"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Φωτογραφικό “ταξίδι” στην ιστορία των Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μία από τις δύο πρώτες φωτογραφίες των Τρικάλων (1883) με φωτογράφο τον Δημήτριο Μιχαηλίδη από την Ανδριανούπολη.

Τότε, ο Μιχαηλίδης είχε περιοδεύσει στην πρόσφατα απελευθερωμένη Θεσσαλία και τις φωτογραφίες που έβγαλε τις δημοσίευσε αργότερα σε ένα λεύκωμα-άλμπουμ με τίτλο “Θεσσαλία 1895”.
Απεικονίζεται η έκταση που σήμερα καταλαμβάνει η κεντρική πλατεία της πόλης. Στον χώρο αυτόν κατά την Τουρκοκρατία βρίσκονταν το νεκροταφείο των Οθωμανών. Με την απελευθέρωση της πόλης ο νέος (Έλληνας) Δήμαρχος, Γεώργιος Κανούτας κατήργησε το οθωμανικό νεκροταφείο και στον χώρο κατασκεύασε την κεντρική πλατεία της πόλης.


Αριστερά της φωτογραφίας διακρίνουμε ορισμένους οθωμανικούς τάφους και στο βάθος τον μιναρέ του Τζαμιού του Τουρχάν Μπέη ή Παζάρ Τζαμί που βρίσκονταν κοντά στο νεκροταφείο (επί της σημερινής οδού Στουρνάρα), το Χαμάμ του οποίου διασώζεται, έχοντας μετατραπεί σε καφετέρια, αν και τελευταίως υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά τον τρόπο χρήσης του.


Επιβλητικότατο είναι και το φόντο της φωτογραφίας με το Φρούριο της πόλης και το παλιό οθωμανικό ρολόι στο βάθος. Οι Τρικαλινοί παρακολουθούν με περιέργεια τον πρώτο φωτογράφο που έχει φθάσει στην πόλη τους.

(Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στην έκθεση της συλλογής του υπογράφοντος με τίτλο «Το Ρολόι μετρά τον χρόνο των Τρικάλων» στα εσωτερικά διαζώματα του πύργου του Ρολογιού της πόλης των Τρικάλων)

Σωτήρης Κύρμπας

η εικόνα προφίλ του Sotiris Kirmpas

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης