"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Χρυσοπράσινο φύλλο

lafarm

Σχετικά άρθρα

kipros

Της Mαριάννας Αποστόλου Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων :
« Oι αέρηδες του Ελύτη » μας έφεραν και πάλι στη «γη των αγοριών και των κοριτσιών, στην «Κύπρο της αγάπης και του ονείρου». Ξεκινήσαμε πριν από δυο χρόνια τη συνεργασία με το Γυμνάσιο –Λυκειακές Τάξεις Λευκάρων. Στη συνέχεια καθώς το Γυμνάσιο –Λυκειακές Τάξεις Λευκάρων αποχώρησε, συνεργαστήκαμε κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 με το Γυμνάσιο Έγκωμης – Κυριάκος Νεοκλέους και από 12-15 Δεκέμβρη 2014 φιλοξενήσαμε στην πανέμορφη πόλη μας 13 παιδιά με τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς από την Έγκωμη – Κύπρου στα πλαίσια του Δικτύου «Χρυσοπράσινο φύλλο».
1o Gynasio
Οι στόχοι του «Χρυσοπράσινου φύλλου» είναι:
Να μπορέσουν οι μικροί μας μαθητές να αναπτύξουν περιβαλλοντική ευαισθησία, θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής.
να αναπτυχθεί παιδαγωγικός προβληματισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των δύο χωρών Ελλάδας – Κύπρου.
να γίνει ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς και να προωθηθεί η φιλία και συνεργασία.
Η εμπλοκή σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μας γεμίζει με απίστευτα όμορφες εικόνες, έντονα συναισθήματα και ωραίες αναμνήσεις. Όλα αυτά μας το λένε ακόμα τα μάτια των παιδιών που λάμπουν καθώς θυμούνται εμπειρίες, όμορφες στιγμές και αξέχαστες αναμνήσεις. Στις 12 Μαρτίου 2015 επισκεφτήκαμε την Κύπρο. Την πρώτη μέρα στις 13-3-2015 οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Έγκωμης – Κυριάκος Νεοκλέους μας περίμεναν στο Γυμνάσιο και μας μύησαν στην τέχνη της κομποστοποίησης. Με την κομποστοποίηση που κάνουν στο σχολείο έχουν ένα τέλειο λίπασμα για τον κήπο τους.
lithaios
Οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν γεωγραφικά, ιστορικά και λογοτεχνικά στοιχεία για το Ληθαίο μέσα από μια παρουσίαση μόλις έξι λεπτών – λόγω πίεσης χρόνου. Στη συνέχεια στην κεντρική εκδήλωση στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αντιπροσώπευσαν τη Β/θμια Εκπαίδευση από την Ελλάδα και παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ληθαίος: το ποτάμι της Πόλης μας». Μετέφεραν νοερά στην όμορφη πόλη μας και στο στολίδι της, το Ληθαίο ποταμό, όλους τους παρευρισκόμενους στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου. Μια όμορφη παράσταση με ελάχιστα σκηνικά αλλά το κείμενο και η απόδοση των μαθητών μας ήταν αρκετά καλή ώστε δίκαια κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού.
Η φιλοξενία στην Κύπρο μας γέμισε με όμορφες εμπειρίες. Ένα πρόγραμμα γεμάτο που περιλάμβανε ξενάγηση στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. H Λευκωσία είναι η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι κατεχόμενες και οι ελεύθερες περιοχές χωρίζονται από τη “Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός” ή αλλιώς Πράσινη Γραμμή. Ο Δήμος Λευκωσίας διοικείται από τον εκάστοτε δήμαρχο και ο πληθυσμός του ξεπερνάει τις 300.000 κατοίκους. Η Παλιά Πόλη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από τουριστικής άποψης καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από μουσεία που περιγράφουν την ιστορία της πόλης από την αρχαία Λήδρα μέχρι σήμερα. Ακόμα εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των βυζαντινών εκκλησιών και να απολαύσει έναν καφέ ή ένα γεύμα σε κάποια από τα προσεγμένα καφέ και εστιατόρια της περιοχής. Η Λαϊκή Γειτονιά θεωρείται το ομορφότερο τμήμα της Παλιάς Πόλης και τα μικρά δρομάκια της που είναι γεμάτα από καταστήματα, καφενεία και εστιατόρια προσελκύουν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες.

kipros
Την επόμενη ημέρα επισκεφτήκαμε την. Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου στο Μοναγρούλλι., κάτω από τα σπήλαια της παρακείμενης λοφοσειράς. Η Μονή σεμνύνεται επ’ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τρoπαιοφόρoυ. Τοπική παράδοση, η οποία δίνει και εξήγηση στη προσωνυμία του Αλαμάνου, θέλει να έχει μονάσει στον χώρο αυτό και ο Όσιος Γεώργιος ο Αλαμάνος.
Η Μονή είναι κτισμένη κατά το Βυζαντινό πρότυπο. Στη μέση της αυλής ευρίσκεται το καθολικό, μονόκλιτη βασιλική καμαροσκέπαστη, Εσωτερικά καλύπτεται με σύγχρονες Βυζαντινές αγιογραφίες. Γύρω από το καθολικό, σε σχήμα τετραγώνου, βρίσκονται τα κελιά των μοναζουσών, το μεγάλο συνοδικό και το αρχονταρίκι. Έξω από τη Μονή υπάρχουν ακόμη τέσσερις ναοί (παρεκκλήσια). ‘Ένας μικρός Βυζαντινός ναός στο κοιμητήριο αφιερωμένος στους Αγίους Πάντες, ένας μεγαλύτερος του Αγίου Νεκταρίου στο προαύλιο της Μονής ο οποίος ανακαινίσθηκε πρόσφατα και του Αγίου Στεφάνου στην Πύλη της Μονής. Επίσης στα βόρεια της Μονής κοντά στο σπήλαιο του Γέροντα Γερμανού Σταυροβουνιώτη, οικοδομήθηκε Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στους Αγίους Γερμανό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Γεώργιο Αλαμάνο.
Aνδρική στην αρχή του 20ου αιώνα η Μονή έχει μετετραπεί σε Γυναικεία το 1949 και είναι η 1η επίσημα αναγνωρισμένη από την Εκκλησία μας γυναικεία Μονή του νησιού.
Από την εποχή τού Ιερομόναχου Παϊσίου μέχρι το 1907 λειτουργούσε σαν ανδρική.
Το 1949 στις 4 Μαΐου, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ εγκατέστησε στη Μονή γυναικεία αδελφότητα μεταφέροντας μοναχές από την Μονή Αγ. Αvτωνίου της Δερύvειας.
Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας
Η προϊστορική τοποθεσία της Χοιροκοιτίας χρονολογείται από την 6η χιλιετία π.Χ. Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από τη θάλασσα στη δυτική όχθη του ποταμού Μαρόνι στην περιφέρεια της Λάρνακας, κοντά στο χωριό από το οποίο πήρε το όνομα της και έχει θέα προς τη νότια ακτή της Κύπρου. Καταχωρημένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1988, η Χοιροκοιτία είναι ένας από τους καλύτερα συντηρημένους οικισμούς αυτής της περιόδου στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο πολιτισμός χάθηκε ξαφνικά και καμιά εξήγηση δεν βρέθηκε για αυτή την εξαφάνιση. Κοντά στον οικισμό βρίσκονται πέντε πρότυπες κατοικίες. Φτιάχτηκαν ακολουθώντας το Νεολιθικό τρόπο με τις ίδιες μεθόδους και υλικά όπως παλιά αλλά και με αντίγραφα των αντικειμένων που βρέθηκαν στα σπίτια κατά τις ανασκαφές. Στόχος ήταν να δοθεί η πιστότερη απεικόνιση του χωριού όπως ήταν στην αρχαιότητα. Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη, ξενάγηση και γεύμα στο κτήμα Γεωργιάδη, http://www.iefimerida.gr/news/196435/egkateleipse-tis-pistes-kai-ektrefei-gaidoyrakia-stin-kypro-eikones .
Η συνεργασία μας με τη Γιάννα, την Ευαγγελία και τον Γιαννάκη εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Έγκωμης – Κυριάκος Νεοκλέους, μέσα από το δίκτυο Χρυσοπράσινο Φύλλο ήταν μια μοναδική εμπειρία, διότι όλο αυτό το διάστημα εργαστήκαμε, επικοινωνήσαμε, μάθαμε, νοιώσαμε, πιστέψαμε στο όνειρο, ταξιδέψαμε στον τόπο μας και συνεχίσαμε το ταξίδι στο όμορφο νησί της Κύπρου. Ένα ταξίδι στην Ιθάκη …να κυνηγάς τα όνειρά σου…να μάθεις τα παιδιά να ονειρεύονται και να αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους για να κάνουν έναν κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο.
Αυτό είναι το πλέον σημαντικό της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Να μελετάς ένα θέμα και να μπορείς να κυνηγάς το όνειρο, και να ταξιδέψεις μαζί του πέρα από σύνορα. Κι αυτό είναι καλό για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, αλλά όχι απαραίτητα καλό για το περιβάλλον, διότι …τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα.
Μέσα από το πρόγραμμα αγαπήσαμε τον Ληθαίο, τον ποταμό της Λήθης και τώρα ξέρουμε γιατί οφείλουμε να τον προστατέψουμε. Μάθαμε πως το ποτάμι αποτελεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου, είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, είναι το στολίδι της Πόλης μας, της Πόλης των Τρικάλων.
Αυτό είναι άλλωστε είναι και η χαρά της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Να αποκτήσουμε γνώσεις με βιωματικό τρόπο, μέσα από θεατρικό παιχνίδι, επισκέψεις στη φύση, έρευνα. Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν τρέχουμε να προλάβουμε την ύλη, αλλά θέλουμε να αναπτύξουμε άλλες δεξιότητες των παιδιών, φιλία, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη, κριτική σκέψη, ομαδικότητα, συνεργασία και δράση. Γιατί οι μαθητές μας δεν είναι μόνο εγκέφαλοι που πρέπει να παραγεμίσουμε, είναι άνθρωποι με σάρκα και οστά, με όραμα και ελπίδα, με αναζητήσεις, με συναισθήματα, με πόνους, λαχτάρες και αγωνίες. Είναι οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.
Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών, κ.κ.Αλέξιο, το Δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη, τον διοικητή της Σχολής Μονίμων Αξιωματικών, κ. Ευάγγελο Τραγαζίκη, τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Βασιλική Κάκλα, τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Μουζακίου, κ. Αντώνη Ντάνη, την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων, κ. Βασίλη Γιαγιάκο, τον διευθυντή της εφημερίδας «Διάλογος», κ. Δημήτριο Κρούπη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τοπική κοινωνία των Τρικάλων και όλους τους φίλους που μας στήριξαν είτε ηθικά, είτε οικονομικά σε αυτή μας την προσπάθεια και ευελπιστούμε ότι οι πράξεις αυτές θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

• Huper Tours – ΚΤΕΛ
• Meteora Tours
• «Ληθαίον»
• «Eden»
• Goodys Τρικάλων
• Εικαστικό Κέντρο – ΠΡΟΒΙΔΑΣ
• ΤότσιοςΚέντρο Αλουμινίου
• Αθ. & Ευθ. Φαλτάκας Ο.Ε
• Πρωτέας Agro O.E.
• Σ. Κέμος Ε.Π.Ε.
• Πολύζος Φώτης & ΣΙΑΕ.Ε.
• Mini Market «Ο Ντάκος» Γάκης.
• Truck Station ΙΩΑΝΝΟΥ
• Βασιλική Γιδαροπούλου
• Πράσινος Μύλος
• Δερμίσης
• Διαλεχτό
• Νέα Μαργαρίτα
• Μέλισσα
• Ένα και κάτι – Μπουλογεώργος
• «Εννοδία» -Πύλη
• «Ίανθος»
• «Μπαρμπα-Νικόλας»
• Πανελλήνιο– Καλαμπάκα
• Κυλικείο του σχολείου
• Αρτοποιείο ΤΖΑΝΗΣ –Πύλη
• Κλιάφα

• Σφονδύλη Δήμητρα Αγγλικά – Γαλλικά- Γερμανικά
• Κυλικείο του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων

Κάπου εδώ τέλειωσε η διετία 2013-15. Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου το Δημήτρη, το Θωμά, την Ανθή, όλους τους συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων, τους γονείς των μαθητών που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους τα οποία ταξίδεψαν και γνώρισαν την Κύπρο, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, που είναι αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια και ιδιαίτερα ευχαριστώ όλους τους μαθητές μας, που προσπαθούν στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν να κάνουν κάτι διαφορετικό, να κάνουν όνειρα, να αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο.
Ευχαριστώ από καρδιάς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς Γιάννα, Ευαγγελία και Γιαννάκη από το Γυμνάσιο Έγκωμης – Κυριάκος Νεοκλέους της Κύπρου, γιατί αυτοί αποτέλεσαν το συνδετικό κρίκο της Κύπρου με το 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων από την Ελλάδα. Για δεύτερη φορά βρεθήκαμε με μαθητές από το σχολείο μας στο όμορφο νησί της Αφροδίτης. Χαρήκαμε που για λίγες μέρες μοιραστήκαμε μαζί με ανθρώπους φιλόξενους και ζεστούς στιγμές, εμπειρίες, συναισθήματα.
Τέλος μεγάλη ευγνωμοσύνη οφείλω στους συντονιστές του χρυσοπράσινου φύλλου τον Ανδρέα Χατζηχαμπή από την Κύπρο και τον Γιώργο Φαραγγιτάκη από την Ελλάδα για την ευκαιρία που έδωσαν στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων να συμμετέχει σε αυτό το υπέροχο διακρατικό πρόγραμμα. Εύχομαι το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» της δικιάς μας συνεργασίας να συνεχίσει το δρόμο του σ’ ένα πέλαγος Ειρήνης – Αλληλεγγύης & Πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη ο πλανήτης μας για την επιβίωσή του !!!

Εύχομαι σε όλους Καλές Γιορτές και Καλό Πάσχα!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης