"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Υπάρχει κάτι σάπιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Όταν η αστυνομία μπουκάρει σε κινηματογράφους, ανάβει τα φώτα, διακόπτει την προβολή ταινίας, βγάζει έξω ανήλικα και ζητά τα στοιχεία γονέων όσων συνοδεύουν τα παιδιά τους, τότε κάτι είναι πολύ σάπιο.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης, η καταστολή έχει ξεπεράσει κάθε μέτρο. Δεν έγινε κάτι παρόμοιο βέβαια με τα σκουπίδια που προβάλλονται στην τηλεόραση, που ξεχειλίζουν βία, σεξισμό και ρατσισμό.

Δεν έγινε κάτι παρόμοιο με «σπλατεριές» που χιλιάδες πιτσιρίκια παρακολουθούν στους κινηματογράφους όλης της χώρας. Έγινε με τον «Joker».

Με εντολή του υπουργείου Πολιτισμού, ανέλαβε δράση το υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη», για να απαγορεύσει νέους κάτω των 18 ετών να δουν την ταινία. Με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα, βέβαια, τα αντανακλαστικά του οποίου σε αυτή και μόνο την περίπτωση υπήρξαν άμεσα.

Σκοταδισμός, συντηρητισμός, λογοκρισία, επιχείρηση τρομοκρατίας. Πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές. Για τη νεολαία από την κυβέρνηση και το σύστημα υπάρχει μόνο η πειθαρχία, η υποταγή, το πίστευε και μη ερεύνα, η πρωινή προσευχή στα σχολεία, η προσοχή και ανάπαυση, οι παρελάσεις. Υπάρχουν μαζί και δεν ενοχλούν τα τηλεοπτικά ριάλιτι, δομημένα στη βία και τον σεξισμό.

Αλλά αυτά δεν ενοχλούν. Ενοχλεί η ταινία, που με τον τρόπο της κάνει μία κριτική στον βάρβαρο σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Ενοχλεί η δημόσια προβολή στον κινηματογράφο, η ανθρώπινη συναναστροφή, η συζήτηση που ίσως ακολουθήσει της προβολής.

Η κυβέρνηση και το σύστημα επιφυλάσσουν για τη νεολαία μόνο παρελάσεις, μόνο σκοτάδι, μόνο ανισότητα, μόνο αδικία, μόνο καταστολή, τρομοκρατία, μέχρι να ενσωματωθούν. Να σταματήσουν να σκέφτονται.

Να σταματήσουν να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.Δεν θα τους περάσει. Είναι χρέος όλων μας να βρούμε δρόμους έκφρασης της πολιτισμικής αναζήτησης που βγαίνει από το πλαίσιο της κανονικότητάς τους, να στηρίξουμε την τέχνη που αμφισβητεί, την παιδεία που αμφισβητεί.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης