίων για τους χειρισμούς στο όλο θέμα, χωρίς φυσικά να παραβλέπεται η παντελής απουσία των κυβερνητικών βουλευτών να βρεθεί λύση.

Επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υπογράφεται από την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, αποκαλύπτει ότι σταματά οριστικά η χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία ολοκλήρωσης της 3ης -κατά σειρά- παράτασης που δόθηκε σ’ αυτές και κατά συνέπεια στα προγράμματα που υλοποιούν. Μάλιστα, το Υπουργείο σημειώνει πως μετά την παραπάνω ημερομηνία “η λειτουργία των Δομών Φτώχειας εντάσσεται μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020”, μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην Αυτοδιοίκηση και δη στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Στην περίπτωση, ωστόσο, των Δομών στα Τρίκαλα και δη του Κοινωνικού Εστιατορίου, του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αλλά και του Γραφείου Διαμεσολάβησης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ούτε καν έχει προβεί στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους αρμόδιους φορείς (Δήμους-Ανώνυμες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις). Κάτι τέτοιο, μάλιστα, ούτε προβλέπεται να γίνει για τις συγκεκριμένες Δομές, όπως ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είχε διαμηνύσει προς τους εργαζόμενους των Δομών, σε συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή.

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή σε βουλευτές και Περιφερειάρχη
Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή σε βουλευτές και Περιφερειάρχη

Μοναδική -πιθανή- εξέλιξη, όπως είχε αναφέρει ο Περιφερειάρχης, θα ήταν η “δίμηνη παράταση λειτουργίας των Δομών που θα αιτούνταν η Περιφέρεια προς το Υπουργείο”, αίτημα που θα μεταφέρονταν και από τους βουλευτές, με τις εξελίξεις όμως να προλαβαίνουν τους πάντες μετά το έγγραφο του Υπουργείου. Προφανώς, εάν δεν βρεθεί άμεσα πηγή χρηματοδότησης, από1η Νοεμβρίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διακοπή λειτουργίας του Κοινωνικού Εστιατορίου, το οποίο διανέμει 180 μερίδες φαγητού ημερησίως, αλλά και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, το οποίο προσφέρει σε 50 και πλέον άτομα καθημερινή φροντίδα σε θέματα ατομική υγιεινής και καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι στις Δομές -26 στο σύνολο- κάνουν λόγο για “ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης που δεν δίνει παράταση στο πρόγραμμα”, αλλά και για “αδράνεια” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας και Δήμου). Επικαλούμενοι, δε, το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου, τονίζουν πως “αναιρούνται όλα τα λεγόμενα περί παρεμβάσεων τόσο των βουλευτών όσο και του Περιφερειάρχη”, όπως επίσης ότι “εφόσον η Περιφέρεια δεν έχει δημοσιοποιήσει πρόσκληση, οι Δομές κλείνουν οριστικά”. Συνέπεια των παραπάνω είναι πως δεκάδες Τρικαλινοί ωφελούμενοι από τα προγράμματα των Δομών θα μείνουν χωρίς σίτιση και στέγαση (Κοινωνικό Εστιατόριο και Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας), ενδεχομένως όμως και χωρίς φάρμακα και προϊόντα, από το Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο, για τα οποία ακόμη αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια, μόλις δυόμιση εβδομάδες πριν από τη λήξη των προγραμμάτων.

ert.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης