"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Χάος στη Βενεζουέλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πυροβολισμοί ακούγονταν αργά το βράδυ της Τετάρτης τοπική ώρα στο Καράκας της Βενεζουέλας ενώ συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη με αφορμή την επιχείρηση ανατροπής του προέδρου Μαδούρο.
Μέλη της Εθνικής Φρουράς να πετάνε δακρυγόνα σε πολίτες που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης κοντά σε μια από τις πιο κεντρικές εθνικές οδούς στην πρωτεύουσα.
Νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών ο Χουάν Γκουαϊντό, ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.
Ο Γκουαϊντό ανέφερε ότι η ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός «ασταμάτητου κινήματος» που θα «επαναφέρει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία» στη χώρα. Αποκάλεσε, μάλιστα, τον Μαδούρο τύραννο και δικτάτορα και ζήτησε να στηθούν εκ νέου κάλπες.
Τη δική του απάντηση έδωσε ο Μαδούρο ο οποίος μίλησε στους διαδηλωτές από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου. Ο Μαδούρο υπενθύμισε στους συγκεντρωμένους τη «μακρά ιστορία παρεμβάσεων των ΗΠΑ στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας» του και διεμήνυσε ότι μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορούν να εκλέξουν και να εκδιώξουν από την εξουσία κυβερνητικούς ηγέτες.
«Δεν θα παραδοθούμε» ανέφερε ο ίδιος, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδίασε «πραξικόπημα στη Βενεζουέλα».
Από τη μεριά του ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊντό ως «προσωρινό πρόεδρο της χώρας».
Σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Πριν από τις προαναφερθείσες εξελίξεις στους δρόμους του Καράκας διαδήλωναν υποστηρικτές του Γκουαϊντό αλλά και του Μαδούρο. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.
Ένας ανήλικος ηλικίας 16 ετών σκοτώθηκε «από πυροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης» στη λαϊκή συνοικία Κάτια, στο δυτικό τμήμα του Καράκας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio de Conflictividad Social (OVCS).

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια λεηλασιών στο Σιουδάδ Μπολίβαρ, στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), που συνορεύει με τη Βραζιλία, ανέφερε η αστυνομία. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας 30χρονος άνδρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης