"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Φόρο και στις ζημιές θα πληρώσουν οι αγρότες – <<Φωτιά>> βάζουν τα τεκμήρια διαβίωσης

lafarm

Σχετικά άρθρα

agrotes

Αντιμέτωποι με ένα νέο φορολογικό τοπίο, γεμάτο «παγίδες» βρίσκονται οι αγρότες της Λάρισας με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014. Ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματός τους, κατά κύριο λόγο λογιστικώς (δηλαδή έσοδα μείον έξοδα) αλλά και τεκμαρτός, για όσους δηλώσουν ζημιά ή μηδενικό ή πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα (δηλαδή με τεκμήρια διαβίωσης κατοικίες, αυτοκίνητα) δημιουργούν νέα και επικίνδυνα δεδομένα, που κρύβουν πρόσθετους φόρους.

Μπορεί, ενδεικτικά να μειώθηκε η προκαταβολή φόρου στο 27,5% από 55% (και στο 13,75% αν πρόκειται για νεοεισερχόμενους αγρότες), ωστόσο καμία μεταβολή δεν επήλθε στον ρόλο που διαδραματίζουν τα τεκμήρια τα οποία μπορεί να επισύρουν φόρο ακόμα και στην περίπτωση που ο παραγωγός είδε την περυσινή χρονιά τη σοδειά του να καταστρέφεται.
neoi agrotes
Δηλαδή πολλοί παραγωγοί λόγω της «παγίδας» των τεκμηρίων που κρύβει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο όχι μόνο για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν το 2014 από την πώληση των προϊόντων τους ή από άλλες πηγές, αλλά ακόμα και για την τυχόν ζημίες που «έγραψε» η εκμετάλλευσή τους.Πρωτίστως να σημειώσουμε πως οι αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης που παρείχε την περασμένη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Εσόδων μέσα από το καθιερωμένο ετήσιο «βιβλιαράκι», δεν έδωσε απαντήσεις στο ποιες τελικά θα είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το αφορολόγητο «σκαλοπάτι» των 12.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η υποβολή της δήλωσης δεν είναι εφικτή για την πλειοψηφία των αγροτών.

Επιπροσθέτως το έντυπο επαναλαμβάνει τα όσα λακωνικά αλλά διόλου διαφωτιστικά ανέφερε η πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία στον προσδιορισμό του κέρδους από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται «οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λάρισας (ΕΦΕΕΛ), κ. Ηλίας Νάκας, σύμφωνα πάντα με τη διατύπωση αυτή, στον υπολογισμό προφανώς μπαίνουν, εκτός από την ενιαία ενίσχυση και οι εξισωτικές, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς κτηνοτρόφους θα επιβαρυνθούν, οι πληρωμές της νιτρορύπανσης, των βιολογικών, τα ποιοτικά πριμ, ενδεχομένως οι ενισχύσεις των νέων Αγροτών και ίσως και τα πριμ πρώτης εγκατάστασης. Συνεπώς εάν δεν ξεκαθαριστεί το ζήτημα των ενισχύσεων, η υποβολή των δηλώσεων θα είναι στον αέρα, ξέχωρα που επιβάλλει στους λογιστές έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στις περιπτώσεις προσδιορισμού του εισοδήματος από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων.

Επιγραμματικά πάντως πριν προχωρήσουμε στην επισήμανση των κρίσιμων κωδικών, ο κ. Νίκος Νάτσιος από την ΕΦΕΕΛ, υπογραμμίζει κάποια σημαντικά στοιχεία:* Η φορολόγηση του εισοδήματος του 2014 γίνεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα – έξοδα) για όλους όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα(καταργήθηκε ο αντικειμενικός προσδιορισμός), ανεξάρτητα αν τηρούν ή δεν τηρούν βιβλία, ανεξάρτητα αν είναι στο ειδικό ή τεκμαρτό καθεστώς Φ.Π.Α. και ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, γι’ αυτό πρέπει να προσκομίσουν στο λογιστή όλα τα τιμολόγια του 2014 (έσοδα από πωλήσεις – λιπάσματα, σπόρους, καύσιμα κλπ).* Οι αγροτικές αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ) δεν φορολογούνται ανεξάρτητα από το ύψος τους ενώ στις αγροτικές επιδοτήσεις φορολογείται το ποσό πάνω από 12.000 ευρώ.
agrotes-neoi
* Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που έχουν πραγματοποιήσει λιανικές πωλήσεις προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.* Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3.

* Στα ενοίκια των χωραφιών καταργήθηκε ο τεκμαρτός προσδιορισμός (αρδευόμενα ή μη αρδευόμενα).* Καταργήθηκε το απαλλασσόμενο ποσό των αγροτών 1.500 και 4.500 (νέος αγρότης) ευρώ.* Οι αγρότες που θα τηρήσουν για πρώτη φορά βιβλία από 1-1-2014 για τα πέντε επόμενα χρόνια απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

* Το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW (κατά το νόμο) φορολογείται ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα με 13%. Το υπουργείο Οικονομικών εκφράζει προφορικά αντίθετη άποψη μέχρι στιγμής για φορολόγηση από εμπορική δραστηριότητα 26-33%.

* Απαλλάσσονται από το φόρο τα κέρδη που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα και οι ατομικές πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι 10KW. Από τη διάθεση της παραγόμενης ενέργειας μετά από την ένταξή τους στο ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

* Ο παραγωγός αγροτικών προϊόντων εάν πωλεί παράλληλα με τα δικά του προϊόντα και προϊόντα που έχει προμηθευτεί από άλλους παραγωγούς τότε θεωρείται ότι ασκεί επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα και για τα έσοδα αυτά (δηλαδή τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση προϊόντων τρίτων, και μόνο γι ’αυτά) εφαρμόζεται συντελεστής φορολογίας 26-33%.

* Ο παραγωγός αγροτικών προϊόντων που πωλεί τα προϊόντα του χονδρικά ή λιανικά (λαϊκές αγορές) φορολογείται με 13%.* Στο εισόδημα από ατομική αγροτική δραστηριότητα η προκαταβολή του φόρου ορίζεται στο 27,5 %.

* Οι αγρότες που θα δηλώσουν ζημιά ή μηδενικό ή πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα). Και στις περιπτώσεις των αγροτών αυτών, τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ. Αν δηλαδή το τεκμαρτό εισόδημα ενός αγρότη είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, τότε η διαφορά τους (τεκμαρτό μείον δηλωθέν) θα φορολογηθεί με 13% (ή με 26% αν το εισόδημα του αγρότη προέρχεται από μη αγροτικές πηγές) από το πρώτο ευρώ.

Στο φόρο αυτό ο παραγωγός θα πρέπει να προσθέσει και την προκαταβολή (27,5%) για το επόμενο έτος.* H ζημία από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να μεταφερθεί σε επόμενη χρονιά και να συμψηφιστεί με κέρδη από ίδια δραστηριότητα.

* Στη δήλωση αναγράφεται υποχρεωτικά για πρώτη φορά ο ΑΜΚΑ ενώ για πρώτη φορά εμφανίζονται αναρτημένες οι δόσεις των δανείων (θέλει ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχο διότι προσδιορίζουν τεκμήρια).

* Η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ. δεν φορολογείται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας (γονείς, παππούδες, παιδιά, εγγόνια).

* Το Ε9 αποσυνδέεται από την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης και ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει οποιαδήποτε μεταβολή εντός τριάντα ημερών (αυτό σημαίνει ότι εντός του έτους μπορεί να γίνουν περισσότερα από ένα Ε9).

Εδικά για το 2014 και όσα συμβόλαια έχουν συνταχτεί έως 31-05-2015, το Ε9 υποβάλλεται μέχρι 30-06-2015.

* Η αγορά, η ανέγερση ακινήτου (και πρώτης κατοικίας) από 01-01-2014, αποτελεί τεκμήριο. Προσοχή: Η αξία που υπόκειται σε τεκμήριο στην αγορά ακινήτου είναι η πραγματική σύμφωνα με την αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς συν φόροι και όχι η αντικειμενική.* Οι τόκοι αφορούν όλους τους λογαριασμούς καταθέσεων.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι πριν υποβληθεί η φορολογική δήλωση θα πρέπει να κάνετε οικογενειακό συμβούλιο αλλά και σύσκεψη με τον λογιστή. Είναι προφανές ότι οι ίδιοι τόκοι μπορεί να αναγράφονται σε δύο ή σε περισσότερες διαφορετικές δηλώσεις.

Για παράδειγμα, αν ο πατέρας ορίσει ως συνδικαιούχους τα δύο παιδιά του, τότε οι τόκοι της συγκεκριμένης κατάθεσης θα εμφανίζονται σε τρεις διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις. Προσοχή λοιπόν στη φετινή παγίδα: αποφασίστε ποιο είναι το ”πραγματικό γεγονός”, δηλαδή σε ποιον ανήκουν οι καταθέσεις και πράξτε ανάλογα.

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ

Σύμφωνα με τις εγχειρίδιο της ΓΓΔΕ και με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό κεφάλαιο που αφιερώνει στην αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι κρίσιμοι και απαραίτητοι για τους παραγωγούς κωδικοί είναι οι:- Kωδικοί 461-462: Εκεί μεταφέρεται το καθαρό εισόδημα από την άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας από το έντυπο E3 του οποίου η συμπλήρωση είναι απαραίτητη για το φορολογικό έτος 2014.-Κωδικοι 463-464: Αναγράφονται τα συνολικά καθαρά κέρδη από ατομική αγροτική δραστηριότητα στο εξωτερικό.-Κωδικού 465-466: Aφορά στη ζημία αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων (αγροτικό-εμπορικό) έχει εφαρμογή και στις διαδικασίες μεταφοράς τη ζημίας: H ζημία από αγροτικό επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να συμψηφιστεί μόνο με κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητας.

Επιπλέον, εφόσον κάποιος αγρότης προκύπτει ότι εμφανίζει ζημία αλλά φορολογείται βάσει τεκμηρίου για το τρέχον φορολογικό έτος δεν δικαιούνται να μεταφέρει τη ζημία αυτή στα επόμενα φορολογικά έτη.

-Κωδικοί 467-468 Αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων ετών που προέκυψαν από την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων-Κωδικοί 475-476: Δηλώνοντα τα έσοδα από άσκησης αγροτικής δραστηριότητας.

Στα έσοδα γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή και ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο.
Του Γιώργου Νούλη – EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης