"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Τροχαία ατυχήματα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Κάθε δυο τρείς μέρες ακούμε ή διαβάζουμε για θανατηφόρα τροχαία. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας «χάνεται» σε τροχαία ατυχήματα ένα μικρό χωριό. Στα περισσότερα απ’ αυτά, η αιτία είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Δηλαδή, με απλούστερα λόγια, η συνηθέστερη αιτία είναι τα ανθρώπινα λάθη.

    Ένας τρόπος να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, είναι η ανακοίνωση – δημοσιοποίηση (δελτίο τύπου) με αναλυτικό τρόπο της αιτίας και του πλήθους των θυμάτων των τροχαίων.  

 

Για να έχει αυτό αποτέλεσμα, πρέπει η ανακοίνωση να γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο, στα ΜΜΕ, επίσημα,  ανελλιπώς, με νομοθετική «κάλυψη», αφού φυσικά η τροχαία πρώτα διερευνήσει και αποφανθεί για τις αιτίες.

 

Να αναφέρεται προφανώς το πλήθος νεκρών και τραυματιών, χωρίς όμως να «φωτογραφίζονται» τα συμβάντα. Η ανακοίνωση να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναφέρεται στα τροχαία που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα, κατά περίπτωση παράβασης. Πχ.:  «το προηγούμενο τετράμηνο εξαιτίας προσπεράσεων είχαμε 6 νεκρούς και 20 τραυματίες, εξαιτίας παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, είχαμε 8 νεκρούς και 22 τραυματίες, εξαιτίας χρήσης κινητού από τους οδηγούς είχαμε 3 νεκρούς και 7 τραυματίες, …» κ.ο.κ.

troxaio_632_355

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση μπορεί να παίζει και ένα βιντεάκι που να δείχνει ένα τροχαίο που οφείλεται στη συγκεκριμένη παράβαση.  Μαζί με όλα αυτά, πρέπει να ενταθεί ποιοτικά και ποσοτικά η παρουσίαση από την Αστυνομία των πολύ χρήσιμων βίντεο που βλέπουμε κατά καιρούς στα ΜΜΕ.

Θα μου πείτε ότι είναι γνωστά τα αίτια των τροχαίων. Ναι, είναι γνωστά τα αίτια, αλλά παρόλα αυτά, γίνονται πολλά τροχαία στην χώρα μας. Αυτό δείχνει ότι δεν επαρκεί μια ακαδημαϊκή, γενική και αόριστη γνώση των αιτίων.

Χρειάζεται επανάληψη της γνώσης διότι όπως έλεγαν οι Λατίνοι,  η μητέρα της μαθήσεως είναι η επανάληψη. Μόνο έτσι θα συνηθίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και τότε μόνο θα δούμε και αποτέλεσμα, αφού η συνήθεια, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη θα γίνει δεύτερη φύση μας.

Πιστεύω ότι η παραπάνω τακτική θα αποτελέσει μια χρήσιμη και υγιή «πλύση εγκεφάλου» για τους πολίτες της χώρας μας. Θα πουν μερικοί ότι είναι μακάβρια όλα αυτά, και θα «χαλάσουν» την χαρούμενη καθημερινότητά μας.

Η απάντηση είναι: Τόσα σαχλά διαβάζουμε και ακούμε κάθε μέρα, (και μάλιστα όλη τη μέρα)… ας ακούσουμε και κάτι χρήσιμο.

Και σε τελική ανάλυση, είναι προτιμότερο να «χαλάσει» η μέρα μας από μια τέτοια ανακοίνωση, παρά από την είδηση ενός τροχαίου σε δικό μας άνθρωπο.       

                                                                                                                             Θοδωρής Ζουλιανίτης                

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης