"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Φιλη-κα βέλη στην κυβέρνηση

lafarm

Σχετικά άρθρα

“Κάκιστοι οι αντίπαλοι αλλά εμείς μοιάζουμε να πηγαίνουμε αμέριμνοι”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Παιδείας. Εξαπέλυσε επίθεση στον Καμμένο και δήλωσε “συγγενέστερος σύμμαχος μας το ΠΑΣΟΚ και ας μας βρωμάει”

Κριτική στη στρατηγική, στη διαπραγμάτευση, αλλά και στη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, άσκησε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ενω ταυτόχρονα δήλωσε ότι συγγενέστερος σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος είναι το ΠΑΣΟΚ.

AdTech Ad

Ο κ.Φίλης συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, καθώς έχει έρθει ήδη η επόμενη ημέρα, αλλά και ότι το μοντέλο της λιτότητας φτιάχνει τέρατα ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι γίνεται συζήτηση για πολλές ταχύτητες στην Ευρώπη και πως η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να περπατήσει. “Εμείς με την εισήγηση Τσίπρα το κλείσαμε . Λάθος! Θα πάμε στη σύνοδο της Ρώμης ή θα παραμείνουμε ένα κυβερνητικό κόμμα που μιλάει μόνο με τη Μέρκελ;”, αναρωτήθηκε.

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο δε μπορεί πλέον να υπάρξει και πως δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμμένο, με τον οποίο έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από την περίοδο της σύγκρουσης του με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, που οδήγησε και στην απομάκρυνση του από την κυβέρνηση.

Ο Καμμένος στο στόχαστρο

“Το ‘εμείς και οι άλλοι’ τελείωσε. Τελείωσε το εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φίλης.

“Είναι δυνατό να καταπίνουμε την κάμηλο;” αναρωτήθηκε και αναφέρθηκε στις δηλώσεις Καμμένου για εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους δύο δισ ευρώ, θέτοντας ερωτήματα: “Πως θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Πως θα τα δώσουμε τα δύο δισ ευρω, όταν δίνουνε μάχη για τα πεντακόσια εκατομμύρια της Φωτίου; Αυτό που συζητήθηκε; Που βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;”

Ο εχθρός είναι σκληρός

Ο κ.Φίλης συμφώνησε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εχθρός στη διαπραγμάτευση είναι πολύ ισχυρός. “Κάνουμε ότι μπορούμε θα πει κάποιος. Κάνουμε; Το αίμα που στάξαμε για το ασφαλιστικό ήταν αυτό και τελειώσαμε; Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου κλείσιμο της αξιολόγησης και θα φύγει το ΔΝΤ. Σταθείτε ρε παιδιά. Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμηση μας. Κάκιστοι οι αντίπαλοι, αλλά εμείς μοιάζουμε να πηγαίνουμε αμέριμνοι”, συνέχισε αιχμηρά.

Σημείωσε μάλιστα ότι: “Το ούτε ένα ευρώ μέτρα το είπε ο Αλέξης για να το ακούσει ο Σόιμπλε, αλλά το ακούν και οι Έλληνες. Επειδή λοιπόν μπορεί, όμως να συμβεί και να πάρουμε νέα μέτρα, θα μας το χρεώσουν οι αντίπαλοι.” Εξέφρασε δε την άποψη ότι δε μπορεί η συμφωνία που θα έλθει να έχει τη νομιμοποίηση μόνο της κυβέρνησης”, θέτοντας έτσι εκ νέου στο τραπέζι το ερώτημα ψήφισης από διευρυμένη πλειοψηφία.

Ο συγγενέστερος σύμμαχος μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ

Εξέφρασε δε την άποψη ότι: “Ο συγγενέστερος σύμμαχος μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ” προτείνοντας ένα προγραμματικό άνοιγμα στη Χαριλάου Τρικούπη και διαφωνώντας με την απόρριψη της πρότασης της Φώφης Γεννηματά για το ΔΟΛ. “Αμετάκλητη απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου απαντήσαμε, τι μπαρούφα, ποιος την είπε”, σχολίασε σχετικά.

Ο κ.Φίλης έδειξε να θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί αρκετά τις δυνατότητες άσκησης πολιτικής πέραν των μνημονιακών τομέων, καθώς εκτίμησε ότι: “Δεν μας εμποδίζει η τρόικα να δίνουμε μάχη αξιών” και ζήτησε: “Φεύγοντας να έχουμε δώσει το αποτύπωμα μας.”

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Στέλιος Παππάς. “Μη λες φεύγοντας”, είπε στον πρώην υπουργό, που του απάντησε: “Φεύγοντας, παραμένοντας, σε δυο χρόνια…”

Ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της κεντρικής επιτροπής πρότεινε να αναλάβει η κυβέρνηση μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες στην υγεία, για εκατό δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στην παιδεία και γενικότερα σε τομείς εκτός μνημονίου και ζήτησε να συζητήσει η ΚΕ εάν βγαίνει 3,5% πλεόνασμα την επόμενη δεκαετία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης