"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει – Η Μέρκελ να «μαζέψει» τον Σόιμπλε

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σήμα διάθεσης να κλείσει την αξιολόγηση, αφήνοντας εμμέσως να διαφανεί ότι είναι έτοιμος να δεχθεί κάποια νέα μέτρα, αρκεί να μην είναι “παράλογα”, έστειλε στους δανειστές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση τόσο στο ΔΝΤ, όσο και τον Β. Σόιμπλε, τον οποίο χαρακτήρισε “πυρομανή”, καλώντας την Α. Μέρκελ “να τον μαζέψει”.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, “χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς, σε ζητήματα αρχών και σε ζητήματα που αφορούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο”. Απέφυγε ωστόσο να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, όπως είχε δηλώσει προ ημερών. Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, “αλλά η αξιολόγηση θα κλείσει γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια ή να κάνει πειραματισμούς”. “Θα κλείσει η αξιολόγηση, σύντομα θα έλθει και ο στόχος της ρευστότητας της αγοράς, η οικονομία έχει αποτελέσματα, που σύντομα θα γίνουν αισθητά και από τον κόσμο” διαβεβαίωσε.

Ρίχνοντας έριξε λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, είπε ότι “δεν θα δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Όσοι παίζουν παιχνίδια για ευρωζώνη δύο ταχυτήτων παίζουν παιχνίδια σε βάρος της Ευρώπης”. Και συνέχισε σε οξύ τόνο: “Οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους, δεν θα αφήσουν τους πυρομανείς που παίζουν με τα σπίρτα σε αποθήκη με πυρομαχικά. Παρακαλώ θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον κ. Σόιμπλε από τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας, με αναφορές του τύπου ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους”! Μάλιστα τόνισε ότι “δικαίως το SPD εγκάλεσε τον Σόιμπλε ότι επιχειρεί να συντηρήσει ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα για να φορτώσει τα δικά του αδιέξοδα”.

Περιγράφοντας γενικότερα τη στάση των ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων επισήμανε ότι η αξιολόγηση είναι δύσκολη εξαιτίας της διαφωνίας ανάμεσα στους πιστωτές μας, σημείωσε ότι “στην Ευρώπη, ενώ όλοι κατανοούν ότι η απομείωση του χρέους είναι αναγκαία, αρνούνται να το κάνουν πριν τις εκλογές τους, φοβούμενοι άνοδο της ακροδεξιάς. Είναι κοντόφθαλμη λογική, όσο η Ευρώπη παραμένει άβουλη, τόσο θα ανεβαίνει η ακροδεξιά”.

Επιτιθέμενος και στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός είπε ότι “το Ταμείο έχοντας χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξιοπιστία, από τις διαρκώς λαθεμένες προβλέψεις του, βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς γενναία απομείωση χρέους”.

Υπογράμμισε ότι “το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Το ΔΝΤ δειλιάζει να πει την αλήθεια, προτιμά ένα παιχνίδι πόκερ, έναν μουτζούρη. Επειδή δεν θέλουν να ρίξουν την αδιαλλαξία στον Σόιμπλε, προσπαθούν να εφεύρουν απαιτήσεις από την Ελλάδα, παράλογες, φανταστικές εξωπραγματικές απαιτήσεις”. Και πρόσθεσε: “Το ΔΝΤ επικαλείται στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δεν είναι έγκυρα. Περιμένουμε να αναθεωρήσουν εκτιμήσεις, για να ξεκινήσουν και πάλι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση εάν δεν ξεκινάμε από την ίδια σελίδα”.

“Τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν και οι δανειστές τα δικά τους” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί μόνο όσα είναι “στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής, αλλά όχι έξω από αυτά τα πλαίσια”, σημείωσε ότι “απαιτήσεις που δεν υποστηρίζονται από τους αριθμούς δεν θα δίνουν δεκτές”. “Δεν δεχόμαστε από κανέναν παρατηρήσεις ότι δεν είμαστε υπέρ της συνεννόησης” δήλωσε και κάλεσε όσους κωλυσιεργούν να εξηγήσουν τους λόγους. Συντηρώντας για λίγο τους υψηλούς τους τόνους σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί σαν το σκυλί στο αμπέλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης