"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Ψυχροπολεμικό κλίμα στη Ν.Δ.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στα ύψη η εσωκομματική αντιπαράθεση μεταξύ καραμανλικών και σαμαρικών

Μετακομίζει μέσα σε υπόγειο ψυχροπολεμικό κλίμα η Νέα Δημοκρατία, η οποία ταλανίζεται υπόκωφα από την κόντρα καραμανλικών-σαμαρικών γύρω από την πορεία των χρεών επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Την ίδια στιγμή, η ηγετική ομάδα επιχειρεί να ξεφύγει από μια ραγδαία εσωκομματική εσωστρέφεια προσπαθώντας να συντηρήσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον της κυβέρνησης. 
Ψυχροπολεμικό κλίμα στη Ν.Δ. - Media
 
Μέσα σε όλα τα προβλήματα, ο Κυριάκος έχει να αντιμετωπίσει και όσα συστήματα έχουν ξαμοληθεί αναζητώντας ηγετική φυσιογνωμία στην Κεντροαριστερά, εκτός των σημερινών επικεφαλής, με μεταρρυθμιστικό και φιλοτροϊκανικό πρόσημο. Το δείπνο των οκτώ και η πρόταση προς τον Γιάννη Στουρνάρα να ηγηθεί απασχολεί σφόδρα τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
 
Οι επιτελείς του επιχειρούν να βρουν αν πίσω από τον Σημίτη, τον Πάγκαλο και τους υπόλοιπους έξι κρύβονται οικονομικά, επιχειρηματικά ή πολιτικά συμφέροντα, που με τον τρόπο τους αμφισβητούν τη μεταρρυθμιστική δύναμη του Μητσοτάκη αλλά και τη δυνατότητά να επικρατήσει στο μετριοπαθές Κέντρο, όπως είναι η επιδίωξή του.
 
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να ανακαλύψει από πού προέρχεται αυτή η υπονόμευση, με δεδομένο ότι τόσο ο Θόδωρος Πάγκαλος όσο και οι Διαμαντοπούλου-Χρυσοχοΐδης φέρονται να διάκεινται θετικά απέναντι στον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. 
 
Δικαιώνονται
 
Στα εσωτερικά τώρα της Ν.Δ., η αντιπαράθεση υποβόσκει μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, για τη διαδικασία καταγραφής των ελλειμμάτων την επίμαχη περίοδο 2009-2010. Οι καραμανλικοί βουλευτές επιχαίρουν θεωρώντας ότι δικαιώνονται, αφού η παραπομπή σε δίκη αποδέχεται, έστω και θεωρητικά, ότι έγινε υπερδιόγκωση των στοιχείων.
 
Ο Γιάννης Μιχελάκης μέσα από την ιστοσελίδα του έβαλε κατά της ηγεσίας της Ν.Δ.: «Είναι χαρακτηριστικό ότι από το γραφείο Τύπου της Συγγρού βγήκαν χθες επτά ανακοινώσεις! Καμία δεν αφορούσε την υπόθεση του Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ», έγραψε σε άρθρο του ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία και όχι για την υπόθεση των φουσκωμένων ελλειμμάτων, που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο». Αντί άλλης απάντησης, μια μουδιασμένη Ν.Δ. ενέμεινε σε ένα σχόλιο του Γ. Κουμουτσάκου στο Twitter, στο οποίο λέει ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι πάντα σεβαστές, είτε είναι αρεστές είτε δυσάρεστες. 
 
Ο Μιχελάκης πάντως τραβάει το σχοινί και σε μπαράζ δημοσιευμάτων του ισχυρίζεται ότι η Ν.Δ. σιώπησε για χάρη της ενδεχόμενης απορρόφησης ή συνεργασίας της Δράσης και του Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος υπερασπίζεται με φανατισμό τον Γεωργίου και την ΕΛΣΤΑΤ. Η καραμανλική Ν.Δ. πνέει μένεα κατά του Αντώνη Σαμαρά, καθώς του χρεώνουν ότι τον Απρίλη του 2012 με άρθρο στη «WSJ» αποδέχτηκε το έλλειμμα του 2009 στο 15% και την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός στην τρικομματική κυβέρνηση. Στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, όπου με συνεχείς ανακοινώσεις και σχόλια επιχειρούν να αναδείξουν υπόγεια συνεργασία της καραμανλικής πτέρυγας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
«Είναι τραγική όμως για τη χώρα η κοινή τους προσπάθειά να μη βγει η αλήθεια, να μη μάθει ο ελληνικός λαός τους υπευθύνους για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση την περίοδο 2004-2009», επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Στον χορό της αντιπαράθεσης έχει μπει και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, που με μακροσκελείς ανακοινώσεις του υπερασπίζεται τον Ανδρέα Γεωργίου και επιτίθεται στην κυβέρνηση Καραμανλή για εκτροχιασμό των ελλειμμάτων. 
 
Πάντως, ο καραμανλικός εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος αποφάσισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τουιτάροντας το εξώφυλλο του βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου, υπουργού Οικονομικών επί Καραμανλή, από το 2011, με τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών – Η αλήθεια για την Οικονομία». 
 
Επιθέσεις
 
Το κόμμα πάντως που ώς τις 18 Αυγούστου θα λειτουργεί με βάση τη Βουλή, αφού βρίσκεται σε φάση μετακόμισης και τα εγκαίνια των νέων γραφείων προσδιορίστηκαν για τις 18 Αυγούστου, επιχειρεί να συντηρήσει το κλίμα αντιπαράθεσης, με συνεχείς σκληρές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης εντός και εκτός Βουλής, για το ζήτημα των καταληψιών και των καταλήψεων, τα θέματα παιδείας, με αιχμή του δόρατος τις προσπάθειες διευθέτησης του χαοτικού περιβάλλοντος στην ιδιωτική παιδεία από τον Νίκο Φίλη, και τα θέματα υγείας. 
 
Η Ν.Δ. έχει βάλει στο στόχαστρό της συγκεκριμένα πρόσωπα, εκτός του υπουργού Παιδείας, την παραίτηση του οποίου ζητά μέρα παρά μέρα και προχθές ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, που θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο, τον Παύλο Πολάκη και τα θέματα υγείας, όπως και τον Νίκο Τόσκα για ζητήματα αστυνόμευσης και πυροπροστασίας. Ήδη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας προκειμένου να καταγγείλει τις ελλείψεις και τον κακό σχεδιασμό σε ζητήματα πυροπροστασίας. 
 
Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και οι διακοπές των κεντρικών στελεχών να είναι αντίστοιχες των υπουργών προκειμένου να μη χαλαρώσει το σύστημα. Ισχύει πάντα η προτροπή της «κοσμιοτάτης διαγωγής» την περίοδο των διακοπών για βουλευτές και στελέχη, όπως διατυπώθηκε με αυστηρότητα στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. στα μέσα Ιουλίου. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η προοπτική της εξουσίας ενώνει όλες τις τάσεις στη ΝΔ.
    Αλλού κοιταξτε για εσωστρεφεια και γκρινιες.
    Όσο πιο γρήγορα ο Κυριάκος γίνει Πρωθυπουργός τόσο η σοβαρότητα και αξιοπιστία της Ελλάδας θα επανέλθει στα επίπεδα Σαμάρα και Καραμανλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης