"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

«Φωτιά» στο Θεσσαλικό κάμπο βάζει το περιβαλλοντικό τέλος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αναστάτωση επικρατεί στον θεσσαλικό κάμπο από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στους αρδευτές αγρότες, εξέλιξη που διπλασιάζει το κόστος άρδευσης των αγροτών της Θεσσαλίας και τους κάνει μη ανταγωνιστικούς σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Το προκλητικό στην υπόθεση είναι ότι η σχετική απόφαση υπογράφηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση χθες, λίγες μέρες δηλαδή αφότου αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και οι οποίοι διεκδικούσαν μείωση του κόστους παραγωγής.

«Ως κόλαφο» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την απόφαση για το περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που υπέγραψε ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Νικόλαος Ντίτορας, κατόπιν εντολής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε σύσκεψη που είχε χθες με τους προέδρους των ΤΟΕΒ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Ο κ. Αγοραστός καλεί σε διευρυμένη σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 10:00 π.μ. στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα όλους τους προέδρους των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας, προκειμένου να σχεδιαστούν οι περαιτέρω κινήσεις για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, ενώ αναμενόταν να επικοινωνήσει και με τον Συντονιστή τη Αποκεντρωμένης κ. Ντίτορα, ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις.

Πάντως οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ του νομού στη χθεσινή σύσκεψη υπολόγιζαν την επιβάρυνση που θα προκύψει για τους αγρότες που ποτίζουν από επιφανειακά δίκτυα ανά καλλιέργεια ως εξής: Στα 11 ευρώ περίπου το στρέμμα θα ανέρχεται το περιβαλλοντικό τέλος για τους βαμβακοκαλλιεργητές που ποτίζουν στη λεκάνη απορροής του Πηνειού μέσω ΤΟΕΒ, στα 14 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι που απαιτεί περισσότερο νερό, ενώ για τα δέντρα περίπου στα 15-20 ευρω/στρ.

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ο κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι πρόκειται για μια απόφαση που βάζει «ταφόπλακα» στην παραγωγή στη Θεσσαλία, καθώς το κόστος του περιβαλλοντικού τέλους για τους αγρότες της Θεσσαλίας είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε «οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν για 100 στρέμματα 1.200 ευρώ, ενώ οι συνάδερφοί τους σε άλλες περιοχές της Ελλάδος θα πληρώνουν για τα 100 στρέμματα 100 ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες της Θεσσαλίας πληρώνουν στους ΤΟΕΒ 11 ευρώ/στρέμμα ως ανταποδοτικό τέλος για να έχουν το δικαίωμα του ποτίσματος και θα κληθούν τώρα να επιβαρυνθούν με άλλα 12 ευρώ/στρέμμα, λόγω του περιβαλλοντικού τέλους. Υπερδιπλασιάζουν το κόστος παραγωγής την ώρα που πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, προκειμένου οι αγρότες μας να είναι ανταγωνιστικοί».

Ο κ. Αγοραστός ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης να πρυτανεύσει η λογική, η σύνεση και υπευθυνότητα, προκειμένου να υπάρξει ίση μεταχείριση για τους αγρότες της Θεσσαλίας καθώς υποστήριξε ότι «δεν μπορείς να τιμωρείς μια Περιφέρεια ως ελλειμματική, την ώρα που τα αρμόδια υπουργεία έχουν ολιγωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που θα δώσουν λύσεις στο ζήτημα. Αν είχαν προχωρήσει τα μεγάλα έργα που έχει στην αρμοδιότητά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν είχε προχωρήσει το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο (έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), το πρόβλημα της ελλειμματικότητας θα αντιμετωπιζόταν σε μεγάλο βαθμό. Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και τιμωρεί τους αγρότες με κίνδυνο πολλοί άνθρωποι της παραγωγής να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους παραγωγής. Με αυτή την απόφαση οδηγούμαστε στην εξαθλίωση των αγροτών και τη μείωση του εθνικού πλούτου που παράγουν».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε ως τραγικότητα της ιστορίας των στιγμών τα όσα διαδραματίζονται, υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση εκδόθηκε την ώρα που οι αγρότες αποχώρησαν από τα μπλόκα, ενώ ανάμεσα στα αιτήματα που κατέθεσαν προς την κυβέρνηση ήταν η μείωση του κόστους παραγωγής. Έρχεται κατόπιν εορτής η κυβέρνηση και αυξάνει το κόστος παραγωγής».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

«Είναι πρωτοφανές αυτό που έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η αύξηση του κόστους παραγωγής μέσω του περιβαλλοντικού τέλους που επιβάλλεται μάς κάνει μη ανταγωνιστικούς σε σχέση με συναδέλφους μας άλλων περιοχών της χώρας μας. Δεν ζητάμε κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους, αλλά ίση μεταχείριση με τις άλλες περιοχές», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φαρσάλων Τάσος Δραχμάνης.

Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Απόστολος Μπίλλης, ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Χρήστος Λεϊτζόγλου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιούρης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φαρσάλων Τάσος Δραχμάνης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σωτήρης Τσιούφας, ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Πηνειού Βασίλης Αραμπατζής και ο ταμίας του ΤΟΕΒ Αγ. Σοφίας Γιάννης Γκανάτσιος.

Γ. Ρούστας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης