"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Τρίκαλα – Συγκλονίζει η αρχαιολογική ανασκαφή, 150 τάφοι βρέθηκαν στην αρχαία Πέλιννα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πέρα από τους γνωστούς αρχαιολογικούς τόπους, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, η αρχαιολογική ανασκαφή και η έρευνα αποκαλύπτουν εξόχως ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στην αρχαία Πέλιννα , ακριβώς απέναντι απο την δημοτική κοινότητα Πετροπόρου. 

150 τάφοι βρέθηκαν μέχρι σήμερα , δημόσια οικοδομήματα , αρχαίοι δρόμοι.

Εχει έρθει στο φως το δυτικό σκέλος της οχύρωσης της αρχαίας Πελιννας. Πρόκειται για μια ισχυρή κατασκευή μνημειακών διαστάσεων, ορατή δε μήκος εκατοντάδων μέτρων, με ισχυρούς τετραγώνους πύργους τοποθετημένους σε κα κανονικές αποστάσεις. τέλος, έχει έρθει στο φως χριστιανικός ναός των μεταβυζαντινών χρόνων, από την εποχή της βυζαντινής κατοίκησης της θέσης.

 Η αρχαία πολιτεία περιβάλλεται από τείχη, που έχουν επιβλητική μορφή, ενώ εντυπωσιακά είναι τα δημόσια κτήρια και οι αρχαίοι δρόμοι. Ένα πραγματικά τιτάνιο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων τ.μ και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο 10% περίπου. H αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως αρχαίους δρόμους, ένας εκ των οποίων πιθανότατα αποτελούσε την κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας Πελιννας, με ορατά ακόμα τα ίχνη την τροχήλατων αρμάτων. Επίσης, αποκαλυπτονται δημόσια οικοδομήτατα εκατέρωθεν του αρχαίου δρόμου.

Tον γενικο συντονισμο του εργου μαζί με την προισταμενη Κρυσταλία Μαντζανά, εχουν ο αρχαιολόγος και τμηματαρχης προιστορικων κλασικων αρχαιοτητων Γ. Κολομποτσιος, ο κ. Kωνσταντίνος Κουτσαδελης αρχαιολογος, η αρχαιολόγος Ευθυμία Ρουκα, η πολιτικος μηχανικός υπευθυνη τεχνικος ασφαλείας Μαρια Παπαστεργιου, η Δημητρα Βλαχαβα αρχιτεκτων μηχανικος και η Ιριδα Κολτσιδα πολιτικος μηχανικός. Η αγαστή συνεργασία ολης της ομαδας με επικεφαλής την προισταμενη καταφέρνει να ξεπεράσει εμποδια και δυσκολιες και να προχωρουν οι ανασκαφες απροσκοπτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης