"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ : Οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν στα χέρια τους το ζήτημα της προσφυγιάς  

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

    MOYRGKANI 3

Η προσφυγική κρίση, η διαχείρισή της και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον βασική προτεραιότητα για όλους όσοι  θεωρούμε ότι οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών συνιστούν τη βάση της πυραμίδας της ατομικής και συλλογικής μας συμπεριφοράς.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο στις 22 Απριλίου 2015, είχαμε φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό μας συμβούλιο, πρόταση ώστε να αναλάβει ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοβουλίες για τη σύσταση μαζί με πολίτες, φορείς και συλλογικότητες των Τρικάλων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τη σύσταση και δημιουργία δομών υποδοχής και φιλοξενίας ενός αριθμού προσφύγων και στα Τρίκαλα .
Τότε ο κ. Δήμαρχος μας είχε απαντήσει ότι η περιοχή μας δεν προσφέρεται για αντίστοιχες  δράσεις, γιατί  δεν βρίσκεται στην οδό διαφυγής των προσφύγων προς τα βόρεια σύνορα της  χώρας, οπότε το καμπανάκι που χτυπήσαμε δεν ακούστηκε όσο έπρεπε .

Δέκα μήνες μετά οι πρόσφυγες βρίσκονται στην πόρτα μας, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαμε τονίσει τότε,  ότι δηλαδή η προσφυγιά δεν γνωρίζει δρόμους, δεν επιλέγει VIP αναχωρήσεις, αλλά δρόμος για αυτή αποτελεί κάθε χερσαίο και θαλάσσιο πέρασμα.

Γίνεται σαφές πλέον ότι αποτελούσε αναγκαιότητα ο Δήμος μας να είχε επιλέξει και να προετοιμάσει κατάλληλα συγκεκριμένο ανοικτό χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων . Αυτό δυστυχώς δεν συνέβη .

Αυτά όμως που εκτυλίχθηκαν εκ μέρους της ηγεσίας της Τ.Α. το τελευταίο 48ωρο είναι ακόμα χειρότερα.

Σε αντίθεση με τη μαζική συνεισφορά και κινητοποίηση απλών αλληλέγγυων πολιτών, συλλογικοτήτων, φορέων, ακόμα και επιχειρήσεων,  η Τ.Α. και ειδικότερα οι Δήμοι Καλαμπάκας και Τρικκαίων, όχι μόνο δεν έδειξαν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά προσφοράς και αλληλεγγύης, αλλά αντίθετα εμφάνισαν μια αδικαιολόγητα ανάλγητη στάση, αποστρέφοντας ουσιαστικά το πρόσωπό τους από το  ζήτημα, «σφραγίζοντας» τις κτιριακές τους δομές και εγκαταστάσεις,  μην κινητοποιώντας το στελεχιακό δυναμικό των δήμων, μη αξιολογώντας σωστά ένα συμβάν, απόρροια μιας έκτακτης και κατεπείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης, μη εκτελώντας έστω και ένα μέρος του σχεδίου «Ξενοκράτης» , που προβλέπεται για αντίστοιχες κρίσεις .

Λυπούμαστε που το διαπιστώνουμε, οι δύο συγκεκριμένες δημοτικές αρχές αλλά και η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων , κρίνονται κατώτερες των περιστάσεων, αφού όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκαν, όπως έπραξαν άμεσα οι γειτονικοί Δήμοι Κοζάνης και Γρεβενών, για να επουλώσουν έστω και προσωρινά τα τραύματα της κατατρεγμένης από τους πολέμους και τους πνιγμούς προσφυγιά .

Καλούμε τους πολίτες , πολλοί από τους οποίους τα βιώματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης τα κουβαλάνε μέσα τους, να συνεχίσουν τον αγώνα για αξιοπρέπεια, με βασικό γνώμονα ότι με την αποδοχή και όχι την αποτροπή , με την αλληλεγγύη και όχι τη ξενοφοβία, με την υποδοχή και τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, να συνεχίζουν με το παράδειγμά τους να υπερασπίζονται βασικές πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά και να κλείσουν την πόρτα στην μισαλλοδοξία, στο  ρατσισμό  και στο φασισμό.

Είμαστε σίγουροι ότι το παράδειγμα αυτού του κόσμου, θα πιέσει και θα υποχρεώσει σε αναδίπλωση ακόμα και αυτούς που είτε επιμένουν σε μια γραφειοκρατική αντιμετώπιση  του προβλήματος όπως η κυβέρνηση , είτε «νίπτουν τας χείρας τους»  ως σύγχρονοι «Πόντιοι Πιλάτοι», όπως οι κ.κ. Σινάνης και Παπαστεργίου , αλλά και οι δύο προκαθήμενοι των μητροπόλεων της περιοχής μας .

 

Τρίκαλα 24 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης