10 σημεία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό – Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου Reviewed by Momizat on . jimpap17@yahoo.gr   Όσοι προκαλώντας πολεμικές συρράξεις και αιματοχυσίες προκειμένου να ευοδωθούν οι επεκτατικές τους πολιτικές και οι ιμπεριαλιστικοί τους πόλ jimpap17@yahoo.gr   Όσοι προκαλώντας πολεμικές συρράξεις και αιματοχυσίες προκειμένου να ευοδωθούν οι επεκτατικές τους πολιτικές και οι ιμπεριαλιστικοί τους πόλ Rating: 0

10 σημεία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό – Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου

10 σημεία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό  –  Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου

jimpap17@yahoo.gr  

  1. Όσοι προκαλώντας πολεμικές συρράξεις και αιματοχυσίες προκειμένου να ευοδωθούν οι επεκτατικές τους πολιτικές και οι ιμπεριαλιστικοί τους πόλεμοι, υποχρεώνουν τους ανθρώπους να ξεσπιτωθούν, πρέπει να θεωρούνται ένοχοι για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
  2. Το παγκόσμιο, πανανθρώπινο και διαχρονικό φαινόμενο της μετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναχώματα, υδάτινους πλαστικούς φράχτες, απωθήσεις πλοιαρίων και βίαιες αποτρεπτικές ενέργειες.
  3. Η Ευρώπη με τη σύγχρονη συσσώρευση τεράστιου και δυσανάλογου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ήπειρό της και τις διαρκώς εντεινόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές,  «πληρώνει» τις αποικιοκρατικές αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά κυρίως τη συμμετοχή της σε στρατιωτικούς οργανισμούς  που σκορπάνε  πόλεμο και δυστυχία σε ευρύτερες περιοχές όπως η Μ. Ανατολή και η υποσαχάρια Αφρική.
  4. Οι ροές αυτές ούτε θα κοπάσουν, ούτε πολύ περισσότερο θα σταματήσουν, αν δεν εξαφανισθούν τα αίτια που τις δημιουργούν (οικονομική εξαθλίωση και πολεμικές συγκρούσεις).
  5. Η αντιμετώπιση του όλου ζητήματος σε επίπεδο ανθρωπιστικής αντιμετώπισης δεν μπορεί να προέλθει από ένα μικρό περιορισμένο αριθμό κρατών, που δυστυχώς για αυτές, η γεωγραφία τις έφερε να υποδέχονται πρώτες και μόνες αυτές τις ροές, αλλά απαιτούν ευρύτερες συνέργειες κρατών και διεθνών οργανισμών.
  6. Πρόσφυγας θα πρέπει να θεωρείται αυτός που εκδιώχθηκε από την εστία διαμονής του εξ αιτίας πολεμικών συγκρούσεων και της  γενικότερης καταδίωξης του και αυτό μπορεί να συμβαίνει τόσο σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, όσο και σε χώρες που υφίστανται εμφύλιες πολεμικές ταραχές και συγκρούσεις ή και επεμβάσεις ξένων κρατών που καθιστούν την εκεί διαβίωση από έντονα προβληματική έως αδύνατη, λόγω των απειλών που δέχεται για τη σωματική του ακεραιότητα ένα πρόσωπο.   

7. Η διασπορά του αριθμού των προσφύγων θα πρέπει να γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό και την έκταση των ευρωπαϊκών κρατών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ευρωπαϊκής ηπ ηπείρου και αυτό προφανώς και συνεπώς προϋποθέτει να καταργηθούν η Σύμβαση του Δουβλίνου Ι και οι Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ, που αλυσοδένουν τις διαδικασίες ασύλου σύμφωνα με τις διαθέσεις του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου και των οικονομικών ελίτ, μετατρέποντας τις χώρες του νότου από χώρες πρώτης υποδοχής σε «αποθήκες ψυχών». Εκτός όμως από αυτές θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα και η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που όλα τα παραπάνω τα εργαλειοπεί προς όφελος της τελευταίας και σε βάρος των κοινωνιών των ακριτικών μας νησιών.

8.Οι ανοικτές αλλά πολύ περισσότερο κλειστές δομές της κατ` ευφημισμό προσφερόμενης «φιλοξενίας» γκετοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όχι μόνο δεν τους παρέχουν πραγματικές διεξόδους για να δομήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά δημιουργούν τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν κολαστήρια τύπου «Μόριας»,δυναμιτίζοντας από την μία τις διαθέσεις των κατατρεγμένων που δεν μπορούν να ανεχθούν να ζουν στο διηνεκές σαν τα τρωκτικά και εκκολάπτοντας από την άλλη κρυφοφασιστικές προδιαθέσεις ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων που ξενοφοβία, μισαλλοδοξία και ρατσισμός δηλητηριάζουν τα μυαλά τους.

9.Το ζήτημα όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί μακριά και από τα διαφαινόμενα υπόγεια οικονομικά συμφέροντα που ελλοχεύουν στις διάφορες αμφίβολων προθέσεων και δράσεων Μ.Κ.Ο. Οι κακές γλώσσες διατείνονται ότι αρκετοί από όσους δραστηριοποιούνται μέσα και γύρω από αυτές πλούτισαν και πολύ περισσότεροι έλυσαν ζητήματα του ατομικού τους βιοπορισμού, μέσα από τη διόγκωση του προσφυγικού ζητήματος, απολαμβάνοντας παχυλές αμοιβές επιπέδου  ΟΗΕ. Αυτό κατ` ανάγκη δεν είναι κακό, όποιος προσφέρει εργασία και υπηρεσίες πρέπει να αμείβεται…στον καπιταλισμό ζούμε, όχι όμως να διαιωνίζουμε, να διογκώνουμε, να μεγεθύνουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα, επειδή αν λυθεί θα στηθούμε στην ουρά του ταμείου ανεργίας ή ακόμα χειρότερα θα χάσουμε την «κότα που γεννά τα χρυσά αυγά».

10. Τέλος οι τοπικές κοινωνίες, στα νησιά, αλλά κυρίως στην ενδοχώρα, καλό θα ήταν να επιδείξουν όση μεγαλύτερη ανοχή και καλή προαίρεση μπορούν απέναντι στη δυστυχία αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι υποχείρια του Σόρος, δεν προσπαθούν να εξισλαμίσουν την πατρίδα μας, κατεστραμμένοι άνθρωποι είναι που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Μια άλλη, ασφαλώς πιο βελτιωμένη τους εκδοχή, είμαστε άλλωστε και όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Ας αναλογιστούμε ότι μία γειτονική χώρα που δεν υποδέχθηκε ποτέ πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια, αν και ο μισός της πληθυσμός μετανάστευε διαρκώς από το 1990 και μετά, περιθάλπει τώρα χιλιάδες κατοίκους της σε ανάλογες της Μόριας συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι αρκούν μερικά δευτερόλεπτα ενός φυσικού φαινόμενου (π.χ. ένας μεγάλος σεισμός) για να σε μετατρέψουν από «νοικοκύρη» σε πρόσφυγα.        

( Η ιστοσελίδα ΤΡΙΚΚΗPRESS φιλοξενεί, αλλά δεν δεσμεύεται απαραίτητα από τα όσα διατυπώνει η στήλη και για αυτό παρέχει στους αναγνώστες της τη δυνατότητα αντίκρουσης και σχολιασμού των απόψεων που εκφράζονται εδώ. )

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή