"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.4 C
Trikala

Όχι δεν πουλάμε…

lafarm

Σχετικά άρθρα

του ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ

Τα τρακτέρ στους δρόμους, οι αγρότες με τα πανό, η μουσική στη διαπασών και κάποιοι πολίτες παρακολουθούν το όλον θέαμα. Είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της σημερινής κινητοποίησης των αγροτών στα Τρίκαλα.

            Σίγουρα η κινητοποίηση δεν είχε ούτε τον αναμενόμενο αριθμό τρακτέρ και αγροτών, ούτε το απαραίτητο γι αυτές τις κινητοποιήσεις παλμό και πάθος και φυσικά ούτε τον συνήθη αριθμό των αδιάφορων πολιτών που σχολιάζουν και αξιολογούν τόσο τον αγώνα των αγροτών όσο και την ανάγκη να ικανοποιήσει το κράτος τα αιτήματά τους.

                                   Ό χ ι   δ ε ν   π ο υ λ ά μ ε….

         Όταν οι αγρότες και τα τρακτέρ δεν βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο, το χωράφι, κάτι δεν πάει καλά. Πολλοί θα πουν πως αυτές οι κινητοποιήσεις των αγροτών έγιναν συνήθεια και “γίνονται για να γίνονται”. Κάποιοι άλλοι, ίσως, θα επισημάνουν πως οι κινητοποιήσεις υποκινούνται πολιτικά και κομματικά από συγκεκριμένο κομματικό φορέα.

           Οι συνήθεις κριτικές που αγνοούν την μεγάλη εικόνα του αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας εδώ και 10ετίες.Κι αυτό γιατί η αγροτική τάξη με την ριζική έννοια του όρου είναι η κατεξοχήν “παραγωγική τάξη”. Όταν ο Ουκρανικός Πόλεμος απείλησε την ανθρωπότητα με την επισιτιστική κρίση, τότε όλοι κατανόησαν το μέγεθος και την κοινωνική συνεισφορά της αγροτικής τάξης.

            Εν τω μεταξύ όλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών και στο βάθος όλοι δηλώνουν την αγροτική καταγωγή τους. Οι γνωστές διαβαθμίσεις της υποκρισίας και της απουσίας μιας βαθύτερης γνώσης του αγροτικού προβλήματος και των αγροτικών κινητοποιήσεων.

                   “ Και εμείς τα ίδια θα μαστε άλλη μια φορά…”

           Οι αγρότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η επιτυχία του αγώνα τους  προϋποθέτει το “πασίδηλον” των αιτημάτων, την συμμετοχή των αγροτών, τον τρόπο προβολής των αιτημάτων τους και φυσικά την εκπεφρασμένη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να δώσει λύσεις σε έναν ζωτικό χώρο της οικονομίας.

           Τα τρακτέρ και η συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις συνιστούν τον αναγκαίο όρο για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά δεν είναι και επαρκή. Σύμφωνα με την λογική του Αριστοτέλη και τους κανόνες ενός τέλειου και αληθούς συλλογισμού θα πρέπει να συντρέχουν και τα δύο.

              Το χειρότερο για τους αγρότες θα είναι να σχολιάζουν όλοι πως οι αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα έχουν γίνει ο ”θεσμός” του χειμώνα. Ακόμη χειρότερο θα είναι η κυβέρνηση-η κάθε κυβέρνηση- να αντιμετωπίζει το αγροτικό ζήτημα μόνον ως αγροτικό.

           Το αγροτικό ζήτημα είναι και εθνικό ζήτημα στο βαθμό που οι αγρότες συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας που από την φύση της δεν είναι μία ουδέτερη έννοια. Η συμπάθεια όλων προς τους αγρότες να μην μείνει μόνον στα γνωστά ευχολόγια.

            Εν τω μεταξύ τα μαύρα πανό των αγροτών και οι στίχοι-μουσική του γνωστού τραγουδιού δίνουν άλλο χρώμα και περιεχόμενο στην σημερινή κινητοποίηση της πόλης μας, τα Τρίκαλα.

                         Ό χ ι   δ ε ν   π ο υ λ ά μ ε…. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης