"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.5 C
Trikala

Των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αποκάλυψη μιας θεωρίας συνωμοσίας ή αστικός μύθος, (μιας και ο ίδιος έσπευσε να τη διαψεύσει με επιστολή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο), διαβάζοντας κάποιος σκεπτόμενος και νοήμων Έλληνας την παρακάτω δήλωση του Αμερικανού διπλωμάτη Χένρυ Κίσινγκερ και αναλογιζόμενος τα όσα συμβαίνουν στη χώρα την τελευταία εξαετία, σίγουρα δε μπορεί να κοιμάται ήσυχος για το μέλλον του.
Συγκεκριμένα, σε μια συνάντηση υψηλά ισταμένων προσώπων σε ένα ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον το 1994 ο Κίσινγκερ έκανε την εξής δήλωση: «Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί. Γι’ αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, τη θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του απωθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε τη δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας».

Βέβαια, η απομάκρυνση του Νεοέλληνα από τις ιστορικές του ρίζες, τις πολιτιστικές του καταβολές και τις θεμελιακές του αξίες (πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια) που τον κράτησαν ζωντανό από τις κακουχίες ανά τους αιώνες, ξεκίνησε πολλά χρόνια νωρίτερα με την παροχή ελλιπούς παιδείας, πρώτα σε ακαδημαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια από το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον.Και στις μέρες της κρίσης, η επιβεβλημένη οικονομική εξαθλίωσή του και η αλλοίωση της εθνικής τουταυτότητας απλά επιστεγάζουν τη δήλωση του Κίσινγκερ.
Δε θα αναφερθώ σε σκοτεινές δυνάμεις και θεωρίες συνωμοσίας αφού, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει, από τα βάθη της ιστορίας, την αυτοκαταστροφική του τάση και την απροθυμία του να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.
Θα σταθώ μόνο στους στίχους του Κωστή Παλαμά οι οποίοι, γράφτηκαν  περί τις αρχές του εικοστού αιώνα, με αφορμή την πτώχευση του Τρικούπη και τον έλεγχο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας από τους δανειστέςκαι τις ξένες δυνάμεις, και φαντάζουν τόσο επίκαιροι.
«Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται. Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσιοι».
ΒασίληςΝτόβας
M.A. Marketing Advertising and Public Relations                          
επιστημονικόςσυνεργάτης ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης