"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Τρικαλινός φοιτητής μέλος διεπιστημονικής ομάδας που ασχολείται με την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέους εντέρου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, φοιτητές και φοιτήτριες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμπράττουν και δημιουργούν μια διεπιστημονική ομάδα που θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2017.

Στην ομάδα μετέχουν 11 φοιτητές, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Θεοχάρης, καταγόμενος από την Κρήνη Τρικάλων, φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ.

Στόχος της ομάδας είναι η υλοποίηση ενός καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος, ικανού να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση σε μείζονα ιατρικά προβλήματα. Μέσω της αξιοποίησης βιοτεχνολογικών μεθόδων αιχμής και προηγμένων υπολογιστικών μοντέλων, η ομάδα των φοιτητών θα σχεδιάσει ένα νέο βιολογικό σύστημα με ευρείες εφαρμογές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος η ομάδα θα ενημερώνει το ευρύ κοινό διοργανώνοντας δράσεις. Τελικό στόχο θα αποτελέσει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στη διεθνή επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα κατά την διάρκεια του «Giant Jamboree» του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στη Βοστόνη το Νοέμβριο του 2017.

Το όραμα της ομάδας

Ο καρκίνος αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την αιτία θανάτου για περισσότερα από 8,2 εκ. ανθρώπους κάθε χρόνο, ένα εκτιμώμενο 13% όλων των ετήσιων θανάτων ανά την υφήλιο. Ως εκ τούτου, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα συσπειρώθηκε για την δημιουργία αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Πλέον, υπάρχει και αναπτύσσεται μια πληθώρα φαρμάκων με όλο και πιο διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, αποσκοπώντας στην πολύπλευρη περιχαράκωση της νόσου. Μολονότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές μαστίζονται από τρία κυρίως προβλήματα: μη ειδική στόχευση, ελλιπή διείσδυση στον ιστό στόχο και μη ειδική ανεπαρκή κυτταροτοξικότητα.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου βακτηριακού DNA έχουν αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα προσέγγιση, τη θεραπεία με βακτήρια που φέρουν ειδικά σχεδιασμένα γενετικά κυκλώματα ικανά να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν καρκινικά κύτταρα. Το κύριο πλεονέκτημα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι η δυνατότητα εφαρμογής γενετικών τροποποιήσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν ή έστω να αμβλυνθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα. έτσι και τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν ένα μικροπεριβάλλον ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ανάπτυξη και την ιστική διείσδυση των βακτηρίων, δίνοντας ήδη μια λύση σε δυο βασικά προβλήματα. Για την ειδική και επαρκή κυτταροτοξικότητα έχουν αναπτυχτεί αρκετές τεχνικές.

Η ομάδα των φοιτητών στοχεύει στη δημιουργία ενός τροποποιημένου στελέχους Ε.  Coli, φυσικού αποικιστή του παχέους εντέρου, για την αντιμετώπιση του τρίτου πιο συχνού καρκίνου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα βακτήρια θα φέρουν στην επιφάνεια τους ειδικά μόρια αναγνώρισης των καρκινικών κυττάρων, έτσι ώστε να αναπτύσσονται μόνο παρουσία όγκου.

Κατά την ανάπτυξη τους θα εκφράσουν γονίδια ώστε να αναπτύσσονται μόνο παρουσία όγκου.

Κατά την ανάπτυξη τους θα εκφράσουν γονίδια ώστε να επιτελέσουν τις λειτουργίες: εκπομπή φωτός ώστε να αναγνωριστεί η ύπαρξη όγκου, διείσδυση στα κυτταρικά κύτταρα. Αφού διεισδύσουν θα καταστραφούν, αποβάλλοντας ένα προσχεδιασμένο πλασμίδιο το οποίο θα δρα ως μοριακός ταξινομητής, αναγνωρίζοντας την απορρύθμιση ορισμένων μοριακών δεικτών που έχουν αναγνωριστεί από προηγούμενες έρευνες και θα εκφράσουν μια πρωτεϊνη απόπτωσης, ικανής να οδηγήσει το καρκινικό κύτταρο στο θάνατο.

Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους Θανάσης Θεοχάρη, Κώστα Ανδρονικίδη, Αστέριο Αραμπατζή, Χαρίλαο Γιαννίτση, Εουγκέν Μπαλλχύσα, Θωμά Νικολόπουλο, Αγγελική Παπαδημητρίου, Ναυσικά Παπαϊωάννου, Κώστα Σαμαρά –Τσακίρη, Ελισσάβετ Σανδαλτζοπούλου, Κωνσταντίνο Ακριτίδη που επιβλέπονται από τους πανεπιστημιακούς κ.κ. Γεώργιο Κολιάκο, Καθηγητή Βιολογίας Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και Δημοσθένη Σαρηγιάννη Αναπληρωτή Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

πηγή: krinitrikalon.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης