"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Χρηματοδότηση έως 200.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων από τους ενδιαφερόμενους της δράσης «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020

Πρόκειται για το τέταρτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τρέχει την περίοδο αυτή παράλληλα με τα άλλα τρία την “ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” που λήγει στις 15 Απριλίου, την “νεοφυή επιχειρηματικότητα” που λήγει στις 27η Απριλίου και την “ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών”, με ημερομηνία λήξης την 17η Μαΐου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εξής οκτώ τομείς: αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ΠΔΒ), υλικά/κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας ΤΠΕ και υγεία.

Για να υπάρχει μια γενική εικόνα για το πρόγραμμα σας επισημαίνουμε ορισμένα βασικά σημεία:

* Ωφελούμενες είναι υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.Συνεπώς μπορούν να συμμετάσχουν υφιστάμενες που τηρούν βιβλία Β΄και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31/12/2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή νέες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μέχρι 31/12/2015.

* Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ.

* Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκ.

* Ποσοστό 10% του προϋπολογισμού της δράσης θα διατεθεί αποκλειστικά για τις νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ το 90% θα διατεθεί για τις υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

* Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών παρακολούθησης και διοίκησης του επενδυτικού σχεδίου είναι επιλέξιμες υπό τον όρο ότι αφορούν στο χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης έως την ολοκλήρωση της επένδυσης. Δαπάνες πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν είναι επιλέξιμες.

*Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει έως και 20 Μαΐου και στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται δημόσιες επιχειρήσεις ή φορείς ΟΤΑ, ή εταιρίες όπου στο κεφάλαιο ή στα δικαιώματα ψήφου συμμετέχουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% δημόσιοι φορείς.

* Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr και δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας.

* Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών.

* Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τις δαπάνες για την απόκτηση οχήματος επαγγελματικής χρήσης μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ χρηματοδοτούνται δαπάνες για κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, μισθολογικό κόστος, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή και δάνειο για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής. Συνολικά η επιδότηση ξεκινά από 15.000 και φτάνει τα 200.000 ευρώ.

 * Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 15.000 ευρώ. Εάν ο κύκλος εργασιών μια εταιρίας που για το 2015 ήταν μικρότερος του ποσού αυτού δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης.

* Τόσο η αποπεράτωση ημιτελούς κτιρίου όσο και η ανέγερση νέου κύριου ή βοηθητικού κτιρίου περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος.

* Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

* Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις 11.02.2016, ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης.

* Είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής, μέχρι το 40% της δημόσιας χρηματοδότησης, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολήπροκαταβολής

* Ο δικαιούχος δεν μπορεί μετεγκατασταθεί σε άλλη περιοχή μετά την ένταξή του και για 3 χρόνια από την τελική πληρωμή της δημόσιας δαπάνης, ενώ δεν είναι επιλέξιμη η πρόσληψη συζύγων και συγγενών α βαθμού.

* Για επικοινωνία και κάθε πληροφορία στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση, στις ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.gr – www.espa.gr, email: infoepan@mou.gr, στο www.facebook.com/antagonistikotita και στο Twitter: http://twitter.com/epan_ii.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης