"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Τρίκαλα – Παλιές ταμπέλες και προσόψεις καταστημάτων διηγούνται την ιστορία της πόλης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μία εικόνα για το πώς ήταν η πόλη των Τρικάλων πριν από μισό αιώνα μπορούμε να έχουμε μέσα από παλιές φωτογραφίες. Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος για να πάρει κανείς μία γεύση για τα Τρίκαλα του παρελθόντος. Στην προκειμένη περίπτωση, κάποιες από τις παλιές ταμπέλες των καταστημάτων του Κέντρου -που σήμερα είναι κλειστά ή σε άλλες περιπτώσεις ακόμη ψυχορραγούν και υπολειτουργούν- έχουν μείνει καρφωμένες στις προσόψεις των κτιρίων και μας δίνουν σχετικές πληροφορίες για το παρελθόν.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
Κατέγραψα με τον φακό μου και αποθησαύρισα κάποια από τα παλιά εναπομείναντα καταστήματα -σπαράγματα του παρελθόντος- της πόλης των Τρικάλων και παρουσιάζω εδώ ορισμένα από τη θεματική συλλογή μου, ως μια μικρή ελεγεία στην ξεπερασμένη εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα και στην σταδιακή κατάργηση και εγκατάλειψή της. Θέτοντας παράλληλα και τον προβληματισμό για το μέλλον της πόλης και την διάσωση της ιστορικής μνήμης και ταυτότητάς της.

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
Αυτές οι ταμπέλες και προσόψεις των καταστημάτων είναι εκεί ως σιωπηλοί μάρτυρες της μνήμης, της ταυτότητας και της αστικής φυσιογνωμίας της παλιάς πόλης. «Διηγούνται» ηθελημένα ή άθελά τους την εμπορική και επαγγελματική ιστορία θυμίζοντας στους παλιότερους και μαρτυρώντας στους νεότερους πώς ήταν κάποτε τα Τρίκαλα.
Βουβές προσόψεις που μιλούν με την σιωπή τους και στη θέα τους ανακαλούν το θυμικό της πόλης.
Πρόκειται για τα εναπομείναντα μικρά μαγαζιά στο εμπορικό κέντρο των Τρικάλων, που οι ταμπέλες τους, άλλες με καλλιγραφικά γράμματα, φτιαγμένες στο χέρι, κι άλλες κλασικού τύπου επιγραφές, που προσδιορίζουν το είδος, την ιδιότητα και την επαγγελματική τους κατηγορία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό
Καφενεία, βιβλιοπωλεία, λευκοσιδηρουργεία, σιδηρικά- χρώματα, είδη κιγκαλερίας, ποτοποιία, πατσιατζίδικα, ρουχάδικα, ψιλικά, πτηνοπωλεία, επισκευές υποδημάτων, ραδιόφωνα κ.α. έχουν την τιμητική τους.
Η εστίαση έγινε στο κεντρικό σημείο των προσόψεών τους, που οριοθετούνται από το ταπεινό πεζοδρόμιο, την πόρτα της εισόδου, τα κιγκλιδώματα, την επιγραφή, το επιστέγασμα και τα οδωνυμικά στοιχεία (ονοματοθεσία και αρίθμηση της οδού).
Παρατηρώντας τις φωτογραφίες μπορεί κανείς να ταξιδέψει εκεί, όπου ανάμεσα στα εναπομείναντα νεοκλασικά, και στις νεόκτιστες πολυκατοικίες αντικρίζει την παλιά πόλη, και φαντάζεται την ζωντανή και πολύχρωμη, κάποτε, αγορά της πόλης. Αυτός ακριβώς, ο συγκερασμός παρελθόντος και παρόντος δίνει άλλωστε στην κάθε πόλη την μοναδικότητά της.

Δημήτρης Τσιγάρας

Σημείωση: Το ερέθισμα προέκυψε από την παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Βατόπουλου «Περπατώντας στην Αθήνα» εκδόσεις Μεταίχμιο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018, στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, αυτοκίνητο και υπαίθριες δραστηριότητες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης