"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Τρίκαλα: Πλούτος πολιτισμού στην έκθεση Καραγκούνικης φορεσιάς

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το ενδυματολογικό και πολιτιστικό πλούτο της Καραγκούνικης φορεσιάς αναδεικνύει η έκθεση που επιμελήθηκε ο Λαογραφικός Σύλλογος “Οι Θεριστάδες” και φιλοξενείται από την περασμένη Κυριακή στον χώρο του 5ου ΚΑΠΗ Τρικάλων.

Καραγκούνικη φορεσιά - Τρίκαλα

Με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα για τις ενδυματολογικές επιλογές των Καραγκούνηδων στο πέρασμα των ετών, τα εκθέματα αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού, εντασσόμενη στις πολυποίκιλες δραστηριότητες του Συλλόγου από το 1996, έτος ίδρυσής του. Στην έκθεση, η οποία θα λειτουργεί έως και την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα 6-9 μ.μ., παρουσιάζεται η Καραγκούνικη φορεσιά σε όλες τις μορφές της, ανάλογα με την ηλικία των ανθρώπων που την χρησιμοποιούσαν αλλά και τις περιστάσεις χρήσης της.

Η πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου “Οι Θεριστάδες”, όπως τονίζει ο πρόεδρος Αντώνης Παπαμιχαήλ, “σέβεται τα στοιχεία της παράδοσης και προβάλει την Καραγκούνικη φορεσιά ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού στον Νομό Τρικάλων, λαμβάνοντας ως στοιχείο την κοινωνική δομή των κατοίκων, των επαγγελμάτων και την οικονομική ανάπτυξη της εποχής”. Συμπληρώνει, δε, πως “η Καραγκούνικη φορεσιά στο Νομό Τρικάλων παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων σε μια ποικιλία που δημιουργεί περισσότερες επί μέρους ενδυματολογικές ομάδες οικισμών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά”. Εξηγεί, μάλιστα, πως “αυτό οφείλεται στη γεωγραφική θέση της περιοχής, δεδομένου ότι από παλαιοτάτων χρόνων αποτελεί πέρασμα για τα καραβάνια των εμπόρων που μετέφεραν πρώτες ύλες και πολύτιμα είδη από την Ευρώπη, έφταναν στα Γιάννενα και από κει στις υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις μέσω Τρικάλων…”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης είναι αυτή του Σαββάτου 23 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στον αύλειο χώρο του 5ου ΚΑΠΗ, όπου διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο “Καραγκούνικο σιργιάνι και παραδοσιακοί χοροί”, με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από τους “Θεριστάδες” και των Κοινοτήτων Αγίων Αποστόλων, Βασιλικής και Κεραμιδίου. Τέλος, την Τετάρτη 20 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο –συνέδριο με ομιλίες αξιόλογων επιστημόνων από τον χώρο της παράδοσης, απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς και χοροδιδασκάλους.

Καραγκούνικη φορεσιά - ΤρίκαλαΚαραγκούνικη φορεσιά - ΤρίκαλαΚαραγκούνικη φορεσιά - ΤρίκαλαΚαραγκούνικη φορεσιά - Τρίκαλα

ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης