"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.4 C
Trikala

Χρ. Σιμορέλης : Η κοινωνική ασφάλιση θα παραμείνει δημόσιο αγαθό με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

            Την περασμένη Τρίτη έγιναν εκλογές στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης όπου επανεκλέχθηκα στο προεδρείο της. Το περασμένο διάστημα βιώσαμε μία μεταβατική περίοδο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπου επιτεύχθηκαν δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Το πρώτο είναι η ενοποίηση των ταμείων σε ενιαίο φορέα με ουσιαστική μείωση στο λειτουργικό και διοικητικό κόστος και εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους και το δεύτερο ότι συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές με το πραγματικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου. Η μετάβαση αυτή έγινε με μεγάλη ταχύτητα και είναι λογικό να δημιουργούνται προβλήματα.

Η αναγκαιότητα της μετάβασης οφείλεται στο γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαζαν για χρόνια κάτω από το χαλί τα προβλήματα που δημιουργούνταν. Τίναξαν χωρίς υπερβολές τα ταμεία στον αέρα και φεύγοντας άφησαν πίσω τους καμένη γη. Αυτό επετεύχθη με πρωτοφανή σκάνδαλα όπως αυτά του Χρηματιστήριου και των Δομημένων Ομολόγων και με εσφαλμένες πολιτικές όπως το PSI που εξυπηρετούσαν την επιτακτική ανάγκη των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων στη χώρα να αντικαταστήσουν την δημόσια ασφάλιση με την ιδιωτική. Αυτό άλλωστε είναι και στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πλήρης αποσάθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισής και η  μετατροπή της σε ιδιωτική υπηρεσία.  Για εμάς η Κοινωνική Ασφάλιση είναι προτεραιότητα. Εξασφαλίσαμε λοιπόν, μέσα σε δύο χρόνια διακυβέρνησης, κατώτατη σύνταξη για όλους τους πολίτες που θα αυξάνεται με βάση τους μακροοικονομικούς δείκτες της χώρας. Δώσαμε βάρος στους νέους ασφαλισμένους με ουσιαστικές μειώσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Τα έσοδα που προέκυψαν από την υπεραπόδση  των στόχων του 16, μοιράστηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους ως 13η σύνταξη. Πετύχαμε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι εμφανές ότι η μεταρρύθμιση θέλει χρόνο και συνεχή παρακολούθηση, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η κυβέρνηση τόλμησε να φέρει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που γλίτωσαν το σύστημα από βέβαιη κατάρρευση.

            Στο διάστημα που προηγήθηκε πραγματοποιήσαμε αρκετές επισκέψεις σε διάφορα καταστήματα κοινωνικής ασφάλισης όπου σε συνομιλία με τους διοικούντες και τους εργαζομένους προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε και να αφουγκραστούμε τα προβλήματα που υπήρχαν. Καταγράψαμε αρκετά από αυτά και στο επόμενο διάστημα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Η επιτροπή παρακολούθησης πρέπει να συνεχίσει, να αποκτήσει πιο ουσιαστικό ρόλο και να εντείνει το έργο της προωθώντας τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στην κοινωνική ασφάλιση.

 

                                                                               Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης