"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

«Χοντραίνει» η κόντρα του Ερντογάν με την ΕΕ για τη βίζα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

«Χοντραίνει» η κόντρα της ΕΕ με τον Ταγίπ Ερντογάν για τη βίζα των Τούρκων πολιτών, καθώς, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος κραδαίνει ως απειλή την ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, η Κομισιόν -επισήμως, τουλάχιστον- δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω.

«Χοντραίνει» η κόντρα του Ερντογάν με την ΕΕ για τη βίζα

Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, «υπενθύμισε» σήμερα ότι η ΕΕ θα καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, όταν η Τουρκία εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει, αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά στην κατάργηση της βίζας, η κυρία Αντρέεβα παρέπεμψε σε σημερινή συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη γερμανική Tagesspiegel.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην Tagesspiegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής από την αρχή: η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Και αυτό «δεν είναι εκβιασμός», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ τονίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση.

«Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο, με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή» αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχεδιο Β», σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η Μίνα Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία.

Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, ανέφερε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει επί της ουσίας…

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει σήμερα στον Monde ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό «δεν θα είναι δυνατή», αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, που αφορά στην κατάργηση της βίζας.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι επιθυμεί την επανεκκίνηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων από μηδενική βάση, με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, την Τρίτη, με σκοπό να δοθεί τέλος σε μια περίοδο υψηλών τόνων και εντάσεων, με αφορμή την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Μιλώντας στο TASS, ο Ερντογάν αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στον Πούτιν αποκαλώντας τον «αγαπητό και αξιοσέβαστο» Βλαντιμίρ και τον χαρακτήρισε φίλο του.

Είπε μάλιστα ότι είναι ευγνώμων απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο γιατί σχεδόν ακαριαία του εξέφρασε τη στήριξή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης