"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Όλοι μαζί για τη Λάρισα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

lafarm

Σχετικά άρθρα

Όλοι μαζί για τη Λάρισα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΟΥ

ΦΩΤ. ΤΑΣΟΣ ΤΖΕΖΑΪΡΛΙΔΗΣ

larissanet.gr

Τη συστράτευση όλων των Λαρισαίων για να κερδηθεί το στοίχημα της υποψηφιότητας της Λάρισας και να γίνει Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021 ζήτησαν σήμερα από το Μύλο του Παππά οι πρωτεργάτες της προσπάθειας στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Υποψηφιότητας κ. Γιώργος Δαμ. Βουλγαράκης, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής της Υποψηφιότητας κα Όλγα Σταυροπούλου, ενώ το συντονισμό έκανε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου κ. Γιάννης Σιούλας.

ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (15)Απ. Καλογιάννης: Πολιτικό στοίχημα

O Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης μίλησε για μία ιστορική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να καταθέσει ο Δήμος Λαρισαίων υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και ανέλυσε γιατί η Λάρισα διεκδικεί το θεσμό.

Ο κ. Καλογιάννης επισήμανε πως η διεκδίκηση είναι ένα πολιτικό στοίχημα και σημείωσε πως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, ενώ ανέπτυξε το στόχο παρουσιάζοντας τα συγκριτικά ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα του φακέλου της Λάρισας.

«Ενδεχόμενη θετική έκβαση της προσπάθειας και ανάληψης του τίτλου, θα επιφέρει για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή σημαντικότατα οφέλη. Η Λάρισα θα αποκτήσει εξωστρέφεια. Και θα δοθεί σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της. Η Λάρισα θα μπορέσει να λύσει σημαντικά της προβλήματα. Και να αξιοποιήσει θαυμάσια πηγές χρηματοδότησης. Η Λάρισα θα μπορέσει να μπει στο χάρτη της Ευρώπης ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων σημείωσε την ανάγκη της ένωσης των πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου, μίλησε για κοινό όραμα για το μέλλον της Λάρισας και πολιτιστική στρατηγική μέχρι το 2021.

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως όλα θα γίνουν με κανόνες πλήρους διαφάνειας, τόνισε πως υπάρχει λίγος χρόνος μπροστά και τον επόμενο 1,5 μήνα θα γίνει διαβούλευση με τους φορείς, τους δημιουργούς και όλους τους πολίτες για τη συνδιαμόρφωση της τελικής πρότασης.

Ερωτηθείς από τη larissanet για την καθυστέρηση λήψης της απόφασης της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής μιλώντας για τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει η πόλη και δήλωσε χαρακτηριστικά «θα κάνουμε άλμα και θα καλυφθεί ο χαμένος χρόνος».

«Το 2021 η Λάρισα θα είναι μια διαφορετική πόλη» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (23)Πάνος Σάπκας: Επιθετική πολιτική…

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας αναφέρθηκε στην ιστορία της Λάρισας αλλά και στην επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή δημοτική αρχή στον Πολιτισμό με παρεμβάσεις και παραγωγή πολιτισμού.

«Η Λάρισα, η δική μας πόλη, έρχεται από τα βάθη της προϊστορίας, αλλάζοντας όψεις στις διαδρομές του χρόνου, κρατώντας όμως πάντα σαν προίκα μοναδική το πελασγικό της όνομα.

Δεν είναι αυταρέσκεια να πούμε ότι η Λάρισα διεκδικεί με αποδείξεις μια πορεία στον πολιτισμό 10.000 χρόνων περίπου.

Η ανάπτυξη λοιπόν της ζωής στην πόλη αυτή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία και την εξάπλωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που είναι και προαπαιτούμενο για τη διεκδίκηση του τίτλου της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας» τόνισε ο κ. Σάπκας.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κλείνοντας σημείωσε πως η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Λάρισας υπερασπίζεται:

  • Την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία ενάντια στην εσωστρέφεια και τη μοναξιά,
  • Την κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή ενάντια στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση,
  • Την καινοτομία και την πρωτοτυπία ενάντια στην τυποποίηση και την ομοιομορφία,
  • Την αξιοπρέπεια και το ήθος ενάντια στην ανευθυνότητα και τον εγωκεντρισμό,
  • Την ανοχή, την συνύπαρξη και τη συναίνεση ενάντια στην άγονη σύγκρουση,
  • Την αισθητική ενάντια στην προχειρότητα και τον λαϊκισμό, και τέλος
  • Την ποιότητα ζωής ενάντια στον άκρατο οικονομισμό και εμπορευματοποίηση.

ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (27)Γιώργος Βουλγαράκης: Όλοι μαζί…

Ακολούθως ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Υποψηφιότητας κ. Γιώργος Βουλγαράκης περιέγραψε τη Λάρισα του Πολιτισμού, αλλά και την Ευρώπη του Πολιτισμού. Ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος δεν έκρυψε την αγωνία του για την υποψηφιότητα καθώς ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να απαντήσουμε στους Ευρωπαίους τι θέλει η Λάρισα και γιατί διεκδικεί να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε πως η Λάρισα έζησε πολιτιστικά 8.000 χρόνια και απηύθυνε έκκληση συστράτευσης σε όλους τους Λαρισαίους στην τόνωση, ενίσχυση και διάχυση της Υποψηφιότητας.

Ο κ. Βουλγαράκης προέτρεψε όλοι μαζί οι Λαρισαίοι να επιλέξουν το χώρο, τη θέση, τον περίγυρο μαζί με τα πλεονεκτήματα όπως ο Όλυμπος, τα Τέμπη, το Κιλελέρ, η θάλασσα κ.α. για τη συνδιαμόρφωση της τελικής πρότασης.

«Η Λάρισα έχει έναν δυνατό κορμό, θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και θα διεκδικήσουμε τον τίτλο με μία ποιοτική πρόταση» κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.

ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (28)Η οπτική ταυτότητα της Λάρισας

Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής της Υποψηφιότητας κα Όλγα Σταυροπούλου παρουσίασε την οπτική ταυτότητα και το επικοινωνιακό σκεπτικό προβολής της υποψηφιότητας.

Αναφερθείσα στο λογότυπο της υποψηφιότητας σημείωσε πως είναι εμπνευσμένο από την ιστορική γέφυρα της Λάρισας που ενώνει τις δύο όχθες του Πηνειού στην πόλη και το Bridging Perspectives είναι η πρόταση της Λάρισας για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Είναι οι γέφυρες προοπτικής, διαβούλευσης και σύνθεσης…

Οι θεμέλιοι λίθοι αποτυπώνονται ως 533 ανόμοιοι κύκλοι και συμβολίζουν ανθρώπους που συνεργάζονται και συν-δημιουργούν, ενώ τα ψηφία του αριθμού 533 αθροίζουν στον αριθμό 11 που παραπέμπει στο γράμμα Λάμδα, ως το 11ο γράμμα της αλφαβήτου.

Τέλος οι αριθμοί του έτους 2021 απεικονίζονται σε διαφορετικό μέγεθος και φανερώνουν τη διαφορετικότητα των ανθρώπων της πόλης μας.

Το ταξίδι για τη Λάρισα – Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 ξεκίνησε…

ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (5)ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (7) ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (31)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης