"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

Χαμός με τις δύο τροπολογίες για συντάξεις και πλειστηριασμούς

lafarm

Σχετικά άρθρα

vouli

 

 

Κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή μέσα σε θύελλα αντιδράσεων – Αποσύρθηκαν για να κατατεθούν και πάλι στην Ολομέλεια – Για βουνό σελίδων την τελευταία στιγμή μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου – Βολές και από τον Α. Μητρόπουλο

Λάδι στη φωτιά έριξαν οι δύο υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή στη Βουλή, κάνοντας άνω – κάτω για ακόμα μία φορά τους βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων ζήτησαν να αποσυρθούν. Φυσικά, επί του θέματος παρενέβη και η Πρόεδρος της Βουλής παρενέβη ασκώντας δριμεία κριτική στο “βουνό” τροπολογιών, προκαλώντας τις φωνές αρκετών από τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και θύελλα αντιδράσεων, ενώ προκάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα να απαντήσει γιατί κατατέθηκαν τώρα οι τροπολογίες, υπονοώντας την εξυπηρέτηση κάποιους σκοπού. Πρόκειται για κείμενα άνω των 100 σελίδων, που αφορούν τις συντάξεις, θέματα δικαιοσύνης και υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής, τελικά αποσύρθηκαν -ύστερα από αντιδράσεις -και θα επανακατατεθούν κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Αν και οι υπουργοί κ.κ. Μάρδας και Σταθάκης διευκρίνισαν ότι κατατέθηκαν τώρα, διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθεί η συγγραφή τους νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής επέμενε σε έντονο ύφος. “Θα ήθελα εξήγηση γιατί κατατέθηκε σήμερα αφού ακούμε εδώ και ημέρες ότι η κακή πρόεδρος της Βουλής θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Για ποιο λόγο σήμερα, αφού θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και όπως είπε ο κ. Τσακαλωτος ότι είμαι αρωγός σε ενα σχέδιο γέφυρα, να δώσετε απάντηση κύριε Μάρδα, που είτε δοτός, εμείς έχουμε εκλεγεί”, επέμενε η κυρία Κωνσταντοπουλου και πρόσθεσε ότι “γιατί τώρα η κατάθεση και όχι την Τρίτη. Τι διεκδικείται να παραδοθεί η Βουλή θέλετε; Για ποιο λόγο επιτρέπεται να ευτελίζουν ένα κόμμα που έχουν δώσει αγώνα”.

“Μη μιλάτε κύρε υπουργέ στο τηλέφωνο, εδώ είναι Βουλή”, είπε όλο ύφος και πρόσθεσε ότι η “Κ. Μάρδα δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό”. “Ανήκουστα όσα γίνονται και όσα είπε η κ. Κωνσταντοπουλου. Είπε είπε ότι οι κ.κ. Γεωργιάδης, Βρούτσης, Χατζηδάκης είναι εκπρόσωποι του φασισμού, ναζισμού και ρατσισμού Βγαίνω από τα ρούχα μου να ακούω αυτά το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε νωρίτερα το βουνό, όπως χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Βουλής, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της ζήτησε να δείξουν από το κανάλι το βουνό των τροπολογιών, όπως και έγινε. “Δεν μπορεί να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες τελευταία ώρα και μετά να κατηγορούμε ξένους ότι ευτελίζουν τη Βουλή. Αφορούν τις συντάξεις, θέματα δικαιοσύνης και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών “. “Είναι απαράδεκτο. Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν στο πέρας της συζήτησης στην ολομέλεια να έρθουν όλα αυτά τα 100σέλιδα έγγραφα”, πρόσθεσε.
Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μητρόπουλο απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος απέρριψε την άποψη του αντιπροέδρου της Βουλής πως υπάρχει αντισυνταγματικότητα στην τροπολογία που αφορά το συνταξιοδοτικό γιατί δεν έχει έκθεση του Εκλεκτικού συνεδρίου. “ Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας διότι υπάρχει έκθεση του Εκλεκτικού συνεδρίου. Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι υπάρχουν 9 σημεία που επιφυλάσσονται για αντισυγματικότητα και αναφέρθηκε στη σελίδα 47, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο καλεί να μην εισαγάγετε.

Ο Γιώργος Σταθάκης απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου για τις τροπολογίες, διευκρινίζοντας ότι αφορά ρυθμίσεις για το νόμο Κατσέλη, όπου ορίζεται μεταξύ άλλων τι είναι υπερχρεωμένος προς Δημόσιο και τράπεζες και για τις υ]ευπαθείς ομάδες. Τόνισε δε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που θα προσφέρει στους δανειολήπτες ο νόμος 3869/2010 για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, θεσπίζεται κριτήριο εύλογων δαπανών διαβίωσης στα 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό. Τέλος, υπάρχουν λεπτομέρειες για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών.

Η πρόεδρος της Βουλής συνεχίζει τον πόλεμο για τις τροπολογίες, λέγοντας ότι αν οι επιτροπές θα εισαχθούν στη Επιτροπή θα πρέπει να ψηφιστούν από την Επιτροπή. “Εμείς εδώ δεν παίζουμε”, είπε και ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης είπε φανερά εκνευρισμένος ότι “δεν ξέρω γιατί κάνετε θέμα, θα εισαχθούν και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης